Fotografia zilei: Sarutul lui Doisneau

Marti, 14 Aprilie 2015, ora 12:37
11545 citiri
Fotografia zilei: Sarutul lui Doisneau
Foto: Wikipedia

La 14 aprilie 1912 se nastea artistul francez Robert Doisneau, pionier al fotojurnalismului, Cavaler al Ordinului National al Legiunii de Onoare. Una dintre cele mai cunoscute fotografii ale sale este Le baiser d' Hotel de Ville, celebra nu doar pentru emotia pe care o starneste, ci si pentru scandalul iscat in jurul ei.

Timp de 5 decenii, Doisneau si-a pus talentul in slujba romanticului Paris, sustinand ca "niciun regizor nu poate aranja lucrurile surprinzatoare pe care le gasesti pe strada". Marele artist fotograf a lasat in urma sa 450.000 de negative si 20 de carti cu fotografii care, spunea el, sunt instantanee cu oameni obisnuiti. Timpul a dovedit ca lucrurile nu au stat intotdeauna chiar asa.

Fotografia "Le baiser d'Hotel de Ville" a fost facuta in 1950 si a devenit una dintre cele mai populare imagini ale iubirii inflacarate. Peste 500.000 de postere si 400.000 de carti postale au fost retiparite dupa imaginea originala, care a fost indelung analizata si studiata de specialisti, cei doi indragostiti parand ca formeaza centrul lumii in jurul caruia totul se invarte si se estompeaza.

Instantaneul a fost facut pentru revista Life, dar a stat in arhiva timp de 30 de ani pana cand s-a permis comercializarea ei.

Protagonistii au ramas un mister pana in 1992, cand Jean si Denise Lavergne si-au asumat in instanta identitatea celor doi tineri deveniti celebri in toata lumea, cerand despagubiri morale de 800.000 de franci pentru ca le-ar fi fost afectata intimitatea. In fata judecatorului, Robert Doisneau a fost nevoit sa recunoasca faptul ca fotografia fusese aranjata, iar cei doi tineri surprinsi in imagine, Francoise Bornet si Jacques Carteaud, erau doi actori care formau intr-adevar un cuplu si pentru 500 de franci acceptasera sa pozeze de mai multe ori, pana cand acesta s-a declarat multumit de rezultat.

"N-as fi indraznit niciodata sa fotografiez oameni in acest fel. Indragostitii care se saruta pe strada rareori formeaza un cuplu legitim", a declarat fotograful in instanta, recunoscand ca totul fusese un aranjament.

Cu toate acestea, faima lui Doisneau nu a fost prea mult stirbita, documentarele sale pariziene devenind legendare.

In 2005, Francoise Bornet a vandut la licitatie o copie a celebrului "sarut" cu autograful lui Doisneau, obtinand 155.000 de euro din partea unui anonim colectionar elvetian.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Robert Doisneau fotografie sarut, #Baiser hotel ville Doisneau , #documentar