Fotografia zilei: Cimitir medieval din Saschiz, sters de pe fata pamantului

Joi, 14 Aprilie 2016, ora 19:06
7402 citiri
Fotografia zilei: Cimitir medieval din Saschiz, sters de pe fata pamantului
Foto: Facebook / Radu Oltean

Un cimitir medieval din comuna Saschiz, de valoare inestimabila, a fost sters de pe fata pamantului de proprietarul terenului pe care se afla. Autoritatile au deschis o ancheta, pentru ca localitatea este de zece ani parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Ancheta a fost deschisa dupa ce cazul a fost semnalat pe pagina de Facebook intitulata Cetati, castele si fortificatii din Romania, deschisa de Radu Oltean, un iubitor al istoriei.

"La inceputul anilor 2000 o prietena, Ina Postavaru, istoric de arta la Monumentele Istorice imi vorbea de ramasitele unei capele rotonde cu cripta-osuar, undeva in curtea unui om (acest gen de capele rotonde sunt caracteristice sec. 13-14, deci ff vechi si valoroase). A si scris un articol in care amintea de el, practic singura atestare stiintifica a acestui monument necunoscut. Tot ea mi-a mai vorbit de urmele unui cimitir vechi, parasit, in imediata apropiere. In 2013 am stat mai mult in Saschiz si am vizitat locul... Am cerut voie oamenilor si am fost fascinat de ce am vazut.

Omul avea in spatele surii un osuar medieval, iar in curte, printre cartofi si castraveti gaseai falange si dinti, urmele vechiului cimitir. Ei bine azi am aflat ca proprietarul acelui loc, consilier la Primarie, si-a demolat rotonda. Ca asa a vrut el! A ras adanc in jurul ei sa nu mai ramana nici o urma. Nu stiu ce a facut cu mormanele de oseminte umane. Sper ca stiti ca intreaga comuna Saschiz este patrimoniu UNESCO iar distrugerea sau modificarea fara aprobare a cladirilor este interzisa. Omul - repet, consilier la Primarie - nu si-a pus termopane la casa (desi si asta ar fi fost grav), ci a demolat un monument medieval si a aruncat sau ascuns osemintele a zeci de oameni, stramosi ai locului", a postat pe Facebook Radu Oltean.

Foto: Facebook / Cetati, castele si fortificatii din Romania/ Radu Oltean

Jurnalistii de la Vocea Transilvaniei au contactat autoritatile si au aflat ca s-a deschis o ancheta.

"S-au gasit in zona ramasite, oase, inca nu s-a stabilit cu exactitate daca sunt umane, dar este probabil. La fata locului s-au deplasat reprezentanti ai Consiliului Judetean Mures, de la Muzeul Judetean Mures, sectia de Arheologie, de la Politie si de la Primaria Saschiz. Urmeaza sa se stabileasca pasii urmatori", a declarat purtatorul de cuvant al CJ Mures, Anca Maties, pentru sursa citata.

Conform legii privind protejarea monumentelor istorice, desfiintarea neautorizata, distrugerea sau profanarea monumentelor istorice constituie infractiuni si se sanctioneaza drastic.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#cimitir medieval Saschiz desfiintat , #istoria culturii si civilizatiei