Fotografia zilei: 50 de ani de la primii "pasi" facuti de om in spatiu (Video)

Miercuri, 18 Martie 2015, ora 18:15
9312 citiri
Fotografia zilei: 50 de ani de la primii "pasi" facuti de om in spatiu (Video)
Foto: Federatia Aeronautica Internationala

Se implinesc 50 de ani de la prima iesire individuala a unui om in spatiu. La data de 18 martie 1965, cosmonautul rus Aleksei Leonov a "pasit" in spatiul cosmic, unde a rezistat timp de 12 minute 9 secunde.

Nascut in 1934, Leonov a facut parte din grupul de 20 de piloti selectati in 1960 de Fortele Aeriene Sovietice pentru a deveni cosmonauti.

Evenimentul istoric a avut loc in cadrul zborului Voskhod 2. Aleksei Leonov a ramas in spatiu, conectat in afara navei cu un cablu de 5,35 metri, putin peste 12 minute, revenirea in nava fiind marcata de un incident care era sa il coste viata.

"Dupa 8 minute de zbor liber, am simtit clar ca volumul costumului s-a schimbat. Degetele de la maini nu mai simteau manusile, picioarele pluteau in cizme, dar cel mai important este ca nu reuseam sa ma intorc inauntru", a povestit el, citat de Collect Space.

Intr-adevar, costumul i s-a umflat atat de tare in vidul spatial incat era cat pe ce sa nu mai intre in capsula. A fost nevoie de foarte multa forta si de ingeniozitate pentru a scapa cu bine.

Astfel, desi instructiunile erau stricte si cosmonautul trebuia sa intre inauntru cu picioarele inainte, Leonov a ignorat aceasta cerinta. A deschis o valva pentru depresurizarea costumului, s-a rasucit cu capul inainte si asa a reusit sa revina inauntru.

In timp ce iesirea avusese loc deasupra Africii, reintrarea s-a produs deasupra estului Siberiei.

"Am vazut dintr-o privire Marea Neagra si peninsula Crimeea, apoi mi-am intors capul la stanga si am vazut Romania, Bulgaria iar in capat cizma Italiei", a relatat el entuziasmat, conform sursei citate.

Aleksei Leonov este si cel care, in 2013, dupa ce s-a luptat timp de 20 de ani cu autoritatile pentru a obtine permisiunea de a dezvalui ce s-a intamplat cu adevarat cu Iuri Gagarin in martie 1968, cand acesta si-a pierdut viata, a relatat ca, de fapt, accidentul s-a produs din cauza unui alt avion care a zburat foarte aproape de aeronava lui Gagarin, producand destablizarea acesteia si apoi prabusirea.

Crima, sinucidere sau OZN? Misterul mortii lui Yuri Gagarin, dezvaluit

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#prima iesire om spatiu, #Aleksei Leonov iesire spatiu, #cosmonaut iesire spatiu , #documentar