Povestea satului din Banat resuscitat de artisti. O casa valoreaza acum zeci de mii de euro

Marti, 30 Iunie 2020, ora 09:23
22752 citiri
Povestea satului din Banat resuscitat de artisti. O casa valoreaza acum zeci de mii de euro
Foto: Facebook/Iosif Tasi

Un satuc uitat de lume din Banat, populat doar cu batrani si capre, a renascut datorita artistilor care s-au mutat acolo. Suna a basm. Ei bine, e o stire cat se poate de reala si se intampla in Romania.

Socolari este un sat aflat la 120 de kilometri de Timisoara. Aici, in anii '90, isi faceau practica de vara studentii de la Facultatea de Arte Timisoara, sectia Pictura.

Frumusetea locului neatins de civilizatie a atras primul cumparator. Iosif Tasi, un artist plastic, si-a cumparat in 1998 o casa in Socolari.

Locuia acolo cate doua, trei luni, in vacante, timp in care prietenii si colegii il vizitau constant.

Indragostindu-se, la randu-le, de frumusetea si pitorescul zonei care parca te teleporteaza in urma cu 80 de ani, au inceput si ei sa-si cumpere case in Socolari si in satele vecine.

In 2008, Iosif Tasi a renuntat la postul de profesor titular si a parasit Timisoara definitiv, in favoarea Socolariului - spre marea mirare a localnicilor, care insa l-au primit cu bucurie.

Astazi, peste 20 de artisti au populat localitatea, readucand-o la viata, ba chiar transformand-o intr-un adevarat centru cultural -cu mare grija de a nu altera frumusetea locului.

Fiecare artist organizeaza actiuni pe domeniul sau de preocupare. Aproape toata paleta artistica este reprezentata in Socolari: pictori, sculptori, restauratori, scriitori, regizori, actori, muzicieni.

Intalnirile, festivalurile si simpozioanele organizate de acestia aduc la Socolari artisti si de peste hotare.

Valoarea imobiliara a zonei a crescut considerabil - de la 2.000 de marci germane -pretul unei case traditionale in urma cu 20 de ani- la 20.000 de euro, in prezent. Multi straini au devenit interesati sa cumpere proprietati in Socolari si in imprejurimi.

De cand Socolari nu-i mai e doar casa de vacanta, ci acasa, Iosif Tasi si-a mai descoperit o pasiune: albinele.

Totul a inceput din nevoia de culoare intr-un verde nesfarsit.

"In spatele casei mele e un deal abrupt. Am simtit nevoia de niste pete de culoare. Si am cumparat trei stupi. Azi am 78 de familii".

Mierea albinelor lui Iosif Tasi a castigat medalii de aur si argint, la concursuri internationale.

Vorbeste despre albine cu aceeasi insufletire cu care vorbeste despre arta.

"Albina e o scoala -de apropiere de natura, de trait in armonie perfecta cu natura. Apicultura nu e exploatare, cum acuza unii, chiar e sprijin pentru aceste vietati atat de importante in ecosistemul nostru ca, daca ar disparea, in 5 ani ar disparea omul."

Nu ii e dor de oras.

"La oras, deservesti un sistem. Orasul te inghite, te consuma, te traieste el pe tine."

Iosif Tasi e liber. Liber sa creeze, sa albinareasca, sa priveasca iarba cum creste, sa plece oricand si oriunde are chef sau treaba.

"Calatoresc, am telefon, internet. Nu sunt in pustiu aici. E doar o insula. Care-mi ofera toata libertatea si linistea din lume."

Diferenta intre vremurile in care locuia la oras si acum e ca ceea ce atunci era un refugiu de care se bucura doar in vacante acum e acasa. Ponderea timpului petrecut in aceste doua locuri s-a inversat. Tumultul, extenuarea, pacla vietii la oras nu mai sunt predominante.

In fapt, Iosif Tasi a facut o rocada intre doua stari: stres si tihna.

Totusi, cei mai multi dintre noi se comporta ca loviti de sindromul Stockholm, in fata fie si doar a gandului de a se rupe de oras.

I-a fost grea, lui Iosif Tasi, adaptarea?

"Fructul cade cand s-a copt. Nu e alegere rationala. E chemare subconstienta. Si am raspuns la ea cand am fost pregatit pentru ea. E foarte important, insa, sa nu vii cu orasul dupa tine la intalnirea cu natura. Niciodata. Nici macar daca vii doar in vacanta, sau pentru o dupa-amiaza. Sa te dezbraci de oras, sa vii gol-golut si sa lasi natura sa-ti intre prin toti porii. Altfel, tu nu castigi nimic, iar ea pierde. Iti bati joc si de tine, si de ea".

Divergențe între statele UE pe problema refacerii naturii. Ce țări se opun inițiativei
Divergențe între statele UE pe problema refacerii naturii. Ce țări se opun inițiativei
Principala iniţiativă a Uniunii Europene referitoare la refacerea naturii este pusă sub semnul întrebării, în condiţiile în care un vot pentru adoptarea legii a fost anulat luni, după ce...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#artisti, #sat, #actori, #regizori, #Pictori, #sculptori, #natura, #albine, #apicultura, #miere , #pictori