Exilul regelui Carol al II-lea: aventura, desfrau si teroare (II) - documentar

Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 07:38
8547 citiri
Exilul regelui Carol al II-lea: aventura, desfrau si teroare (II) - documentar

Despre cariera politica a regelui Carol al II-lea s-a scris foarte mult, iar despre accesele sale de autoritarism si megalomanie au curs rauri de cerneala.

Relatia scandaloasa cu Elena Lupescu a starnit, la randul ei, discutii aprinse in societatea romaneasca si nu numai. Totusi, perioada celui de-al doilea exil al sau, dintre 1940 si 1953, nu a fost foarte serios studiata si mai deloc mediatizata.

Exilul regelui Carol al II-lea: aventura, desfrau si teroare (I) - documentar

Va invitam sa urmariti a doua parte a materialului despre exilul regelui Carol de Romania.

America in stand-by

America avea cu totul alte calcule pentru Romania. Pentru SUA, sprijinul pentru Maniu si Bratianu, avand in spate gloria unor partide democratice, era mult mai indicat avand in vedere si presiunea asociatiilor civile romanesti, apropiate PNT si PNL care protestau vehement fata de prezenta "ucigasului democratiei romanesti" pe teritoriul SUA.

Trecand prin Bermude si Cuba, regele a fost instalat intr-o vila cu 12 camere in Ciudad de Mexico, unde americanii il sfatuisera sa stea in asteptarea unei clipe favorabile. Pe timpul sederii in Mexic, Carol se indeletnicea cu ce stia mai bine: participa la jocuri de noroc, nu rata nicio receptie si se tinea de intrigi politice.

Americanii nu priveau insa cu ochi buni activitatea politica a lui Carol. Se spune ca regele a platit 14.000 de dolari pentru infiintarea unei miscari numite "Romania Libera" care i s-ar fi subordonat, iar o agentie de publicitate new-yorkeza a primit 35.000 de dolari, o suma imensa pentru acele vremuri, pentru a se ocupa de imaginea fostului rege.

Americanii au suspendat activitatea "Romaniei libere", dar il tineau pe Carol la indemana, vazandu-l ca pe o solutie de rezerva, iar invitatiile la receptiile ambasadei americane din Ciudad de Mexico devenisera ceva obisnuit. Presa mexicana a vremii barfea ca regele ar fi avut diverse relatii galante cu femei din inalta societate fiind un client fidel al localului de noapte El Patio.

Filiera URSS

Dezamagit de atitudinea americanilor, care nu-i prea dadeau atentie, Carol a incercat sa se apropie de Constantin Umanski, ambasadorul URSS in Mexic. Dupa lovitura de la 23 august 1944, Umanski, rezervat pana atunci, a inceput sa se apropie de fostul rege. Carol nu a sesizat sau nu a vrut sa-si dea seama ca sovieticii il foloseau ca obiect de santaj.

Rusii ii amenintau pe anglo-americani ca-l vor inlocui pe Mihai, un rege prooccidental, cu obedientul Carol, fidel lor. Istoricii sustin ca este posibil ca Stalin sa fi luat in calcul o posibila restauratie, daca Mihai s-ar fi opus pana la capat numirii Guvernului Petru Groza.

La sfatul ambasadorului Umanski, in toamna lui 1944, Carol al II-lea a plecat in Brazilia, de unde rusii i-au promis ca-l vor aduce fara probleme la Bucuresti. Desi se astepta ca perioada petrecuta in Brazilia va fi extrem de scurta, regele Carol al II-lea a ramas la Rio de Janeiro aproape trei ani.

Asta din cauza ca, cu toata opozitia regelui Mihai, regimul Petru Groza fusese instalat, iar rusii nu mai aveau nevoie de regele exilat. Din punct de vedere politic, fostul rege al Romaniei nu mai interesa pe nimeni. Ziaristii de mondenitati din Brazilia erau bucurosi ca aveau materiale pe tema pasiunii regelui pentru cluburile de noapte si a pasiunii sale pentru bridge, golf si numismatica.

Resemnarea lui Carol de Romania

Dupa casatoria cu Elena Lupescu din 3 iulie 1947, care se pare ca ar fi simulat o boala misterioasa care i-ar fi putut aduce moartea, pentru a-l convinge pe rege s-o ia de sotie, cei doi insuratei au plecat in Europa unde Carol nu mai reprezenta un pericol pentru nimeni. Dictatura comunista se instaurase in Romania, iar situatia se asezase.

Cu 19.000 de dolari Carol al II-lea cumpara palatul Mar y Sol de la Estoril in Portugalia. Intr-un paradis al jocurilor de noroc, un oras populat cu miliardari americani, aristocrati aflati in exil si jucatori profesionisti, Carol si Elena Lupescu s-au adaptat perect.

Viata sedentara l-a adus pe Carol la limita obezitatii. Excesul de alcool, tutunul si sedentarismul au slabit sanatatea fostului rege. Pe 3 aprilie 1953, Carol de Romania a murit in urma unui atac de cord la varsta de 59 de ani.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#SUA Carol rege, #Brazilia regele Carol, #exil Carol , #documentar
Comentarii
Poza GABIERUL
GABIERUL
rank 5
BRAVIOS ! MA BUCUR SA IMI CONFIRM LECTURI MAI VECHI ... DUPA CE A DARAMT ROMANIA MARE A CRAPT LINISHTIT SI NE_PEDEPSIT ...