Exilul regelui Carol al II-lea: aventura, desfrau si teroare (I) - documentar

Marti, 19 Aprilie 2011, ora 09:14
8210 citiri
Exilul regelui Carol al II-lea: aventura, desfrau si teroare (I) - documentar

Despre cariera politica a regelui Carol al II-lea s-a scris foarte mult, iar despre accesele sale de autoritarism si megalomanie au curs rauri de cerneala. Relatia scandaloasa cu Elena Lupescu a starnit, la randul ei, discutii aprinse in societatea romaneasca si nu numai.

Totusi, perioada celui de-al doilea exil al sau, dintre 1940 si 1953, nu a fost foarte serios studiata si mai deloc mediatizata.

Teroarea legionara si optiunea elvetiana

Pe 6 septembrie 1940, amenintat de legionari, presat de societate in urma cedarilor teritoriale facute de Romania fara sa se traga niciun glont si parasit de armata, Carol al II-lea a fost nevoit sa abdice.

Plecat a doua zi din gara Baneasa impreuna cu amanta sa Elena Lupescu, ajunge la granita langa Timisora unde cateva grupe de legionari au incercat sa-l asasineze, deschizand focul asupra trenului in care se afla fostul rege.

Prima optiune a fostului monarh, in privinta tarii care avea sa-i acorde protectie, a fost Elevetia, o tara neutra si stabila financiar. Ajuns pe 9 septembrie la Lugano, in Elvetia, Carol al II-lea se loveste de refuzul autoritatilor care i-au comunicat sec ca nu poate ramane pe teritoriul tarii lor.

Elvetienii au actionat prudent, gandindu-se ca nu au nevoie in tara lor de un fost rege care le putea complica relatiile diplomatice cu Romania si Germania.

Vestile din tara nu erau tocmai bune. Legionarii, ajunsi la putere alaturi de Antonescu, cereau insistent extradarea in vederea judecarii lui Carol si a Elenei Lupescu. Fostul rege s-a gandit la bunele relatii pe care le-a avut in trecut cu dictatorul portughez, Oliveira Salazar, incercand sa forteze trecerea in Portugalia.

Surpriza din Spania

Intentiile fostului rege nu au putut fi materializate din cauza interventiei autoritatilor spaniole care l-au retinut langa Barcelona. Dictatorul Francisco Franco, la presiunea serviciilor secrete germane, a hotarat sa-l tina sub supraveghere pe Carol al II-lea de teama ca, odata ajuns pe teritoriu prietenos, acesta va incerca sa-i contacteze pe englezi cu ajutorul carora putea reveni pe tronul Romaniei.

Sederea in Spania a fost chinuitoare, regele avand impresia permanent ca este supravegheat de serviciile secrete. Pe fondul rebeliunii legionare din Romania, regele exilat a trecut in planul secund al atentiei lui Antonescu.

In dimineata zilei de 3 martie 1941, impreuna cu Elena Lupescu, trece ilegal granita in Portugalia printr-o zona muntoasa, ghidati de un contrabadist local.

Conform unor surse, autoritatile spaniole cunosteau intentiile lui Carol al II-lea, dar le-au ignorat intentionat. Oriunde in lume, prezenta unui rege exilat nu putea naste decat complicatii. Se spune ca Franco a fost extrem de fericit cand a aflat ca regele fugise in Portugalia.

Aventura portugheza

Ajuns in Portugalia, Carol a constatat ca amicul sau Salazar era un om temator care avea grija sa nu supere pe nimeni. Lui Carol i s-a transmis ca, daca vrea sa ramana pe teritoriul portughez, trebuie sa se abtina de la orice actiune sau declaratie cu caracter politic.

Astfel ca, dupa numai 2 saptamani, regele Carol al II-lea a plecat in SUA unde spera ca, sprijinit de americani, va reusi sa devina un sef din exil al gruparilor legitime anti-Antonescu.

Americanii insa nu uitasera ca suveranul roman colaborase cu Hitler si ca in 1938 inlocuise regimul democratic cu dictatura regala.

Citeste maine pe Ziare.com a doua parte a documentarului Exilul regelui Carol al II-lea: aventura, desfrau si teroare

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Carol al II lea rege, #regele Carol legionari, #exil rege Carol Elena Lupescu , #documentar