Echipa "Pozitia copilului": Declaratia deputatului Cristea reflecta starea culturii in Romania

Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 19:27 2740 citiri
Foto: www.romania-actualitati.ro

Echipa filmului "Pozitia copilului" transmite, intr-un comunicat, ca declaratia deputatului Victor Cristea potrivit careia in pelicula lui Calin Peter Netzer sunt folosite cuvinte urate demonstreaza "o profunda neintelegere a ceea ce inseamna actul artistic".

"Pozitia deputatului PSD de Vaslui Victor Cristea, exprimata in timpul unei dezbateri referitoare la o lege prin care se reglementeaza Ordinul Artistilor, reflecta, din pacate, o atitudine des intalnita in randul politicienilor si institutiilor din Romania, aceea ca arta si cultura, in general, trebuie controlate mai atent de catre stat.

De asemenea, demonstreaza o profunda neintelegere a ceea ce inseamna actul artistic", se spune in comunicatul echipei filmului "Pozitia copilului". Potrivit comunicatului, invocand "cuvintele urate" din filmul "Pozitia copilului", regizat de Calin Peter Netzer, deputatul Victor Cristea sustine: "Cred ca trebuie mai multa atentie. Eu stiu ca in Constitutie este dreptul de exprimare, dar dreptul de exprimare prin munca, prin roadele muncii".

"Pozitia copilului", unul dintre cele mai de succes filme romanesti din ultimii 10 ani

"Declaratia vine si in contextul schimbarilor din ultimii ani, in care institutii de cultura foarte active au fost afectate de decizii politice, iar finantarile pentru proiecte culturale s-au diminuat semnificativ.

Lipsa unui sprijin coerent si pe criterii solide din partea statului se resimte in toate domeniile culturii, inclusiv in cinematografie, cel mai bun ambasador pe care l-a avut Romania in ultimii ani", se spune in comunicat.

"Pozitia copilului" a primit si premiul publicului - record de spectatori si incasari

Conform sursei citate, filmul "Pozitia copilului" nu a fost premiat pentru ca "se doreste denigrarea poporului roman si minimalizarea activitatii in invatamantul nostru", ci pentru merite artistice reale, la fel ca toate celelalte filme romanesti multi-premiate in ultimii ani.

"De altfel, retorica unei 'conspiratii mondiale' ar fi putut fi ignorata daca nu ar fi fost expusa de un deputat al Romaniei cu putere de decizie in Comisia pentru Invatamant, Stiinta, Tineret si Sport", se spune in comunicat.

"Faptul ca declaratia vine din partea unui deputat care face parte din Comisia de Educatie arata in ce fel este pozitionata cultura, cum este inteles statutul artistului si al produselor culturale in procesul de educatie din Romania. Nu ne intereseaza ce promoveaza produsul cultural, ne intereseaza sa analizam cu stiinta si fara stiinta in continut", declara producatoarea filmului, Ada Solomon.

Filmul "Pozitia copilului", premiat la Berlinala

"S-au scris sute de pagini despre 'Pozitia copilului' in presa mondiala, dar niciodata nu s-a facut referire la limbaj. S-a remarcat, intr-adevar, calitatea dialogurilor, realismul de o profunzime rar intalnita in scriitura acestui film.

Ba, mai mult, s-a mentionat performanta extraordinarei Luminita Gheorghiu, care a fost catalogata drept una dintre cele mai mari actrite in acest moment pentru performanta ei din 'Pozitia copilului'", adauga Ada Solomon.

"Pozitia copilului" este primul lungmetraj romanesc premiat vreodata cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin si a fost desemnat sa reprezinte Romania la Oscarul pentru cel mai bun film strain in 2014. Filmul a avut un traseu spectaculos in cinematografele din Romania, mentinandu-se pe primele pozitii in box office-ul autohton.

Cel mai de succes film romanesc al ultimului deceniu

Pana in prezent, a avut peste 115.500 de spectatori la cinema si incasari de circa 1,25 miloane de lei.

Deputatul PSD Victor Cristea a criticat, marti, in plenul Camerei Deputatilor, premierea filmul "Pozitia copilului", aratand ca in acest lungmetraj sunt folosite expresii triviale si poate a fost premiat pentru ca se doreste denigrarea poporului roman. "Am fost la filmul 'Pozitia copilului' si inca de la inceput am vrut sa ies din sala, erau folosite numai expresii triviale, injuraturi.

Noi ne chinuim sa dam o educatie copiilor la scoala si in film sunt numai obscenitati, trivialitati. Nu cumva acel film a fost premiat pentru ca se doreste denigrarea poporului roman? Noi venim sa-i mai dam artistului bani? Sa ne denigreze, sa ne faca inculti?", a spus in plen deputatul PSD.

El a adaugat ca "un film, o poveste nu se face cu injuraturi la adresa parintilor din partea propriilor copii" si ca "nu trebuie premiat ce denigreaza poporul roman".

Cristea a facut aceste critici la dezbaterea proiectului privind exercitarea profesiei de artist care avea raport de respingere din partea comisiei de specialitate.

In replica, deputatul Remus Cernea a spus ca nu trebuie ca deputatii sa-si dea cu parerea in legatura cu creatiile artistice. "Pozitia copilului" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Calin Peter Netzer dupa multi-premiatele "Maria" (2003) si "Medalia de onoare" (2010).

Filmul vorbeste cu dramatism, cu emotie, dar si cu umor despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste si despre amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii acestora.

Pelicula este, totodata, o radiografie a high-class-ului romanesc contemporan si vorbeste despre trafic de influenta si coruptie la nivel mic in institutiile de baza ale societatii si extensiile acestora asupra intregului sistem socio-economic din Romania de azi. Scenariul este semnat de Razvan Radulescu si Calin Peter Netzer.

Luminita Gheorghiu si Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mama si fiu.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News