"Dupa dealuri", speranta Romaniei la Oscar

Joi, 06 Decembrie 2012, ora 21:19 4560 citiri

Dupa numeroasele aprecieri pe care le-a primit la Festivalul de Film de la Cannes pentru filmul "Dupa dealuri", drumul regizorului Cristian Mungiu ar putea ajunge spre Oscar.

Intr-un interviu acordat pentru New York Times, romanul de 44 de ani a recunoscut ca nu si-a pus mari sperante in Premiile Oscar, dar ca spera ca lumea nu interpreteze gresit mesajul filmului sau.

Actritele din filmul lui Mungiu au fost distinse la Cannes, desi nu aveau experienta necesara. Regizorul a spus ca lucrat mult cu ele, ca le-a ghidat, nu prin cuvinte, ci aratandu-le ce trebuie sa faca sau cum trebuie sa faca.

"Dupa dealuri" spune povestea a doua tinere care au crescut impreuna intr-un sat din Moldova si care au apucat cai diferite la maturitate. Una dintre ele s-a dedicat vietii monahale, iar cealalta a emigrat in Germania. Cele doua se reintalnesc dupa multa vreme, in ipostaza de adult, si constata ca viziunile lor sunt acum complet diferite.

Mungiu a declarat pentru jurnalistii americani ca nu vrea ca povestea din film sa fie asociata cu intreaga Romanie. "Cred ca aceasta este o poveste izolata care prezinta lucruri extrem de comune. Ce li se cere oamenilor sa faca in numele Domnului. Sunt lucruri care se intampla in multe religii ale lumii. Pacatul si lucrurile necurate, modul in care violenta acapareaza oamenii", a spus Mungiu.

Intrebat daca premiile inseamna ceva pentru el, Mungiu a spus ca fara ele, filmul sau nu ar inseamna nimic pentru Romania. "In Romania, oamenii nu prea mi-au vazut filmele, dar le place de mine pentru ca sunt apreciat. Asta este, port o eticheta, la fel ca o echipa de fotbal sau ca Nadia Comaneci", a incheiat regizorul roman.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com