Drama de la Mayerling, care zguduia candva Europa

Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 09:57
14759 citiri
Drama de la Mayerling, care zguduia candva Europa
Foto: Istorii Regasite

In dimineata de 30 ianuarie 1889, personalul de la pavilionul de vanatoare din Mayerling, in apropiera Vienei, descoperea cu stupoare in dormitorul princiar, amenajat acolo, doua cadavre.

Unul ii apartinea mostenitorului tronului Austro-Ungariei, arhiducele Rudolf, iar cel de al doilea amantei acestuia, Maria von Vetsera, in varsta de 17 ani.

Primele cercetari duceau la concluzia evidenta ca arhiducele ar fi tras glontul fatal in ea, dupa care s-a sinucis. Se considera ca avea motive. Viata privata a arhiducelui era un sir de esecuri. Chipes si impunator, a fost inexplicabil refuzat de doua printese europene de cel mai inalt rang, atunci cand le ceruse mana.

Un mariaj nereusit

Pana la urma, a fost acceptat de principesa Stephanie, fiica regelui belgian Leopold al II-lea. N-a fost un mariaj fericit. Ba, dimpotriva, s-a aratat de la inceput un esec rasunator. Arhiducele nu facea o imagine buna la curtea Belgiei, unde misunau zvonurile, adesea intemeiate, despre numeroasele sale aventuri galante din timpul burlaciei.

Dar nici la Viena pricipesa nu era privita cu simpatie, doamnele de la curte apreciind-o "cam uratica", grasana, neindemanatica, in orice caz mult inferioara impunatrului arhiduce.

Paharul s-a umplut insa atunci cand Stephanie a nascut o fetita, in timp ce Curtea astepta un baiat, care sa mosteneasca tronul Imperiului. Arhiducele Rudolf s-a facut foc si a socotit ca, de acum incolo, ii este permis orice. A decis sa se intoarca la vechea viata de celibatar.

In afara numeroaselor aventuri, mai mult sau mai putin secrete, care continuau non stop, si-a adus la Curte in anul 1886 o amanta, ca sa zic asa, oficiala, pe Mizzi Gaspar, inlocuita si ea doi ani mai tarziu cu tanara baronesa Maria von Vetsera.

Imparatul face justitie

Asemenea relatii, in vazul lumii, erau insa insuportabile pentru imparat. La 26 ianuarie, intre el si fiul sau Rudolf a avut chiar loc o disputa violenta, dar nu se stie daca obiectul disputei era ruperea relatiei cu tanara baronesa ori furia imparatului, cand a aflat ca fiul sau ceruse Papei exceptie pentru anularea casatoriei cu nevinovata Stephanie.

Dar Rudolf era neclintit. Asta o facea pe baronesa Maria, fascinata de tanarul si seducatorul arhiduce Rudolf, sa fie foarte sigura pe ea si pe efectele gratiilor sale. Probabil ca, de aceea, a ramas socata in ziua de 27 ianurie 1989, cand indragostitul a plecat singur, pentru o partida de vanatoare, la Mayerling.

Neinvitata, Maria a plecat si ea pe cont propriu a doua zi spre acelasi Mayerling, fara sa stie - sau poate numai banuind - ca, intre timp, arhiducele isi petrecuse noaptea in compania fostei amante, Mizzi Gaspar.

Nu exista probe, iar singurul martor este acea Mizzi Gaspar, care insa plecase din Mayerling inaintea tragediei. Deci nu stia nimic. Singurul lucru clar este ca primul glont a ucis-o pe Maria, iar cel al doilea si l-a tras in cap - probabil - insusi arhiducele. De aici, concluzia sinuciderii.

Acestea au fost opiniile cercetarilor imediate, dar pe vremea aceea imparatul putea interveni chiar si in justitie. Pentru ca presupusul sinucigas sa poata fi inmormantat crestineste, Franz Joseph i-a trimis papei Leon al VIII-lea o telegrama diplomatica, instiintandu-l ca fiul sau a fost asasinat.

Lacrimile fetiscanelor

Astfel, insusi imparatul a alimentat pasiunea opiniei publice pentru senzational. Detectivii profesionisti sau amatori, jurnalistii, literatii s-au dovedit deosebit de activi, fiecare improvizand ipoteza sa, cu atat mai mult cu cat cercetarile la fata locului creau suspiciuni. Astfel:

Geamul dormitorului era descuiat pe dinauntru si incuiat pe dinafara, sugerand ca oricine putea sa fi patruns inauntru noaptea, cu orice intentie.

Unii martori au declarat ca pe corpul arhiducelui au fost gasite urme de contuzii, care lasau de inteles ca, inaintea asasinatului, arhiducele se aparase.

Mobila din dormitor fusese deplasata si rasturnata, ceea ce confirma tot ipoteza unei confruntari.

Revolverul gasit in dormitor nu era de tipul celui folosit de Rudolf, iar din cercetarea lui a rezultat ca fusesera trase toate cele sase gloante din rezervor. Niciunul din celalte patru n-a fost gasit niciodata.

Pe langa toate variantele, merita luata in seama si declaratia facuta de ultima imparateasa Zita, vaduva imparatului de scurta durata Carol I (1916-1918). Conform declaratiei ei, facuta inainte de moarte in anul 1983, Rudolf ar fi fost asasinat pentru ca refuzase sa participe la un complot, care viza inlaturarea de la tron a tatalui sau si impartirea imperiului.

Erau ipoteze suficiente pentru starnit imaginatia romancierilor si a producatorilor de film, care au lansat cel putin opt pelicule de mare succes, unele ajunse sa ruleze si in Bucurestii de altadata, starnind siroaie de lacrimi in ochii fetiscanelor, care pe atunci erau mult mai sensibile si mai emotive decat cele din ziua de azi.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Mayerling tagedie, #Mayerling inucidere, #Mayerling asasinat , #documentar
Comentarii
Poza globedreamer
globedreamer
rank 5
Multumim de poveste Domnule Pitigoi