Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Doua tablouri de Gauguin, suspectate a fi falsuri in doua mari muzee americane

Marti, 04 August 2020, ora 10:41
2165 citiri
Doua tablouri de Gauguin, suspectate a fi falsuri in doua mari muzee americane
Foto: The Invocation, 1903, Facebook/ Paul Gauguin

Un colectionar amator, Fabrice Fourmanoir, crede ca National Gallery din Washington si Museum of Fine Arts din Boston expun panze atribuite pictorului Paul Gauguin din greseala sau din rea-vointa, scrie Le Figaro.

Vanatoarea de tablouri falsificate, semnate Gauguin, este la inceput. Dupa o descoperire in ianuarie, Fabrice Fourmanoir, colectionar pasionat, a mai gasit doua lucrari cu probleme: "L'Invocation" si "Femmes avec un cheval blanc", expuse la National Gallery din Washington, respectiv la Museum of Fine Arts din Boston.

Picturile ar fi fost realizate de maestrul francez in 1903, in insulele Marchize, cu cateva luni inainte de moartea artistului, fapt pus la indoiala de Fabrice Fourmanoir.

Potrivit suspiciunilor sale publicate in The Washington Post, tablourile ar fi fost comandate si vandute de negustorul de arta al lui Gauguin, Ambroise Vollard, in anii 1900.

Suspiciunile sale au fost luate in serios de muzeele americane, intrucat colectionarul, desi nu este cunoscut cu experienta institutionala, are totusi cunostinte in depistarea de falsuri Gauguin.

In ianuarie, "detectivul" amator a descoperit ca sculptura "L'Idole marquisienne" de la Getty Museum din Los Angeles era un fals. Muzeul il cumparase cu mai mult de 3 milioane de dolari si a trebuit sa-l declaseze. O premiera pentru un tablou al unui artist atat de important.

Pentru a sustine afirmatiile sale recente, pasionatul de Gauguin a detaliat nepotriviri in panze. In The Washington Post, el pune la indoiala in special crucea din fundalul tabloului "L'Invocation", in contextul in care pictorul nu era in termeni buni cu episcopul catolic din insule. El sustine ca femeia nud din prim-plan este "dizgratioasa" si "vulgara" si ca Gaugain nu ar fi reprezentat-o cu parul pubian.

In tabloul "Femmes avec un cheval blanc" vegetatia este cea care i-a starnit intrebari lui Fabrice Fourmanoir. Ea este caracteristica mai degraba pentru Tahiti decat pentru insulele Marchize, potrivit autoproclamatului expert care a trait in Polinezia. El a observat si lejeritatea extrema a semnaturii pictorului postimpresionist.

Observatii discutabile, dar care nu sunt neglijate de muzee.

"Femmes avec un cheval blanc" a fost la Muzeul din Boston in 1948 iar "L'Invocation" a fost donat catre National Gallery in 1976. Provenienta lor poate fi dificil de aflat.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Arta, #tablouri, #falsuri, #muzeu, #colectionar, #cultura , #stiri cultura