Dosarele istoriei: Ludwig von Mises

Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 21:57
4718 citiri
Dosarele istoriei: Ludwig von Mises
Foto: newworldencyclopedia.org

Discutand cu un amic recentele rezultate ale alegerilor din SUA, acesta mi-a recomandat sa citesc cartea lui Ludwig von Mises, "Teoria banilor si a creditului", scrisa in 1912, aparuta in editie americana in 1953.

Am "studiat" aceasta carte, in facultate, in legatura cu teoriile lui Milton Friedman. Urmand cursuri serale, timpul meu era foarte limitat, intre munca si scoala, asa ca am recurs la uzul valoroaselor "Cliff Notes", un serviciu care publica recenzii si analize condensate ale marilor opere din literaturile lumii, tratate stiintifice etc., unde, in vreo 50 de pagini afli toate datele principale, privind compozitia, eroii, actiunea, ideiile si criticile aduse.

Tin minte ca Milton Friedman acuza ideile lui von Mises ca fiind "simpliste, primitiviste", desi a dat nastere unei mari scoli de gandire economica libertariana, in intreaga lume.

Ludwig von Mises (1881-1973) era un evreu din Austria, un economict de talie mondiala, care a emigrat in Elvetia, de teama nazistilor. De acolo a ajuns in America, in 1940, unde a devenit un profesor de economie la Universitatea din New York.

Era intr-o perioada cand programul presedintelui F.D. Roosevelt, "The New Deal", incepuse sa se cristalizeze cu un anumit succes.

Von Mises a cazut in dizgratie academica publicand o carte ("Human Action") in care sublinia relatia dintre politica monetara si inflatie.

Aici, el condamna interventia guvernului in controlul economiei, pledand pentru intreprinderi si piete libere. In aceasta lucrare, el sustine ca socialismul, preconizat de Roosevelt, e sortit esecului din cauza calculelor economice false.

In "Teoria banilor si a creditului", von Mises a dezvoltat idea primordialitatii consumatorului:

"Numai consumatorul determina ce trebuie produs, la ce nivel de calitate si in ce cantitate. Patronii capitalisti isi pot conserva si dezvolta averea numai daca pot sa raspunda cerintelor cumparatorilor. Amestecul guvernului intr-o astfel de relatie e vesnic contraproductiv".

Unele dintre citatele cele mai semnificative, din lucrarile lui, urmeaza mai jos:

"Daca un guvern nu face planuri pentru agresiuni noi, atunci nu are nevoie de armament nou." ("Critica interventionismului", 1929)

"Este imposibil de a evita o prabusire totala a economiei, cand impresia de prosperitate e creata de imprumuturi, extinderea sistemului de credit si de edicte guvernamentale." (Teoria banilor si a creditului, 1912)

"Fascismul poate triumfa, astazi, datorita atrocitatilor comise de socialisti si comunisti. Dar cand indignarea pentru crimele statului bolsevic se va stinge, in timp, socialismul va incerca din nou sa atraga masele.

Fascismul se identifica cu multe din ideile socialiste si comuniste, desi combate aceste miscari, in masa. O singura idee, acea a intreprinderii libere, pe o piata libera, poate invinge fascismul, care va incerca, mereu, sa se ridice, aidoma pasarii Phoenix, din propria cenusa.

Fascismul nu ramane decat o improvizatie inferioara pentru stimularea economiei si orice punct de vedere care-i acorda alte merite, este o eroare fatala". (Birocratia si economia", 1944)

"Singurul fapt cert despre economiile de tip sovietic este nivelul de viata inferior al populatiei lor, in comparatie cu cel al clasei muncitoare din tarile capitaliste." ("Haos economic", 1962)

"Niciun sistem economic cazut nu dispare total. In URSS mai exista vestigii capitaliste, in Germaniile postbelice mai exista caracteristici fasciste, iar dupa caderea sistemelor economice comuniste, o economie condusa arbitrar de guvern va continua sa existe, pana ce fostii privilegiati vor fi, toti, inmormantati." ("Mentalitatea Anti-Capitalista", 1957)

"Terminologia politica, folosita dupa razboi, este stupida. Ce e 'stanga' si ce e 'dreapta'? De ce a fost Hitler 'de dreapta', in timp ce fostul sau amic, Stalin, a fost 'de stanga? Ambii au avut aceeasi filozofie economica: control absolut.

Reactia populara in contra unei politici lipsite de inteligenta nu trebuie condamnata. In acelasi timp, progresul rapid spre haos economic nu trebuie aplaudat. Nimic nu trebuie acceptat pe paza faptului ca e inedit, nou, radical, la moda, sau e promis de guvernanti, in special in economie." ("Interventionismul: o analiza economica", 1940)

"Istoria a demonstrat ca economia capitalista este un success de necontestat, in timp ce economia socialista a fost un esec total, indiferent unde s-a experimentat." ("Actiune umana", 1972)

Ludwig von Mises, atacat mereu de economistii "oficiali", le raspundea simplu ca in "gradina Domnului trebuie sa existe si reptile si lipitori si capuse".

Se referea, in special, la creaturile care sug sange.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Ludwig von Mises economie, #citate Ludwig von Mises, #Ludwig von Mises idei , #documentar