Dezvaluiri din Al Doilea Razboi Mondial: Momentul in care soldatii germani au intors armele impotriva nazistilor

Vineri, 08 Mai 2015, ora 11:30
21812 citiri
Dezvaluiri din Al Doilea Razboi Mondial: Momentul in care soldatii germani au intors armele impotriva nazistilor
Foto: Hepta.ro

In urma cu 70 de ani, una dintre cele mai improbabile lupte din Al Doilea Razboi Mondial se ducea la Itter, in Alpii austrieci.

La inceputul lunii mai, in 1945, soldatii americani si germani au luptat impreuna impotriva nazistilor, pentru a-i elibera pe prizonierii francezi, relateaza BBC.

Aceasta este considerata a fi singura lupta din al Doilea Razboi Mondial in care germanii si americanii au luptat de aceeasi parte a baricadei.

Acum, Hans Fuchs isi aminteste cum Castelul Itter a fost transformat intr-o inchisoare de catre nazisti, in anul 1943.

"Am vazut totul, de la fereastra noastra de la scoala: un gard dublu de sarma ghimpata, multe nocturne, incat si noaptea parea zi...", a povestit barbatul.

Castelul Itter, care dateaza din Evul Mediu, a fost o subunitate a lagarului de concentrare de la Dachau. Itter a fost folosit pentru detinutii VIP, politicienii proeminenti si militarii pe care nazistii doreau sa-i utilizeze ca moneda de schimb.

Acolo au fost detinuti doi fosti prim-ministri ai Frantei, Edouard Daladier si Paul Reynaud, precum si sora mai mare a generalului Charles de Gaulle, Marie-Agnes Cailliau.

Povestea incredibila a unui cal de razboi: cum a salvat mii de soldati in Primul Razboi Mondial (Galerie foto)

In mai 1945, ultimele zile ale razboiului din Europa, garzile germane de la Castelul Itter au fugit. Prizonierii francezi au evadat din castel, insa erau incercuiti, pentru ca padurile din jurul cladirii erau pline de unitati ale politiei secrete SS. Doi francezi au fost trimisi pe bicicleta sa caute ajutor. Stephen Harding, autor al cartii "The Last Battle" (Ultima Batalie), scrie ca unul dintre ei a reusit sa contacteze un comandant german, Josef (Sepp) Gangl. Acesta colabora cu rezistenta austriaca si lupta impotriva nazistilor.

"Gangl si-a dat seama ca trebuie sa protejeze prizonierii. Si-a luat 20 de soldati loiali si purtand un steag alb, mare, Gangl s-a intalnit cu cea mai apropiata unitate americana, condusa de capitanul Jack Lee. Cel din urma s-a oferit sa conduca o misiune de salvare a francezilor", potrivit lui Stephen Harding.

Un grup mic de americani, insotit de Gangl si de unii dintre oamenii sai, a pornit spre Itter, oprind tancurile Sherman la intrarea in castel. In zorii zilei de 5 mai au fost atacati de trupele SS, care au aruncat in aer tancurile, insa nu au putut lua cu asalt castelul. A fost o singura victima: insusi Josef Gangl a fost ucis de un lunetist.

Hans Fuchs, care avea 14 ani pe vremea aceea, a urmarit intreaga lupta din ferma familiei sale. "Focurile de arma nu s-au oprit pentru patru ore, am vazut nori de praf si fum", a povestit el. In acea seara, dupa ce s-au oprit luptele, s-a dus catre castel. Isi aminteste ca tancurile inca ardeau si a vazut cum in jur de 100 de nazisti fusesera luati prizonieri.

Harding scrie in cartea sa ca batalia a fost decisiva pentru istorie: "In cazul in care nazistii reuseau sa intre in castel si ucideau vip-urile franceze, istoria post-razboi a Frantei ar fi fost total diferita. Daca ar fi murit acesti prizonieri, cine stie ce s-ar fi intamplat?".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#razboi mondial nazisti germani, #dezvaluiri al doilea razboi mondial , #documentar