Descoperire senzationala la Sarmizegetusa Regia, facuta din intamplare de un paznic

Sambata, 22 Februarie 2014, ora 11:24
11270 citiri
Descoperire senzationala la Sarmizegetusa Regia, facuta din intamplare de un paznic
Foto: Gazeta de Cluj

Aproximativ 20 de unelte antice au fost descoperite, din intamplare, in zona cetatii dacice Sarmizegetusa Regia, de catre un angajat al firmei de paza, au declarat reprezentantii Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane din Deva.

Uneletele de la Sarmizegetusa Regia, sit aflat in patrimoniul UNESCO, au ajuns la specialistii Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva, anunta Adevarul.

"Piesele se aflau sub un strat de frunze si partial adancite in pamant, descoperirea constand in mai multe obiecte dacice din fier, cum ar fi topoare, sape, o unealta de deformat, seceri si nicovale de mari dimensiuni. Toate piesele au fost ridicate si au fost aduse in patrimoniul MCDR Deva, ele intrand deja in procesul de restaurare absolut necesar", au declarat oficialii Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane din Deva.

In acelasi timp, procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iulia instrumenteaza un dosar cu trafic de comori, in cadrul carui au efectuat 18 perchezitii. Ultima dintre ele a fost facuta saptamana aceasta, la locuinta unui hunedorean din Gradistea de Munte, localitate aflata la poalele cetatii Sarmizegetusa Regia. Acesta este suspectat de trafic de comori.

In luna iunie 2013, dupa ce o furtuna a doborat un copac in incinta sitului UNESCO Sarmizegetusa Regia, la radacina acestuia a fost descoperita o matrita din bronz, in greutate de peste opt kilograme, folosita in antichitate la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorative din metale pretioase. Este singura piesa de acest fel desoperita pana acum pe teritoriul fostei Dacii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#unelte antice Sarmizegetusa Regia, #descoperiri Sarmizegetusa Regia, #obiecte Sarmizegetusa Regia , #civilizatie