Nu e frumos ce e botoxat, e frumos ce e frumos

Autor: Andreea Iulia Scridon - scriitoare, traducatoare
Miercuri, 25 Noiembrie 2020, ora 21:14
4896 citiri

Se vorbeste mult si cu o neincredere oarecum surprinzatoare despre noi: Generatia Y sau X, "milenialii", adica tinerii de sub treizeci de ani. Hipersensibili si obsedati de telefoanele noastre mobile, noi reprezentam o mentalitate si un context radical diferit de cel al parintilor si a bunicilor nostri.

Noi, cei crescuti in belsug si libertate, suntem considerati o generatie refractara si razgaiata - sau cel putin eram, inainte sa vina pandemia, care a facut din noi o generatie de someri depresivi.

In orice caz, suntem o generatie cu totul speciala: am crescut cu Internet, cu pandemie si...cu chirurgia estetica.

De-a lungul timpului, de la Troia pana la Hollywood, importanta si rolul frumusetii au ramas egale si neschimbate. Dar de curand, in ultimii cativa ani doar, s-a petrecut o ruptura. Rotunjoare sau filiforme, frumoasele lui Rubens si ale lui Giacometti, desi despartite de secole, aveau totusi in comun apartenenta la idealul de armonie, pe cand aceasta tendinta contemporana de a ne umfla buzele, pometii, sanii si alte parti sugereaza o exagerare disproportionata, dar tocmai menita sa dea un semnal la fel de clar potentialelor perechi ca si penele fosforescente ale unui paun.

Cultura noastra contemporana este deci, nu numai hipervizuala, ci si hipersexuala. Nimic nou sub soare: grecii si indienii din Antichitate stimau senzualitatea dar in acele contexte, sexualitatea avea un aspect supra-animalic, capatand o dimensiune spirituala - prin zei sau prin idealuri pure - de care nu se putea desparti cu usurinta. De altfel, ideea ca toate epocile trecute erau pudice este o falsa iluzie; sexualitatea a fost intotdeauna prezenta (cum e si firesc), dar reprezentarea ei era profund simbolica: nu se infiorau domnii doar pentru ca zarisera o glezna, ci pentru ca glezna aceea insemna ceva. Frumusetea senzuala a zilelor noastre, in schimb, sugerezea o sexualitate fara arta, fara sublimare, o abrutizare estetica, in fond.

Citeste si https://ziare.com/stiri/cnsas/atrocitatile-comise-de-regimul-comunist-in-coloniile-de-munca-au-pagini-de-istorie-teribila-si-greu-de-imaginat-1645629

Ba chiar, prin exploatarea slabiciunilor personale si sociale, se creeaza omul nou al zilelor noastre, sau mai bine zis femeia noua, care este incurajata nu numai sa fie perfecta din punct de vedere fizic, ci sa se supuna unei omogenizari ingrozitoare, lucru care coexista bine-mersi cu ideea de "girl power", adica emanciparea femeilor.

Totusi, ar fi necinstit sa nu mentionam si partile bune ale tratamentelor estetice de aceasta natura: natura spectaculoasa a manoperei in sine, eventuala rezolvare a unor complexe, poate chiar si o imbunatatire a calitatii vietii pe termen lung. Dar nu cred ca aceste exagerari ii vor face pe oameni mai fericiti: pentru femei inseamna fara indoiala chin fizic, iar pentru ambele sexe probabil va crea asteptari nerealiste. Oare o figura feminina omeneasca ni se va parea repugnanta intr-o buna zi?

Nu se stie care vor fi urmarile si nici de ce s-a intamplat acest lucru. Dar cred ca ne-am putea permite, mari si mici, sa ne uitam mai bine in oglinda.

Articol publicat si pe Marginaliaetc.ro

Citeste si https://ziare.com/stiri/cnsas/securitatea-avea-un-sistem-riguros-de-filaj-metodele-erau-gandite-in-detaliu-scriitorul-sorin-titel-fotografii-de-filaj-1646075

Andreea Iulia Scridon este o scriitoare si traducatoare romano-americana. Nascuta in Romania, a emigrat impreuna cu parintii in Statele Unite in copilarie si a crescut in Florida. A studiat Literatura comparata la King's College London si Scriere creativa la Universitatea Oxford. Este asistent de redactie la Asymptote Journal si la Oxford Review of Books. A tradus "Soarecele B si alte povestiri" de Ion D Sirbu in engleza, precum si poeziile lui Traian T. Cosovei impreuna cu Adam J. Sorkin. Ambele carti vor fi publicate de edituri din Marea Britanie in 2020. Interese de cercetare actuale: literatura de sertar, istoria artei, estetica.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#Hollywood, #Troia, #civilizatie, #generatia X Y, #Rubens, #Giacometti, #botox, #Arta, #sexualitate , #arta