De ce tot zicem OK si ce inseamna asta

Sambata, 23 Martie 2013, ora 21:12
11318 citiri
De ce tot zicem OK si ce inseamna asta
foto: infoniac

De ce zicem OK, nu-i o enigma. Zicem din acelasi motiv pentru care scriem pe usa pull la intrare si push la iesire, la banca platim cash, la calculator apasam pe copy sau paste, obosim tinand mana pe mouse, eventual updatam programul, daca n-avem bani cumparam la second hand si deci e normal ca, atunci cand totul e in regula, sa zicem si OK, adica pe ardeleneste fain, iar modoveneste bini.

Multe se trag de la greci, dar nu toate

Stim prea bine de unde se trag toate, dar de unde se trage faimosul OK, asta se pare ca n-o prea stiu nici macar americanii. In orice caz, exista mai multe variante, fiecare presupusa, dar niciuna dovedita - noteaza infoniac.

Multi americani considera ca la baza sta intamplarea. O mentiune pe benzile desenate din ziarul Morning Post din Boston obisnuia sa-si asigure cititorii cu sintagma "all korrect", pe care ulterior a prescurtat-o OK, intrucat initialele AK apartineau unei personalitati cunoscute.

Grecii insa, detinatori ai unei traditii mult mai vechi decat a americanilor, pretind ca paternitatea expresiei trebuie cautata in limba lor, de la care se trag multe expresii simandicoase. In cazul de fata, grecii se refera la expresia "ola kala", cu semnificatia de "toate bune" si cu initialele OK.

Altii pretind ca initialele vin din latina, unde "omnia correcta" insemna "toate sunt corecte", dar a intervenit tot un grec, care l-a inlocuit pe "c" ci "k" de la kilogram - cum zicem noi.

Galceava a luat atata extindere, incat s-au amestecat si finlandezii, observand ca aici exista o potriveala chiar in limba lor, unde cuvantul "oikea", care inseamna "adevarat", se poate scrie si OK pentru cine vrea sa faca economie de ceva vocale.

Oberkomando

Probabil ca amestecul finlandezilor i-a enervat pe francezi, cand si-au amintit de o veche comanda marinareasca exprimata astfel: "aux quais!", ceea ce insemna "spre digul de acostare!". Cine nu cunoaste limba, ar face greu legatura, dar un francez sesizeaza imediat ca expresia lor se citeste fonetic "o ke", adica exact initialele noastre.

La asemenea explicatie frantuzeasca, au venit si germanii cu una nemteasca. Ei pretind ca o unitate germana care a luat parte la Razboiul Civil American isi denumea sediul statului major "Oberkommando". Cuvantul se observa ca este alcatuit din doua componente: ober si kommando, respectiv OK.

Problema fiind atat de complicata, au intervenit si cercetatorii, analizand documentele istorice. Ei au descoperit ca cel de al saptelea presedinte american Andrew Jackson (1829-1837) nu prea respecta regulile ortografiei si, in loc de "all korrekt", scria asa cum auzea: "oll korrekt".

Poate din ironie, poate intamplator, sau ca sa nu-l contrazica pe presedinte, cei din jur au creat faimosul OK. Asa a ramas si asa s-a transmis din generatie in generatie.

Democrat OK Club

Cea mai vehementa revendicare in ce priveste paternitatea expresiei le apartine insa Democratilor din New York. Ei au infiintat candva un club in orasul Old Kinderhoock si, prescurtand numele orasului, l-au denumit "Democrat OK Club".

Clubul includea demnitari, artisti si in general elita locala, fapt pentru care, localnicii care vroiau sa aprecize calitatile cuiva, spuneau despre el ca este OK.

Explicatia pare plauzibila, dar cat este ea de adevarata nu stie nimeni. Adica n-ai cum sa stii daca e chiar OK!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
#explicatie initiale OK , #cultura generala