De ce refuza Plesu si Liiceanu sa participe la Salonul de carte de la Paris

Marti, 19 Martie 2013, ora 17:17
5906 citiri
De ce refuza Plesu si Liiceanu sa participe la Salonul de carte de la Paris
Foto: Evenimentul Zilei

Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu s-au alaturat pozitiei exprimate de Mircea Cartarescu si Neagu Djuvara, refuzand sa participe la Salonul de Carte de la Paris care se deschide joi. Cei patru se delimiteaza de politica dusa de noul presedinte al ICR, Andrei Marga.

"Mi s-ar parea imoral sa ma las inclus in programul unei institutii pe care o socotesc aflata in plin derapaj. Imi pare rau ca lucrurile stau asa, ca Romania nu reuseste mai niciodata sa fie la inaltimea aspiratiilor sale si a sanselor care i se ofera", si-a explicat decizia Andrei Plesu pentru Adevarul.

Liiceanu: Multi de acolo n-au cum sluji imaginea tarii lor

La randul sau, Gabriel Liiceanu a declarat pentru cotidianul citat: "Nu ma simt nicicum reprezentat de actuala politica a ICR. Una de rafuieli politice si personale, de care s-a contaminat si organizarea Salonului Cartii de la Paris, unde Romania este invitat special".

"Prima grija a noii echipe ICR Bucuresti a fost eliminarea echipei lui Patapievici de la ICR Paris. O munca de un an a fost aruncata la gunoi. Listei de 27 de scriitori romani invitati de francezi i s-a contrapus alta, pletorica, de 50-60 de persoane. Multi de acolo n-au cum sluji imaginea tarii lor. In locul unei sarbatori a cartii romanesti la Paris, vom avea un spectacol al 'ne-trebniciei noastre', adica doar al aflarii in treaba. Imi pare rau de bunele intentii ale francezilor", a concluzionat Gabriel Liiceanu.

La randul sau, scriitorul Mircea Cartarescu declarase vineri ca nu va participa la Salon, precizand ca nu isi motiveaza inca decizia.

In schimb, seniorul liberal Neagu Djuvara a declarat ca "ICR-ul il lasa rece acum" si nu are nicio legatura cu noua conducere, asa ca este "incantat sa fie lasat in pace".

Contactata de "Adevarul", Laure Hinckel, consilier al Centrului National al Cartii din Franta si principal artizan al evenimentelor din cadrul "Romania tara invitata", nu a dorit sa comenteze marile absente la salon: "Nu tin sa ma exprim in locul celor trei autori. N-ar fi onest si nici just", a precizat Laure Hinckel.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Plesu salon carte Paris, #Liiceanu refuza salon Paris, #Cartarescu refuz Salon Paris , #carte