De ce iubim academiile

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 29 Februarie 2016, ora 11:09
9020 citiri

Recentul scandal legat de o asa-numita Academie de Stiinte ale Securitatii Nationale m-a facut curios. Am vrut sa vad ce intelege publicul larg prin primul termen din lunga insiruire, in conditiile in care urmatorii sunt, in cazul romanesc, o improvizatie periculoasa si nimic mai mult. Iata ce am aflat:

Mai intai, o comparatie: daca academicienii francezi sunt 40 la numar, Academia Romana are 181 de membri. In treacat fie zis, "nemuritorii" francezi primesc cate 3.810 euro pe an, in vreme ce colegii lor de la Bucuresti sunt retribuiti anual cu 36 de mii de lei, adica vreo opt mii de euro de caciula.

Daca numaram si membrii altor institutii de la noi care poarta prestigiosul nume, descoperim ca totalul il depaseste pe cel al parlamentarilor, mult huliti.

Intra aici academiile de "ramura" - de Stiinte medicale, de Stiinte agricole si silvice, de Stiinte tehnice, cea botezata a "Oamenilor de stiinta" si academia de care pomeneam mai sus, initial numita de Stiinte militare.

Fiecare are intre 100 si 250 de membri, iar cea mai mica indemnizatie este de 1.400 de lei pe luna.

Din pacate, sporirea exponentiala a numarului de membri a fost singura schimbare semnificativa produsa, de la Revolutie incoace, pe teritoriul Academiei.

S-a ajuns aici prin redeschiderea unor institutii care purtasera acest nume si fusesera desfiintate sau amputate in comunism, ori prin crearea altora. Ultima din serie e Academia de stiinte juridice, a carei (re) nastere a fost anuntata pe 15 decembrie 2015, in plin scandal legat de academicianul cu girofar G. Oprea.

Patronii noii intreprinderi au anuntat ca aceasta o continua pe cea de Stiinte Morale si Politice din epoca interbelica. Juristii au cucerit lumea moral-politica...

Sa mai observam ca, in ultimul sfert de veac, cateva stabilimente universitare au decis sa-si ia numele "academie". Astfel, pe langa Academia de Studii Economice din Piata Romana, care fiinteaza sub acest nume din 1967, sau Academia Tehnica Militara, creata in 1949, avem alte cateva academii: una de Muzica (nume nou pentru Conservator), alta Navala (in loc de Institutul de Marina), Academia de Politie (infiintata dupa razboi, sub numele Scoala de ofiteri militie din Bucuresti) si, pentru vreo opt ani, una de Teatru si Film (redenumire a fostului Institut de Arta Teatrala si Cinematografie, azi UNATC).

Adevaratul specific romanesc e, insa, altul, si anume banalizarea ideii de academie, prin implantarea ei in toate zonele societatii. E greu sa gasesti ceva mai popular decat ea.

Avem, astfel, academie de sah, de nunti, de afaceri, de coafura, de biliard, de bere, de canto si balet, de croitorie, de coaching, de street dance, de fitness, de fertilizare in vitro, o academie de arte asiatice, dar si alta de krav maga ("un sistem de lupta simplu, nu o alta arta martiala"), o academie de foto si mai multe de masaj.

Daca intram in detalii, aflam, de pilda, ca Academia Ecvestra Mogosoaia ofera "echitatie, cazare, nunti", Romanian Aviation Academy s-a infiintat pentru a forma stewardese, iar Academia Titi Aur din Crevedia ne instruieste in vederea "conducerii defensive".

Mariajul cu afacerile e si el unul fericit: firma Romstal, de pilda, a creat Academia Universul Instalatiilor, unde puteti urma un "curs de pregatire PIF/Service/VTP/Montare - Instalare pentru personalul service de executie". Cine e insetat de "principii de calcul salarial" se poate adresa Academiei Payroll, iar concursurile de intrare in administratie pot fi pregatite la Academia Examenelor.

Sportul s-a indragostit si el de generosul nume. Hagi si Gica Popescu au infiintat cate o Academie de Fotbal, dar nu sunt singurii, ci doar cei mai cunoscuti intreprinzatori in domeniu; avem, apoi, echipa de fotbal Academica Clinceni, dar si cea de handbal Academia Minaur.

De la sport la frumusete e doar un pas: asa ca nu-i de mirare sa dam peste Academia de Make Up Giulia, in cartierul Micro 17 din Galati, care ne propune, intre altele, "secretele masajului somatic/reflexogen", sau Academia de Infrumusetare Reflexo Vital, care da lovitura cu "un curs aplicare gene fir cu fir", ori Academia Simetric, care ne initiaza intr-un "curs sprancene 3D".

Cine vrea "relatii armonioase" are la dispozitie Academia de Feminitate, iar cautatorii de "leadership, comunicare, mentalul conditiei fizice potentat" pot merge la Academia Femeilor.

Copiii par sa fie, insa, publicul predilect al academiilor. Li se adreseaza, la Brasov, Academia Heidi, care are cursuri de gatit si seara de jocuri in familie, iar la Craiova, pe strada Dezrobirii, Academia de distractie, care se lauda cu "loc de joaca - karaoke - centru de petreceri".

In Bucuresti, oferta pentru pici e cea mai bogata: am descoperit, astfel, Academia de creativitate, Academia P&C, Academia piticilor, Academia fantastica si Academia strumfilor, care are trei sectii: pitici, voiosi & voinici. O colectie de carti se cheama Academia copiilor isteti, iar Academia de nestemate e numele unui "joc online de tip bejeweld".

In era informaticii, nu putea sa n-apara Academia micilor developeri, cu cursuri de programare, iar pentru avansati in "retelistica", aveti Academia Credis.

Last but not least, un interlop a creat Academia Infractorilor Romani...

De ce iubim academiile? E destul de simplu. N-avem cum altfel. Fiindca sunt pretutindeni, nu cer limita de varsta, asigurand continuitateade neam, de la cresa la pensie. Altfel zis, intra pe portile lor toti cei care simt romaneste, fie ei infractori, maseuri, dictatori sau chimisti de renume mondial.

A propos, sotii Ceausescu au fost alesi in unanimitate in Academie, fiind eliminati doar post mortem.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#invazie academii Romania , #academie
Comentarii