De ce impodobim bradul si legenda lui Mos Craciun, un om extrem de crud si violent

Miercuri, 25 Decembrie 2013, ora 12:28
24036 citiri
De ce impodobim bradul si legenda lui Mos Craciun, un om extrem de crud si violent

Traditiile de sarbatoarea Craciunului sunt printre cele mai frumoase din an si, desi cu totii pastram macar o parte din ele, putini cunoastem de fapt originea si rolul lor.

Etnologul Daniela Busuioc a explicat pentru Ziare.com de ce impodobim bradul de Craciun, a vorbit despre traditia colindatului si a istorisit legenda lui Mos Craciun.

Sarbatorile de iarna la romani incep odata cu Postul Craciunului (15 noiembrie) si tin pana la Sfantul Ioan (7 ianuarie). Este o perioada bogata in obiceiuri, diferite de la o zona la alta, avand in centru marile sarbatori crestine praznuite in aceasta perioada.

De ce tinem post inainte de sarbatoarea Craciunului

Postul Craciunului este un paradox, in felul sau, un post de bucurie, desi in traditia crestina postul inseamna pocainta. Postul Craciunului este usor de tinut si neindreptat catre pocainta, cu toate acestea insa, el simbolizeaza intunericul in care se afla lumea inainte de venirea Mantuitorului.

"Pentru comunitatea de pana la inceputul secolului al XX-lea din Romania, perioada sarbatorilor era un timp al sezatorilor, intrucat, in noptile lungi de iarna, era vreme destula pentru lucru de mana, dar si pentru distractii. Era un moment bun in care flacaii se cunosteau cu fetele, ca sa se casatoreasca dupa Boboteaza", a declarat etnologul Daniela Busuioc, pentru Ziare.com.

Supertitiile din ziua de Ajun

Ziua de Ajun, pe langa faptul ca, in trecut, femeile tineau in aceasta zi post aspru si mancau numai seara prune uscate sau poame fierte, ziua dinainte de Craciun era marcata de tot soiul de superstitii.

"Cand se matura, seara, gunoiul nu se da afara, pentru ca oamenii sa nu aiba suparari si pagube la vite. Cosurile se curata si funinginea se arunca in vie, ca sa incarce via cu struguri. Gainilor li se dadea sa manance din sita, ca sa oua mult. Dimineata acestei zile marcheaza debutul obiceiurilor de Craciun. Acum, cete de copii umbla sa colinde din casa-n casa. In unele locuri (Oltenia, Transilvania) colindatorii se numeau piterei sau pitarai si erau condusi de un vataf. Datina era ca, atunci cand intrau in casa, sa scormoneasca focul din vatra. Primeau in dar covrigi, colaci, turte, mere sau nuci", a mai explicat Daniela Busuioc.

Cum se merge la colindat

In calendarul actual al romanilor, aceasta sarbatoare are un caracter crestin, fiind celebrata atat prin participarea la slujbele bisericesti, cat si prin practicarea unor obiceiuri populare precum colindatul.

Obiceiul se practica in Ajunul Craciunului, de seara pana in dimineata zilei de Craciun. Impartite in colinde religioase si laice (pagane), colindele romanesti creeaza o atmosfera legendara referitoare la lume si stihii, oprindu-se setea tinerilor, eroismul si iubirea in perspectiva casatoriei.

"In functie de grupul care colinda, colindele sunt de copii si de ceata. Colindatorii sunt purtatorii si transmutatorii unui mesaj catre gazde. Fie magic, de urare, fie crestin, mesajul colindatorilor doreste sa aiba efect asupra gazdei, sa-i aduca bogatie prosperitate in noul an, s-o faca mai buna, mai credincioasa, mai fericita, mai sanatoasa.

Colindatorii poarta diferite denumiri: ceata de colindatori/feciori (in Transilvania), ceata de juni (in tinutul Sibiu-Fagaras), bute, butea feciorilor/junilor (in tinutul dintre Olt si Tarnave), beze (in Campia Transilvaniei si Nasaud), dubasi (in Hunedoara vestica si tinutul Halmagiu-Beius), preuca (in Tara Lovistei), zoritori (in Tara Barsei), caluseri (in zone din Transilvania, intrucat colindatorii ureaza si joaca jocul cu acest nume) etc", a explicat specialistul.

Cum am ajuns sa impodobim bradul in casa

Un alt obicei intalnit pe tot teritoriul Romaniei este impodobirea bradului de Craciun. Primele dovezi despre decorarea bradului sunt din Livonia (Estonia si Letonia de astazi) in secolul XV. Ulterior, traditia a intrat si in cultura altor popoare.

"In Evul Mediu, case impodobite cu pomi de Craciun apar in provinciile Alsacia si Lorena, dar nu cu ocazia Craciunului, ci cu cea a Anului Nou. De aici traditia se extinde in intreaga Franta, Spania, Italia si Elvetia. De asemenea, este posibil ca pomul de Craciun sa provina de la nordici, care obisnuiau sa-si impodobeasca casele cu ramuri de brad si de vasc, obicei pastrat si in traditia coronitei de brad. Pomul de Craciun a patruns mai tarziu si in Orient, prin intermediul catolicismului.

In Rusia europeana, Ajunul Craciunului era sarbatorit in padurile de brazi, unde era ales unul ca cel mai frumos dintre toti si impodobit cu lumanari aprinse, bomboane, jucarii etc. Bradul impodobit se intalnea ca pom de Craciun doar in orasele din Germania sfarsitului de secol XIX, dar odata cu Primul Razboi Mondial s-a raspandit pe intreg teritoriul acestei tari", a povestit Daniela Busuioc.

In trecut, simbolul Craciunului pentru romanii din mediul rural, echivalentul actualului brad impodobit, era de fapt un butuc.

"De data recenta (in Romania, pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, se intalnea numai in casele nemtilor care locuiau prin orase), acesta nu face parte din traditiile vechi romanesti, ci a fost preluat din Occident. Romanii aveau obiceiul de a impodobi un pom, o ramura verde, numai la nunta si la inmormantarea unui tanar nenuntit.

Cu toate acestea, specialistii vorbesc despre existenta, la sate, a unui pom de fasole sau din paie. Altii preferau pomul "de vasc", tinut astazi in casa de Anul Nou, in credinta ca aduce noroc. In sat nu exista pom de Craciun impodobit, sub care Mos Craciun sa aseze daruri. Exista, in schimb, un butuc numit Craciun care 'moare', adica este ars, in timpul sarbatorii. Pomul cu jucarii si Mos Craciunul care imparte cadouri sunt un imprumut tarziu (sfarsitul secolului al XIX-lea), din Occident", a explicat etnologul.

Superstitii in zilele de Craciun

In Romania, perioada dintre Craciun si Boboteaza era si este una puternic incarcata de superstitii si obiceiuri aducatoare de bunastare si noroc.

"Gunoiul maturat intre Craciun si Boboteaza se strange si fie se arunca pe straturi, ca sa nu le manance viermii, fie se arde si cu el se afuma vitele, ca nimeni sa nu le poata vatama. Unii sar peste foc in zilele Craciunului ca sa le piara frica. Femeile stau pe vine, ca sa stea clostile pe oua. Altii spun ca e bine sa mananci carne de pasare in ziua Craciunului - ca sa fii peste vara usor ca pasarea", a povestit specialistul pentru Ziare.com.

Legenda lui Mos Craciun, un om crud si extrem de violent

Etnologul Romulus Vulcanescu afirma ca Mos Craciun reprezinta o transfigurare a magilor ce i-au adus daruri lui Isus la nasterea sa si ca este simbolul tipului creator, iar sintagma "mos" din numele sau inseamna intemeietor, ziditor, incepator.

In traditiile populare, Craciunul apare fie ca o zeitate cu puteri supranaturale, fie ca un om obisnuit (un batran, pastor cu barba de omat, vecin cu Mos Ajun, etc.)

"Stratul mitic cel mai vechi il descrie (pe Mos Craciun - n.red.) ca pe un om crud, proprietar de oi. El avea trei fiice, pe care le-a desfigurat in batai, si o sotie, de profesie moasa, careia i-a interzis sa ajute femeile si sa dea adapost strainilor. Legenda spune ca Maica Domnului, fiind cuprinsa de durerile nasterii, i-a cerut adapost sotiei lui Craciun. Craciuneasa, femeie milostiva, o primeste in grajd, impreuna cu vitele. Craciun ii taie mainile ca pedeapsa pentru ajutorul dat Maicii Domnului. Femeia isi recupereaza totusi mainile dupa ce isi moaie cioatele in scalda Mantuitorului. Craciun, cutremurat de miracol, se crestineaza si devine primul sfant", e explicat etnologul.

Specialistul Daniela Bucuioc a descris si alte variante ale legendei lui Mos Craciun.

"Dupa alte traditii, Mos Craciun ar fi unul dintre pastorii care-l divinizau pe pruncul Iisus, unul dintre regii din Bethleem, tatal Mariei, cel mai batran dintre apostoli, un mare sfant, un orb sau un imparat din Constantinopol, si este, uneori, ridicat la acelasi nivel cu Dumnezeu sau cu Iisus Hristos.

Adeptii ipotezei ca Mos Craciun ar fi o veche zeitate autohtona care moare si renaste cu ocazia solstitiului de iarna gasesc in legenda argumentul ca vechiul cult s-ar fi opus noii religii nascute odata cu Iisus Hristos. Acesti specialisti identifica vechea zeitate intr-o entitate fitomorfa (butucul), zoomorfa (porcul) si antropomorfa (colacul care aminteste forma unui om) ", a povestit Daniela Busuioc.

Mos Gerila, folosit de comunisti pentru a anula credinta in nasterea lui Iisus

In Romania, imaginea lui Mos Craciun a fost inlocuita, in timpul comunismului, cu cea a lui Mos Gerila.

"Mos Gerila a fost folosit pentru a indeparta oamenii de traditia crestina, folosindu-se totusi de impactul sau asupra copiilor. Fiind o influenta sovietica, venita odata cu regimul, Mos Gerila a aparut ca un surogat, ca o inlocuire a lui Mos Craciun. Hainele erau aceleasi, darurile la fel, originea era tot o tara indepartata, exotica si geroasa ("Gerila"). Ii deosebea doar momentul aparitiei lor. Gerila venea fie inainte de Craciun, asa cum se intampla la scoli si gradinite, fie dupa 25 decembrie, in institutii. Astfel, Mos Gerila nu mai depindea de Nasterea Domnului", a incheiat etnologul Daniela Busuioc.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#traditii Craciun explicatii, #colinda impodobit brad legenda Mos Craciun, #sarbatoare Craciun traditii romanesti , #istoria culturii si civilizatiei