Cum a cazut ghilotinat capul unui titan al stiintei - Documentar

Vineri, 08 Mai 2015, ora 11:07
16504 citiri
Cum a cazut ghilotinat capul unui titan al stiintei - Documentar
Foto: Wikipedia

"Republica nu are nevoie nici de savanti, nici de chimisti si ca urmare cursul Justitiei nu poate fi oprit". Rostind aceste cuvinte in ziua de joi, 8 mai 1794, presedintele tribunalului revolutionar din Paris, Jean-Baptiste Coffinhal, respingea protestele si il condamna la moarte prin decapitare pe cel care a descoperit principiul conservarii energiei: Antoine Laurent de Lavoisier.

Intr-o singura zi de joi a avut loc totul: procesul (fara drept la recurs), sentinta si ghilotinarea. Marele matematician si astronom Lagrange, aflat tocmai atunci la Paris, se pronunta cu amaraciune: "n-a trebuit decat o clipa ca sa cada acest cap, dar nu stim cate secole mai sunt necesare de acum incolo ca sa apara altul la fel".

Este greu sa luam in serios astazi vina pentru care a fost judecat Lavoisier. Pe scurt, cu trei ani inainte, in 1791, fusese membru in "Biroul consultativ pentru arte si meserii", a carui sarcina era sa incurajeze inventiile si sa acorde premii celor mai bune dintre ele.

Biroul evidentia numai capacitatea intelectuala a tinerilor, nu si pe cea revolutionara, care de altfel pe Lavoisier nici nu-l interesa.

Tocmai dezinteresul unor oameni de stiinta fata de revolutionari ii intarata pe acestia din urma, care hotarau destinul celor dintai.

Ca urmare, in august 1793, biroul a fost desfiintat, odata cu alte institutii stiintifice ale tarii. Toate pareau suspecte, periculoase si chiar daunatoare pentru societate. Membrii lor erau considerati dusmani.

Noile autoritati franceze au inceput sa-i judece rand pe rand, in baza unui principiu care s-a enuntat mult mai tarziu, dar care se aplica tacit inca de atunci: cine nu-i cu noi e contra noastra.

Pe Lavoisier il acuzau de "participarea intr-o conspiratie a dusmanilor Frantei, impotriva poporului francez". Cam vaga acuzare, dupa cum se observa.

Nici protestele publice, nici notorietatea savantului, nici gloria de care se bucura deja in lumea stiintifica n-au induplecat severitatea judecatorilor. Cele care urmau sa se intample pareau predestinate, iar lama ghilotinei si-a facut prompt datoria.

Astazi, posteritatea asociaza numele savantului cu faimoasa sintagma: "Nimic nu se pierde, totul se transforma". Cam asa s-a transmis sintagma din generatie, in generatie, dar este o formula simplificata. Corect, in lucrarea sa "Tratat elementar de chimie", publicata in 1791, Lavoisier scrisese: "nimic nu se creeaza nici in laboratoare, nici in natura si putem spune ca, in orice operatiune, cantitatea celor puse in opera este totdeauna egala cu cantitatea celor obtinute de acolo".

Dar notoria lege a conservarii energiei, pe care o invata elevii de liceu, nu este decat un exemplu din multe, foarte multe altele, cate ne-a lasat mostenire acest geniu al gandirii stiintifice.

Palmaresul lui Lavoisier cuprinde zeci, poate chiar sute de cercetari, care au dus la tot atatea descoperiri, in domeniile cele mai variate ale stiintei: chimie, fizica, filosofie, economie.

La un an dupa executie, cazul a fost reluat, iar Lavoisier a fost achitat in lipsa. Lucrurile si obiectele de valoare ale celui decapitat au fost restituite "cu scuze" vaduvei acestuia.

Astfel s-a incheiat una din cele mai rusinoase pagini ale Justitiei, asa cum singura si-a inscris-o in istoria ultimelor secole.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Lavoisier ghilotinat revolutie, #revolutia franceza decapitari, #savanti ghilotina Franta , #documentar