Cristi Puiu marturiseste: Nu mi-a placut niciodata scoala

Vineri, 27 Iulie 2012, ora 09:18
4741 citiri
Cristi Puiu marturiseste: Nu mi-a placut niciodata scoala
Foto: The New York Times

Regizorul Cristi Puiu marturiseste ca relatia lui cu invatamantul din anii '80 nu a fost tocmai una buna si povesteste repercusiunile aduse de refuzul de a se supune, mecanic, normelor scolii.

"Din clasa a V-a nu ma gandisem la altceva decat ca o sa fac pictura. Dar am picat la admiterea de la Liceul de Arte Plastice 'Nicolae Tonitza' la treapta I si singurul criteriu care-mi mai ramasese la alegerea liceului era sa fie cat mai aproape de casa. M-am dus la Liceul de Chimie Industriala nr. 5, care era cel mai apropiat. N-am mai pus mana pe creion trei ani. Amintirea esecului m-a facut sa invat matematica si fizica pentru examenul de treapta a II-a. Am dat treapta la Liceul de Chimie si am luat al saptelea", si-a amintit Cristi Puiu intr-un interviu acordat Adevarul.

"La inceputul clasei a XI-a ar fi trebuit sa plec la Canal, pentru ca daduse Ceausescu o lege: cei care luau treapta a II-a plecau la munca. Tata, care-i ura pe comunisti, mi-a aranjat sa ma internez 10 zile la Spitalul Colentina, desi eram sanatos tun, asa ca am scapat. M-am intors la scoala si, in primul trimestru, stateam numai cu fetele, pentru ca baietii destoinici erau la Canal. In anul ala am inceput sa-mi pun intrebari foarte serioase. Am luat decizia ca nu pot sa fiu inginer, ca nu pot sa duc o viata la uzina. Asa ca m-am apucat sa ma pregatesc pentru Facultatea de Istorie-Filosofie", a adaugat regizorul.

Chiar daca nu-i reusise din prima, a avut curajul si s-a rerapucat de pictura: "In clasa a XI-a l-am cunoscut pe Matei Serban Sandu si m-am reapucat si de pictura, el m-a ajutat sa trec peste obstacolul acela. Dar, pentru ca luasem acea decizie, nu prea ma mai duceam la scoala, stateam acasa si citeam pentru facultate, citeam si literatura si pictam. Am ramas corigent la matematica, dar am luat corigenta si am trecut intr-a XII-a. I-am spus tatalui: 'Amana-mi armata un an. Termin liceul si am nevoie de un an sa ma pregatesc pentru Istorie-Filosofie'.

Nu mai intelegeam nimic, era un haos in mintea mea. M-am decrosat complet de la fizica si matematica. Tata n-a fost de acord. 'Daca nu vrei sa-mi amani armata, raman repetent!'. 'Ramai.' Si nu m-am mai dus la scoala, stateam acasa si citeam. A venit si dirigintele acasa, pentru ca aveam sapte medii neincheiate si trei corigente, tata s-a razgandit, voia sa-mi amane armata".

"M-am dus sa-mi dau corigentele si la materia Automatizari Industria Chimica nu mi-a dat corigenta pentru ca profesoara nu voia sa se intoarca de la mare. Aveam subiectul 'Regulatorul automat cu tub Bourdon'. Nu prea ma suporta profesoara. Veneam la ea la ore si citeam altceva. Tin minte ca citeam odata Sartre. Terminasem o piesa de teatru, dar pana sa bag cartea in banca a aparut ea. 'Ia sa vedem, ce citesti tu aici?'. Iar semnul de carte era la piesa 'Tarfa cu respect'. Asadar, am repetat a XII-a si, in anul urmator, am ajuns intr-o clasa in care toti aveau note bune! Nu m-am dus la scoala din nou si m-au exmatriculat. Si dirigintele asta al doilea a venit acasa la noi. Imi zicea mie, de fata cu tata, 'Emilian, sa stii ca in viata nu faci numai ce vrei. Trebuie sa faci si ce trebuie. Sa stii ca eu am vrut sa ma fac cronicar de film, dar, uite, m-am facut inginer'. Oricum, mie mi se parea o tampenie sa fii cronicar de film. Ma gandeam ca e mai bine pentru el ca s-a facut inginer", mai povesteste regizorul.

"A fost un calcul, doar ca n-a fost un calcul bun. Decizia de a face "dupa capul meu", adica sa stau acasa, sa citesc si sa pictez, m-a facut ca in anii urmatori sa procedez la fel. Am repetat destinul lui taica-meu. De asta el cred ca n-a pus la inima deciziile mele. Cand s-au casatorit parintii mei, mama era studenta la Litere, la Iasi, tata nu-si daduse inca Bacalaureatul. L-a trimis la Bucuresti sa dea examenul, iar el nu mai venea inapoi la Iasi.

Cand s-a dus dupa el la Bucuresti, tata nu-si daduse Bac-ul, isi cumparase vopseluri si picta. Munti, peisaje, printi, izvoare. Eu am repetat acest destin. Tot ce-am invatat in intervalul asta de timp s-a dovedit a fi foarte important pentru mine mai apoi, dar felul in care au curs anii astia a fost teribil. Nu mi-a placut niciodata scoala. Niciodata! Pana la urma, tot la armata lunga am ajuns, pentru ca in intervalul asta de timp, in cei trei ani extra, am lucrat. Am fost angajat si la ICPTCFB, la Institutul de Cercetari si Proiectari ale Tehnologiei pentru Sticla si Ceramica Fina Bucuresti", a conchis Cristi Puiu.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Cristi Puiu regizor, #Cristi Puiu placut scoala, #Cristi Puiu comunism , #regizori