Cristi Puiu, studentilor care vor sa vada filme: Le recomand sa se scobeasca in nas

Joi, 04 Octombrie 2012, ora 11:41
3111 citiri
Cristi Puiu, studentilor care vor sa vada filme: Le recomand sa se scobeasca in nas

Profesor de regie in cadrul UNATC, facultatea de film din Bucuresti, regizorul Cristi Puiu, le-ar recomanda studentilor sai sa citeasca o carte despre fizica sau sa "se scobeasca in nas" in loc sa se uite la filme.

Puiu a declarat, in cadrul unui interviu acordat jurnalistului David Hugendick de la cotidianul german "Die Zeit": "Daca studentii ma intreaba la ce filme sa se uite, atunci le recomand o carte despre fizica sau o plimbare prin munti, chiar Bruckner, sau sa se scobeasca in nas daca le este de folos. Cine traieste doar in cinematograf sfarseste cu hidosul si tumultosul rahat al filmelor de tip Quentin Tarantino.

Filmele se nasc doar ca efecte secundare, in timp ce analizam realitatea. Ele sunt marturii, dovezi, tentative. Nu au voie sa fie evidente, ci mereu indoielnice. Privitorul trebuie sa imi spuna ce se intampla in film".

"Atelierul regizorului se afla intr-o fundatura, intr-o zona in care casele nu mai sunt obligate sa suporte greutatea reclamelor. Tusitul motoarelor Dacia acopera cu praf covoarele si bibliotecile personale. Nimic nu aminteste de lumina slaba a locuintelor in care eroii din filmele lui Puiu vietuiesc uneori foarte furiosi, insa mai mereu singuri", scrie Hugendick, preluat de Jurnalul National.

Cel mai recent film al sau, precizeaza jurnalistul german, "Aurora", nu a fost pe intelesul tuturor. A fost criticata radicalitatea, in ciuda ambiguitatii. In Romania. doar 2.000 de oameni au vazut filmul.

Cand criticii de film din Romania au scris ca "exista cinematografie si inainte si dupa Cristi Puiu", regizorul a exclamat cu manie: "Un val, nu, nu, nu, o porcarie".

El recunoaste, insa, pentru Die Zeit: "Am fost un ambasador al unul tip de film, care exista deja in alta parte". El a studiat in Geneva, initial pictura, apoi regia. L-au inspirat filmele lui Cassavetes si Lucian Pintilie, dar si literatura lui Dostoievski si Camus.

"M-am decis pentru o estetica care a corespuns perceptiilor mele. N-am stiut atunci ca viziunea mea asupra realitatii din Romania va influenta atatea persoane", marturiseste Puiu.

Puiu a primit peste 40 de premii, printre care si "Un Certain Regard" la Cannes, in anul 2005.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Cristi Puiu interviu Die Zeit, #Cristi Puiu studenti scobit nas, #Cristi Puiu filme studenti , #regizori