Corneliu Porumboiu: Romanii au pierdut obiceiul de a merge la cinematograf

Marti, 18 Mai 2010, ora 21:11
1197 citiri
Corneliu Porumboiu: Romanii au pierdut obiceiul de a merge la cinematograf

Romanii au pierdut obiceiul de a merge la cinematograf, una dintre cauze fiind faptul ca au ramas doar 90 de sali de cinema in intreaga tara, spune regizorul Corneliu Porumboiu intr-un interviu pentru cotidianul francez Le Monde.

Corneliu Porumboiu, unul dintre realizatorii romani din noua generatie cinematografica descoperiti la Cannes, a mai declarat jurnalistilor francezi ca aparitia noului val cinematografic romanesc este datorata implicarii financiare a statului.

"Din 2001 avem un echivalent al CNC-ului francez care cofinanteaza aproximativ 15 pelicule pe an. In anii 1990 salile de cinematograf erau pline in Romania. Acum au ramas doar 90 de sali in intreaga tara iar oamenii si-au pierdut obiceiul de a merge la cinema. O generatie a fost sacrificata. Trebuie sa ducem o lupta lenta de recucerire", a declarat Porumboiu.

Primul film al lui Corneliu Porumboiu, "A fost sau n-a fost?", care a costat 200.000 de euro, a fost finantat in totalitate independent, iar cel de-al doilea, "Politist, adjectiv", a fost finantat de stat cu jumatate din bugetul de 650.000 de euro.

"Au atras fiecare peste 10.000 de spectatori, ceea ce e satisfacator, avand in vedere contextul", spune Porumboiu.

Referitor la cei trei regizori romani care au ajuns anul acesta la Cannes, Cristi Puiu, Radu Muntean si Andrei Ujica, realizatorul "Politist, adjectiv", a declarat ca ii cunoaste si ca le apreciaza munca. "Ajugem destul de des sa ne citim reciproc scenariile. Am vazut << Autobiografia lui Nicolae Ceausescu >> regizata de Andrei Ujica, este o opera de montaj exceptionala", a adaugat Porumboiu.

Nascut la Vaslui, Porumboiu a realizat primul lungmetraj, "A fost sau n-a fost?", in 2006, recompensat la Cannes cu Camera de aur, care a fost vandut in peste 30 de tari. Cel de-al doilea lungmetraj al lui Porumboiu, "Politist, adjectiv", a fost de asemenea selectat la Cannes in mai 2009.

"Pana la 19 ani bagajul meu cinefilic se rezuma la Bruce Lee si Dallas. Cand m-am mutat la Bucuresti, unde am studiat mai intai management, am inceput sa frecventez cinematografele. Am descoperit noile valuri cinematografice din Franta si Cehia, care m-au facut sa renunt la management", a povestit Porumboiu.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...