Contributia oamenilor de stiinta in dezvoltarea jocurilor

Vineri, 20 Octombrie 2017, ora 12:22
2512 citiri

Inca din antichitate se poate remarca instinctul omului de a cauta modalitati pentru amuzament si distractie, fenomen sustinut de multitudinea jocurilor existente de-a lungul timpurilor si in prezent.

Jocurile au constituit dintotdeauna un subiect important in dezvoltarea sociala. In majoritatea cazurilor, acestea presupun participarea mai multor persoane si implica factori precum imaginatie, competitie, spirit de echipa, elemente fictive sau elemente de fizica.

In spatele multor jocuri stau legi ale fizicii, fapt care a atras, de-a lungul timpului, atentia matematicienilor si a fizicienilor. Acestia au cautat constant metode de a explica si de a imbunatati aspecte legate de acest fel de a petrece timpul intr-un mod placut.

Dorinta de a avea o mai buna intelegere a jocurilor a contribuit direct la evolutia celor deja existente dar si la nasterea unora noi.

Dupa insemnatele descoperiri facute de savantul Galileo Galilei, zarul a devenit mai mult decat un obiect cubic cu sase fete. In cartea sa denumita "Sopra le Scoperte dei Dadi" (Analiza jocurilor de zaruri), pe langa diferite alte subiecte, analizeaza probabilitatile obtinerii unui anumit numar de puncte prin aruncarea a trei zaruri.

Lucrarile lui Galileo si a matematicianului de origine italiana, Girolamo Cardano, au scos la iveala concepte precum probabilitatea egala si probabilitatea acumularii unui punctaj anume. In acest fel, un obiect banal folosit timp de mai bine de doua mii de ani drept modalitate de distractie a servit drept inspiratie pentru a pune bazele conceptului de probabilitate. De asemenea a dus la nasterea cuvantului "aleator", din cuvantul pentru zar din limba latina - "alea".

In prezent, de la o baza simpla precum un cub cu sase fete, au evoluat numeroase tipuri de zaruri cu forme poliedrice complexe si diferite valori, pana la zarul cu o suta de fete, Zocchihedronul, denumit dupa inventatorul sau - Lou Zocchi.

In ceea ce priveste originea jocurilor moderne si transpunerea celor antice in mediul online, il putem mentiona pe cel care a pus bazele la ceea ce numim in prezent computer: Charles Babbage. Matematicianul britanic a schimbat complet perceptia lumii fata de calcule, inventand "motorul analitic", un calculator care avea posibilitatea de a efectua adunari si scaderi.

Ulterior, in anul 1958, fizicianul de origine americana, William Higinbotham, a creat ceea ce este considerat a fi primul joc video. Jocul inventat de el era o versiune minimalista asemanatoare tenisului, cunoscut sub numele de "Tennis for Two" (tenis pentru doi).

Inventatorul nu a avut increderea ca jocurile video vor urma sa aibe o cerere atat de mare in randul publicului larg, drept urmare acesta si-a focalizat cercetarea asupra controlului armelor nucleare. In ciuda faptului ca a pus bazele Federatiei Savantilor Americani, acesta a ramas in istorie pentru descoperirile sale din domeniul jocurilor video.

O alta personalitate care a adus inovatie in domeniul jocurilor a fost Elizabeth Magie, care a inventat jocul de Monopoly, cunoscut initial drept "The Landlord's Game" (jocul proprietarilor). Acesta a fost creat pentru a ilustra situatia economica si imobiliara dar si consecintele aplicarii legilor privind chiriile de la vremea respectiva. Elizabeth a patentat Monopoly in anul 1904, la un an distanta de la prototipul acestuia.

Nu in ultimul rand, gamerii de astazi trebuie sa ii multumeasca parintelui jocurilor video, Ralph Baer, inginerul electronist care a patentat primul joc de acest tip in anul 1971. In urmatorul an, acest sistem de jocuri pe baza de casete, a fost lansat pe piata sub numele de "Odyssey". Printre alte zeci de inventii patentate, Ralph Baer este cunoscut si pentru jocul de memorie bazat pe secvente de culori si note muzicale - "Simon".

Desi oamenii de stiinta merita toata recunostinta pentru implementarea unor teorii care au dus la nasterea anumitor jocuri, reciproca este valabila in aceasta situatie. Unele jocuri au adus informatii de baza pentru descoperiri precum teoria probabilitatii.

Lumea este in continua miscare si evolutia civilizatiei noastre este greu de prezis, un lucru de care putem fi siguri este ca jocurile fac parte din natura umana si cel mai probabil vor continua sa existe si sa evolueze impreuna cu noi.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#jocuri stiinta , #documentar