Cine au fost castigatorii Galei UNITER 2012

Marti, 24 Aprilie 2012, ora 07:37
2721 citiri
Cine au fost castigatorii Galei UNITER 2012

"Ultima zi a tineretii", in regia lui Yuri Kordonsky, de la Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu, a primit, luni seara, premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol, in timp ce trofeul pentru regie i-a revenit lui Laszlo Bocsardi, pentru "Caligula", de la Teatrul National "Marin Sorescu" din Craiova.

Cea de-a XX-a Gala a premiilor UNITER a avut loc luni seara la Teatrul Odeon din Capitala.

Principesa Margareta si principele Radu au asistat la eveniment, ca si ministrul Culturii, Kelemen Hunor, si primarul Capitalei, Sorin Oprescu, acestia din urma inmanand trofeele pentru cel mai bun spectacol, respectiv pentru cea mai buna regie.

Actrita Jacqueline Bisset, actorul si regizorul Michael Pennington si scriitorul Tobias Biancone au fost invitati speciali ai acestei editii a Galei premiilor UNITER, decernand totodata premii castigatorilor din acest an.

Printre personalitatile teatrului romanesc prezente de asemenea pe scena la decernare s-au numarat Marcel Iures, Mircea Diaconu si Mariana Mihut, in timp ce momentele de laudatio pentru premiile speciale au fost sustinute de Tompa Gabor, Monica Davidescu, Alice Georgescu, printre altii.

Marina Constantinescu a vorbit despre Alexandru Tocilescu, caruia i-a fost acordat premiul de excelenta (in memoriam), in timp ce Victor Rebengiuc a evocat personalitatea lui Liviu Ciulei, caruia i-a fost dedicat un moment special in cadrul galei.

Juriul care a desemnat castigatorii in acest an a fost format din scenograful Puiu Antemir, actrita Rodica Negrea si criticii Ion Cazaban, Mircea Morariu si Ludmila Patlanjoglu.

Iata lista completa a premiilor UNITER 2012:

Cel mai bun spectacol: "Ultima zi a tineretii", dupa Tadeusz Konwicki, regia Yuri Kordonsky (Teatrul National "Radu Stanca", Sibiu)

Cea mai buna regie: Laszlo Bocsardi, pentru "Caligula", la Teatrul National "Marin Sorescu" din Craiova

Cel mai bun actor in rol principal: Sorin Leoveanu, pentru rolul titular din spectacolul "Caligula" la Teatrul National "Marin Sorescu" din Craiova

Cea mai buna actrita in rol principal: Mariana Mihut, pentru rolul bunicii din spectacolul "Ingropati-ma pe dupa plinta", la Teatrul Bulandra din Bucuresti

Cel mai bun actor in rol secundar: Cornel Scripcaru, pentru rolul Pavel Kirillici Lebedev, din spectacolul "Ivanov", de la Teatrul Bulandra, Bucuresti.

Cea mai buna actrita in rol secundar: Ana Ioana Macaria, pentru rolul Nastenka, din spectacolul "Insemnarile unui necunoscut", la Teatrul Bulandra din Bucuresti.

Cea mai buna scenografie: Nikola Toromanov, pentru scenografia spectacolului "Vizita batranei doamne", la Teatrul National Bucuresti.

Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: "Shylock", de Gareth Armstrong, regia artistica Razvan Popa, o productie a Societatii Romane de Radiodifuziune

Cel mai bun debut: Raluca Vermesan, pentru rolul Helen din spectacolul "XXL", la Teatrul Act din Bucuresti

Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor si a propunerilor membrilor, Senatul UNITER a acordat urmatoarele premii:

Premiul de excelenta - in memoriam Alexandru Tocilescu

Premiul pentru intreaga activitate - Valer Dellakeza (actor), Melania Ursu (actrita), Cristian Hadji-Culea (regizor), Judit Dobre-Kothay (scenografie) si Stefan Oprea (critica si istorie literara)

Premiul special pentru muzica de teatru - Arpad Konczei

Premiul special pentru teatru de copii - Anca Zamfirescu

Premiul special pentru teatru de papusi - Liviu Steciuc

In cadrul galei au mai fost decernate:

Premiul pentru cea mai buna piesa romaneasca a anului 2011: "Ultimul pact", de Oana Maria Cajal

Premiu special pentru critica de teatru - Monica Andronescu

Premiul British Council - Emil Boroghina

Premiul special al presedintelui UNITER: Sandu Mihai Cociasu

Premiul Mecena: Carmen Palade Adamescu

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#premii Gala UNITER 2012, #lista castigatori UNITER 2012 , #regizori