Ceramica de Horezu, inclusa de UNESCO in Patrimoniul Cultural Imaterial

Joi, 06 Decembrie 2012, ora 17:18
4481 citiri
Ceramica de Horezu, inclusa de UNESCO in Patrimoniul Cultural Imaterial
Foto: Arhiva

UNESCO a decis, in cadrul celei de-a saptea sesiuni a Comitetului Interguvernamental de Protejare a Patrimoniului Cultural Imaterial, care se desfasoara la Paris, in perioada 3 - 7 decembrie, inscrierea ceramicii romanesti de Horezu in lista Patrimoniului cultural imaterial.

Potrivit site-ului UNESCO, confectionarea ceramicii de Horezu este "un mestesug traditional unic", practicat atat de barbati, cat si de femei din partea de nord a judetului Valcea, procesul de fabricatie fiind divizat. Astfel, potrivit descrierii prezentate de UNESCO, "barbatii sunt cei care se ocupa cu extragerea lutului, care este, ulterior, curatat, portionat si udat, framantat, tescuit si amestecat, devenind astfel materia prima cleioasa din care sunt confectionate celebrele vase rosiatice de Horezu. (...)

Femeile sunt acelea care decoreaza obiectele folosind tehnici si instrumente specifice, cu care deseneaza modele traditionale. Indemanarea si talentul de a combina formele si culorile definesc personalitatea si unicitatea acestui tip de ceramica. Culorile sunt vii si variaza de la maro inchis, rosu, verde si albastru pana la celebrul ivoriu de Horezu".

In urma discutiilor de joi, reprezentantii Comitetului Interguvernamental de Protejare a Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO au decis ca ceramica de Horezu intruneste calitatile pentru a fi inclusa in Patrimoniul Cultural Imaterial.

Astfel, potrivit UNESCO, "tehnicile, arta si cunostintele asociate ceramicii de Horezu sunt markeri simbolici pentru identitatea comunitatii din Horezu si Olari; (...) mestesugul ceramicii de Horezu este inclus in mostenirea culturala intangibila a Romaniei, aflata sub autoritatea Comisiei Nationale pentru Patrimoniul Cultural Imaterial, iar cei ce il promoveaza si il practica au oferit informatii pe toata durata pregatirilor".

Anul acesta au mai fost inscrise in lista patrimoniului imaterial UNESCO, printre altele, ritualurile si mestesugurile asociate nuntii traditionale a populatiei Tlemcen din Algeria, Schemenlaufen, carnavalul din Imst, Austria, mestesugurile si arta de a canta la instrumentul muzical Tar, din Azerbaidjan, Ichapekene Piesta, festivalul din San Ignacio de Moxos (Bolivia), Frevo, forma de divertisment specifica unui carnaval din Recife, ritualurile Qalisuyan din Mashad-e Ardehal din Kasan (Iran), festivalul cireselor din Sefrou (Maroc).

Romania a trimis in primavara acestui an alte trei dosare, spre a fi analizate de comitetul UNESCO de specialitate anul viitor, in care sunt documentate, in vederea inscrierii in Lista patrimoniului imaterial, Colindatul in ceata barbateasca (propunere comuna cu Republica Moldova) si pelerinajele de la Manastirea Moisei (Maramures) si Sumuleu Ciuc (Harghita).

De asemenea, reprezentantii Ministerului Culturii au declarat ca s-a inceput lucrul la dosarul pentru propunerea jocului traditional romanesc oina, care ar urma sa fie trimis pana la sfarsitul lunii martie anul viitor la UNESCO si ar putea fi luata in considerare la sesiunea Comitetului pentru salvgardarea patrimoniului imaterial din 2014.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#ceramica Horezu UNESCO, #ceramica Horezu patrimoniu cultural imaterial, #propuneri Romania UNESCO , #UNESCO