Ce spune Silviu Purcarete despre violenta intelectuala in comunism - presa argentiniana

Marti, 14 Mai 2013, ora 11:42
2722 citiri
Ce spune Silviu Purcarete despre violenta intelectuala in comunism - presa argentiniana
Foto: altcine.com

Regizorul roman Silviu Purcarete a acordat un interviu presei din Argentina, in care a vorbit despre cum era viata de artist in timpul dictaturii lui Nicolae Ceausescu si despre cele doua opere pe care le regizeaza in Buenos Aires.

Artistul se afla in Buenos Aires pentru a pune in scena doua opere ale lui Rachmaninov, respectiv Aleko si Francesca da Rimini, care vor avea premiera marti.

In interviul acordat Clarin.com, Purcarete a marturisit ca si-a dorit sa fie regizor de teatru dintotdeauna si ca niciodata nu a avut altceva in minte in afara de asta.

Intrebat ce parere are despre Buenos Aires, regizorul a spus ca ii aminteste de Romania. "Sunt aici de trei saptamani. Orasul este minunat si simt o conexiune emotionala cu acest loc, probabil si datorita faptului ca am gasit aici acelasi haos ca in Romania, aceeasi dezordine, ceea ce este placut de vazut, dar deranjant pentru munca. Dar cu siguranta ma simt putin ca acasa", a precizat Purcarete.

Silviu Purcarete, laudat de presa britanica

Artistul, care locuieste la Paris, a spus ca s-a mutat acolo dupa caderea regimului comunist din Romania si ca se intoarce des in tara pentru a munci si pentru s-ai vizita prietenii. "Distantele sunt foarte scurte in Europa", a spus acesta.

Intrebat cum era viata de artist in timpul lui Ceausescu, Purcarete a raspuns ca era foarte dificila. "Comunismul de la noi poate ca a fost mai putin violent decat dictatura pe care ati indurat-o voi. Mai putin violent din punct de vedere fizic, insa violenta intelectuala exercitata asupra societatii si ideologiilor era uriasa. In fiecare zi erau dezvoltate noi strategii pentru a controla populatia. Dar, in mod paradoxal, in acei ani teatrul a inflorit", a povestit regizorul.

Intrebat care crede ca este motivul pentru care s-a intamplat acest lucru, Silviu Purcarete a spus ca poate datorita faptului ca teatrul nu a atras niciodata audiente mari, asa ca nimeni nu a fost atent la acest fenomen.

"Artistii erau foarte creativi, aveau putere, insa cand regimul a cazut, foarte multi au devenit dezorientati, si-au pierdut motivatia. Se spune ca artistii lucreaza cel mai bine sub presiune, iar eu sunt de acord cu aceasta idee", a precizat regizorul.

Silviu Purcarete a vorbit in continuare despre cele doua opere, spunand ca este incantat de distributia acestora, in mare parte ruseasca.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Silviu Purcarete comunism, #Silviu Purcarete regizor, #Silviu Purcarete Argentina, #Silviu Purcarete Buenos Aires , #regizori