Ce se intampla cu pivnita de pe vremea lui Brancoveanu, acum ca a fost descoperita sub DE85

Vineri, 24 Februarie 2017, ora 22:42 16563 citiri
Foto: Captura video Digi24

Sub bucata de asfalt surpata recent intr-o parcare din Ramnicu Sarat, pe marginea Drumului European 85, in Ramnicu Sarat, s-a descoperit o pivnita veche de aproape 300 de ani. Prin urmare, groapa nu va fi astupata, iar Directia de Cultura Buzau a cerut clasarea de urgenta a sitului.

In groapa cu pricina, cu un diametru de sase metri, cazuse joi un autoturism. Dupa ce acesta a fost scos, s-a observat ca sub sosea era o pivnita de pe vremea lui Constantin Brancoveanu.

"Pentru a o pune in valoare, singura procedura este clasarea de urgenta, procedura deja demarata la nivelul directiei pentru cultura. Vom face toate demersurile catre Ministerul Culturii", a declarat Constantin Catoi, directorul Directiei de Cultura Buzau, conform Digi24.

Potrivit lui Daniel Costache, directorul Muzeului judetean Buzau, "nici nu intra in discutie astuparea si turnarea de asfalt deasupra".

"Din ce am vazut, inauntru exista guri de aerisire fix sub sosea, nu este exclus ca DN 2 (E85) sa fie afectat mult mai mult in viitorul apropiat sau mai indepartat. Din punct de vedere arheologic se impune restrictionarea traficului si se impun sapaturi. Am facut recomandarea ca pe un spatiu de minim 100-150 de metri sa fie facute prospectiuni pentru determinarea extinderii structurilor subterane identificate", a mai sous acesta.

Conform sursei, se vorbeste chiar despre transformarea gropii in obiectiv turistic. In acest sens, s-ar impune construirea unei sosele de centura. "Municipiul Ramnicu Sarat nu are centura ocolitoare. Ne gandim, ne dorim, este necesara aceasta centura", a declarat Stefan Torcarescu, viceprimarul orasului.

Pana in acest moment nu este cunoscuta cauza surparii. Compania de apa, care a facut recent lucrari in zona, sustine ca "La momentul executiei, nu ne-am intersectat cu lucrari subterane care sa demonstreze ca exista ceva in subteran. Cauza nu o constituie conducta de apa".

Pentru moment, traficul in zona a fost deviat pe o strada laturalnica.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com