Preotii exorcizatori din Biserica Ortodoxa Romana. De la cazul Tanacu, pana la "fenomenul Posaga"

Autor:N.G.
Duminica, 06 Iunie 2021, ora 22:308098 citiri
Preotii exorcizatori din Biserica Ortodoxa Romana. De la cazul Tanacu, pana la "fenomenul Posaga"
Preoti practicand o exorcizare. Sursa foto: captura video

Biserica Ortodoxa Romana s-a confruntat in ultimii zeci de ani cu numeroase cazuri de preoti si calugari care practicau ritualuri de exorcizare in lacasurile de cult. Unii au fost adusi "pe calea cea buna", iar altii continua sa utilizeze aceste practici.

Cel mai grav caz este cel petrecut in urma cu 15 ani la manastirea Tanacu, din judetul Vaslui. In iunie 2005, o maicuta de 23 ani a murit acolo in timpul unui ritual de exorcizare. Daniel Corogeanu, preotul considerat drept facator de minuni, avea sa devina excorcistul Romaniei, iar "cazul Tanacu", subiect de carti si scenarii de teatru si film.

Inchisa intr-o chilie, de o cruce, cu calus la gura

Tanara crescuse intr-un orfelinat din Barlad, iar o perioada lucrase in Germania, ca menajera. La intoarcerea in tara, in 2005, Irina Cornici a mers la manastirea din Tanacu, pentru a-si vizita o fosta colega de orfelinat. Aceasta a reusit sa o convinga sa ramana la manastire. In luna aprilie, Irina Cornici face prima criza psihotica, socotita de preotul Corogeanu ca "demonizare". A fost dusa la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, unde a fost diagnosticata "schizofrenie dezorganizata". Psihiatrii i-au prescris un tratament cu sedative, iar maicuta a revenit la manastire. La scurt timp, Irina face o noua criza, motiv pentru care preotul Corogeanu a decis sa o supuna ritualului de exorcizare, considerand ca este posedata de diavol.


Calugarul exorcizator de la Tanacu

"I-am facut slujbe trei zile la rand. Asta este. La noi se cheama slujbe de dezlegare, de duhuri rele, molifte", spunea in 2005 Daniel Corogeanu. Preotul si patru maicute, printre care si stareta manastirii, au inchis-o intr-o chilie pe Irina, au legat-o de o cruce de lemn si i-au pus un calus in gura, facut dintr-un prosop. Dupa trei zile, timp in care nu a primit mancare sau apa, Irina a murit. In final, preotul Daniel Corogeanu a fost condamnat la Curtea Alba Iulia, unde dosarul a fost stramutat de la Iasi, la 7 ani de inchisoare. Maica-stareta a primit 6 ani, in timp ce trei maicute au fost condamnate la 5 ani. Cu totii si-au ispasit pedepsele, fiind inca din libertate din 2011.

Preotul care ar fi vindecat "demonizati"

Un alt caz devenit cunoscut s-a derulat in satul Cib, comuna Almasu Mare, in Muntii Apuseni. In 2016, preotul Viorel Epure a fost suspendat de Arhiepiscopia de Alba Iulia pe o perioada de 30 de zile ca urmare a slujbelor de exorcizare pe care le organiza in biserica. Parintele Viorel Epure a ajuns sa fie cunoscut de multe persoane dupa ce i s-a dus vestea de "vazator cu duhul si facator de minuni". In fiecare duminica, numerosi credinciosi, multi de prin alte locuri, veneau la biserica din Cib, iar miercurea si vinerea, preotul ii primea pentru a-i spovedi si sfatui.

Intr-un interviu acordat revistei Formula As, preotul sustinea ca "am vindecat demonizati si bolnavi incurabili, dar nu cu puterea mea, ci cu a lui Dumnezeu" si ca "am zeci de mii de enoriasi intr-un sat cu numai patru sute de suflete". Sefii bisercii au considerat ca parintele Viorel Epure a incalcat regulamentul si "randuielile bisericesti", fiind canonisit pentru o perioada de 30 de zile. Preotul a revenit la slujbe, dar nu s-au mai auzit vesti cu privire la slujbe de exorcizare pe care le-ar fi organizat. La Cib a mai existat un asa-zis fenomen paranormal in 1999, cand o casa ar fi fost bantuita de o fantoma. Povestea a tinut capul de afis al presei timp de mai multe saptamani, dar, in final, nu s-a putut demonstra existenta a ceva necunoscut. Povestea a disparut la fel de rapid cum a aparut.


Biserica in care se faceau exorcizari in satul Cib

Preotul care ragaia la slujbele de demonizare

In Constanta, a fost celebru pentru o perioada de timp parintele Danut Costan din localitatea Viisoara. Omul bisericii a devenit cunoscut dupa ce s-a dus vestea ca are un har aparte si anume acela de a-i scapa pe cei posedati de diavol. Doar ca moliftele citite de preot erau insotite, spuneau atunci satenii, de ragaieli. Preotul Costan a fost filmat in biserica in timp ce savarsea o astfel de slujba mai putin obisnuita.

Localnicii erau atat de convinsi de harul preotului incat mergeau la fiecare slujba. Slujbele de exorcizare oficiate de preotul din Viisoara se desfasurau mereu dupa acelati scenariu: victima posedata era adusa de familie, urma un spectacol de injuraturi si urlete, parintele citea din cartile sfinte si mai si ragaia dupa care totul se termina cu bine. Preotul a fost cercetat de sefii Bisericii, care au decis sa fie asistat la slujbe de un alt preot pentru a preveni orice alte incidente.

Ritualurile de exorcizare de la Posaga

Faptul ca biserica din Posaga era un loc "putin" iesit din comun o demonstreaza si legendele care s-au "tesut" timp de zeci de ani. In zona Muntilor Apuseni se vorbeste des despre ceea ce s-a intamplat aici in decursul a mai bine de 10 ani. Fenomenul este explicat in amanunt de un student care a participat la o slujba de demonizare si care a tinut sa ramana anonim, astfel incat autenticitatea nu poate fi verificata. In prezent, biserica unde aveau loc exorcizarile nu mai exista, fiind distrusa de un incendiu produs in conditii suspecte inainte de anul 2000. Parintele Ioan, care slujea acolo, este in prezent in zona Rimetea, tot in judetul Alba, la o alta manastire.

"Dupa ce si-a pus patrafirul pe capetele oamenilor, a inceput rugaciunile de dezlegare. Nu dupa multa vreme au inceput niste strigate in spate, in biserica, ca de groaza, parca racneau in difuzoare acele persoane, o voce era mai ragusita parca, oricum niste strigate sfasietoare si care te agitau foarte tare. Am incercat sa raman obiectiv. Nu-mi venea sa cred, cele ce auzisem de la altii acum se intamplau.

Femeile in special, se pare nou venite, se inghesuiau care mai de care spre parintele. In mintea mea era un soi de ras cu plans, ras de tot spectacolul acesta care mi se parea ieftin si fortat si de plans ca le vedeam pe acele femei cum stateau in genunchi si se impingeau care mai de care sa fie mai aproape de parintele Ioan si plangeau inspaimantate. Eu in sinea mea imi ziceam ca am ajuns intre nebuni si ca in ce hal au ajuns oamenii sa se preteze. Ba mai mult, incepusem sa zic ca popa asta o luat-o razna cum sa ii tina pe oameni intr-o asemenea stare de agitatie. Partea cea mai interesanta totusi era ca la un moment dat o persoana din spate de acolo din biserica, demonizata fiind, a venit cumva pana in fata, distanta fiind destul de lunga.


Comuna Posaga din Muntii Apuseni

S-a tavalit, a urlat, chestia ciudata era ca nu se putea tine pe picioare drept, avea o privire sticloasa si era... femeie. Asa tare striga cu acea voce ca incepusem atunci sa-mi pun semne de intrebare daca totusi e adevarat ce vad aici si nu un spectacol de prost gust. Simteam din partea acelei femei o prezenta stranie, foarte ciudata, rece oarecum si salbatica. Nu mai vazusem asa ceva pana atunci. Mai mult, acea persoana a incercat sa ajunga la preotul Ioan si chiar a ajuns la un moment dat si la prins de patrafir si a incercat sa i-l smulga, dar cand preotul i-a pus patrafirul si crucea pe cap, s-a domolit destul de mult din acea agitatie; se impinse amarata aia de femeie demonizata pe alte femei care erau speriate cumplit! Ce mai, un adevarat circ cu nebuni parca, cu totul iesit din comun! Eram oarecum scarbit si intrigat de atitudinea acelei femei. Fara rusine se impinsese in oameni, intr-unii a dat cu picioarele cazuta fiind jos", se precizeaza in povestea studentului, relatata de crestinortodox.ro.

Activitatea de exorcizare in biserica de la Posaga s-a derulat in anii '80 si inceputul anilor '90. Calugarul avea o faima in toata zona si era cautat de zeci de persoane care ar fi fost "posedate". Dupa distrugerea bisericii in incendiu, slujbele s-au oprit, iar parintele Ioan a plecat de la Posaga, la o manastire din comuna Rimetea. Biserica Ortodoxa nu a exprimat nicio pozitie in legatura cu "fenomenul Posaga"

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News