Cartile despre discriminarea rasiala devin bestseller-uri in SUA

Joi, 04 Iunie 2020, ora 17:37
3591 citiri
Cartile despre discriminarea rasiala devin bestseller-uri in SUA
Foto: Arhiva Pixabay

De la ''White Fragility'' la ''The New Jim Crow'', literatura despre istoria discriminarii rasiale in Statele Unite se vinde pana la epuizarea stocurilor, americanii cautand sa se educe in contextul extinderii la nivel national a protestelor fata de uciderea persoanelor de culoare neinarmate.

In timp ce moartea lui George Floyd, care a fost tintuit la pamant sub genunchiul unui politist alb in Minneapolis, a condus la proteste de strada desfasurate de peste o saptamana in mai multe state, americanii apeleaza la carti, filme si emisiuni de televiziune despre decenii de discriminare, relateaza joi Reuters.

Cartile de nonfictiune despre experientele traite de persoane de culoare conduc in lista de bestseller-uri de pe Amazon.com, printre acestea numarandu-se si carti pentru copii, precum ''We're Different, We're the Same'' din seria ''Sesame Street''. Multe titluri sunt epuizate, iar exemplarele la mana a doua sunt comercializate la preturi care ajung si pana la 50 de dolari.

Pe site-ul Barnes and Noble, opt dintre bestseller-urile din Topul 10 sunt carti publicate anterior, precum ''Between the World and Me'', de Ta-Nehisi Coates, si ''So You Want to Talk About Race'', de Ijeoma Oluo.

''Asta nu se intampla in fiecare zi... Bestseller-urile de pe locurile 1 si 2 din acest moment de pe @amazon sunt doua carti care vorbesc despre rasism'', a scris in aceasta saptamana pe Twitter autorul cartii ''How To Be an Anti-Racist'', Ibram X. Kendi.

In timp ce protestele de strada au depasit limitele legate de culoare, americanii au cautat si au distribuit mai departe prietenilor liste de lecturi recomandate prin mesaje publicate pe Twitter si Instagram.

Kendi, care a intocmit in weekend o astfel de lista pentru New York Times, a scris ca obiectivul a fost acela de a ''ne confrunta convingerile egoiste si de a ne face mai constienti ca 'Nu sunt rasist' este un slogan al negarii''.

Americanii sunt de asemenea indemnati sa faca achizitii prin intermediul librariilor independente sau ai caror proprietari sunt persoane de culoare, intr-un gest concret de suport.

Recomandarile se extind la filme si emisiuni de televiziune, precum ''Dear White People'', ''Moonlight'' si ''Do the Right Thing''.

La randul sau, Ava DuVernay, regizoarea dramelor ''Selma'' si ''When They See Us'', a lansat o platforma online de educare care vizeaza utilizarea unui astfel de continut ca ''rampa de lansare pentru o intelegere mai profunda''.

Studioul de filme Warner Bros. a pus la dispozitie in luna iunie, in mod gratuit pe platforme digitale, filmul din 2019 ''Just Mercy'', despre avocatul pentru drepturi civile Bryan Stevenson. ''O resursa pe care o putem oferi cu modestie celor interesati sa afle mai multe despre rasismul sistemic care ne afecteaza societatea'', a argumentat Warner Bros.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#carti rasism SUA , #carte