Ce mai citim? Nietzsche, ermitul vesel

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 10:49
2073 citiri
Ce mai citim? Nietzsche, ermitul vesel
Foto: Editura Economica

Nietzsche, ermitul vesel, de Nicolae Stan

Cartea propusa de prozatorul si eseistul Nicolae Stan, o hermeneutica a metamorfozelor filozofiei nietzscheene, aduce o idee proaspata in orizontul cultural romanesc - filosoful-dinamita, apare ca o fiinta de hartie, ca o idealitate captiva propriei sale creatii.

Sursa operei nietzscheene nu este fiziologia biologizanta, ci tocmai aceasta idealitate dinauntrul fiintei de hartie. Altfel spus, cata filozofie, atata viata.

Pentru a inainta coerent si unitar in proiectul sau, autorul realizeaza continuu, pe masura accederii la puritatea non-emprica a unui ermit vesel, sinteze comparative intre continutul terestru-existential al vietii nietzscheene si continutul ei simbolic, preeminent.

Pe de alta parte, Nicolae Stan se raporteaza polemic sau consubstantial, dupa caz, la diferitele perspective de interpretare ale operei nietzscheene, intrate in uz si probate istoric - perspectiva biografista a lui Lou Andreas Salome; perspectiva biologizanta a lui Ernst Bertram; perspectiva ontologica a lui Eugen Fink; perspectiva hermeneutica a lui Gianni Vattimo; perspectiva postmoderna a lui Gilles Deleuze si cea metafizica a lui Martin Heidegger.

Refuzand sistematic anecdotica psihologica si biografica, desi alcatuieste cu talent un tesut ideatic suculent, Nicolae Stan creioneaza profilul unei exegeze de o consistenta aparte, surprinzand o devenire filozofica, plastica, de o unitate launtrica mascata.

Intensificarea analizei regimului simbolico-textual si al corespondentului sau existential este marcata de activarea parabolei nietzscheene din capodopera "Asa grait-a Zarathustra" referitoare la cele trei metamorfoze ale spiritului - "Camila, Leul, Copilul".

Urmarind devoalarea fiecarei masti in parte, al caror continut il constituie cartile perioadei respective, lecturam, in sfarsit, pe nerasuflate, un eseu filozofic seducator.

Pe langa performante interpretative si finete analitica, aceasta lucrare are calitati artistice/estetice incontestabile, fiind de fapt romanul eseistic al unei vieti si radiografia romanesca a unei opere in unitatea ei fluenta.

Editura Economica

www.edecon.ro

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Nietzsche, #ermitul vesel, #recomandare carte , #carte