Carte de business: Paradoxuri libertariene in Teoria Alegerii Sociale

Marti, 07 Februarie 2012, ora 07:422031 citiri
Carte de business: Paradoxuri libertariene in Teoria Alegerii Sociale
Foto: Editura Economica

Paradoxuri libertariene in Teoria Alegerii Sociale, autor: Mihai Ungureanu


"Paradoxuri libertariene in Teoria Alegerii Sociale" reprezinta o contributie semnificativa in studiul aprofundat al preferintelor individuale agregate in preferinte sociale, cea mai recenta, si una dintre putinele, de acest gen din Romania.

Centrul acestei lucrari este rezultatul de imposibilitate formulat de catre Amartya K. Sen. Potrivit acestuia, considerentele despre libertatea individuala nu sunt compatibile cu acelea despre unanimitate si rationalitate. Acest rezultat a fost interpretat ca fiind o lovitura importanta data teoriilor liberale si libertariene care valorizau atat libertatea cat si rationalitatea si alegerea sociala unanima.

Analizand cu rigurozitate problemele ridicate de paradoxul lui Sen, Mihai Ungureanu propune cateva solutii inovatoare, plasate in afara cadrului informational specific Teoriei Alegerii Sociale.

Sunt astfel cercetate doua dintre cele mai importante teorii libertariene contemporane: perspectiva lui Robert Nozick si cea a libertarianismului austriac, cu accent pe teoria libertariana propusa de Murray Rothbard. Structurata in doua volume, cartea "Paradoxuri libertariene in Teoria Alegerii Sociale" argumenteaza ca paradoxul lui Sen este o problema ce vizeaza parcimonitatea informationala specifica paradigmei in care a fost formulat si nu o problema a teoriilor libertariene.

Inovativitatea si analiza aprofundata recomanda aceasta carte ca fiind o lectura utila deopotriva pentru studenti si specialisti preocupati de fundamentele teoriei economice, filosofie politica si stiinte politice.

Editura Economica

www.edecon.ro