Cannes 2016: Un film romanesc a castigat deja un premiu

Sambata, 14 Mai 2016, ora 21:22
5676 citiri
Cannes 2016: Un film romanesc a castigat deja un premiu
Foto: Facebook/Alexander Nanau

Documentarul "Toto si surorile lui", regizat de Alexander Nanau (foto), si-a adaugat in palmares inca un trofeu important, dupa ce a fost recompensat, sambata, cu premiul France Culture Cinema pe 2016, in cadrul editiei din acest an a Festivalului de Film de la Cannes.

Cannes 2016: Cristi Puiu, primit in presa internationala cu elogii, dar si cu ironii si chiar enervare

Acest premiu este acordat anual de Radio France Culture celui mai bun film lansat in cinematografele franceze in ultimul an. Evenimentul a avut loc sambata, 14 mai, la Pavillion Unifrance din cadrul festivalului, informeaza organizatorii, conform News.ro.

Sperietura la Cannes: Barbati mascati, cu steaguri negre

In cadrul aceleiasi ceremonii, cineastul american Frederick Wiseman a fost recompensat cu Prix France Culture Cinema Consecration.

Cei doi laureati, Alexander Nanau si Frederick Wiseman, vor fi intervievati impreuna in emisiunea "Projection Privee", realizata de Michel Ciment, in direct, de la Palais des Festivals din Cannes, pentru postul Radio France Culture.

Pentru premiul primit de Alexander Nanau - Prix France Culture Cinema des Etudiants 2016 -, zeci de studenti care studiaza pentru a deveni critici de film au ales documentarul "Toto si surorile lui" din cinci filme nominalizate. Celelalte patru productii intrate in selectie au fost: "Janis Joplin", de Amy J. Berg, "Une jeunesse allemande", regizat de Jean-Gabriel Periot, "Je suis le people", de Anna Rousillon si "Les Ogres", regizat de Lea Fehner.

Documentarul "Toto si surorile lui" va fi lansat pe DVD in Franta in data de 17 mai, fiind distribuit de companiile Wide si JHR.

"'Toto si surorile lui' este un remarcabil documentar observational, filmat pe parcursul a 15 luni din vietile a trei frati - doua fete (de 17, respectiv 14 ani) si un baiat (10 ani) de etnie rroma -, care in prima parte a perioadei documentate impart un apartament din Ferentari. Tata n-au, iar mama lor se afla in tot acest timp la inchisoare, ispasind o pedeapsa pentru trafic de droguri", potrivit publicatiei Dilema Veche.

Filmul a avut premiera in septembrie 2014, la Festivalul de la San Sebastian.

In 2015, "Toto si surorile lui" a fost nominalizat la sectiunea "cel mai bun documentar" din cadrul premiilor Academiei de film europene (EFA) si a castigat Cinema Eye Honors' Spotlight Award, in Statele Unite ale Americii.

Intr-un an si jumatate, documentarul lui Alexander Nanau a fost onorat cu peste 30 premii de festivaluri precum Sarajevo Film Festival, Varsovia International Film Festival, Leipzig DOK, Zurich Film Festival, Camden International Film Festival, Munich Open City Docs Fest etc.

De asemenea, "Toto si surorile lui" a castigat premiul Gopo pentru cel mai bun documentar anul trecut si a fost nominalizat la TIFF 2015 la categoria "cel mai bun film romanesc".

"Toto si surorile lui" este produs de Strada Film si HBO Europe, in co-productie cu Alexander Nanau Production, si poate fi vizionat in Romania pe HBO si pe platforma HBO GO.

Alexander Nanau s-a nascut in Romania in 1979, a trait in Germania, inca din copilarie, dar s-a intors in tara de origine pentru a produce filmele "Lumea vazuta de Ion B." si "Toto si surorile lui". Este absolvent al Academiei de Film si Televiziune din Berlin.

Alexander Nanau reprezinta Ministerul Culturii, incepand cu luna aprilie 2016, in Adunarea Generala a Actionarilor (A.G.A.) a Studioului Cinematografic SahiaFilm SA, institutie aflata sub autoritatea Ministerului Culturii din Romania. Din noua A.G.A. mai fac parte Boglarka Nagy si Anca Dragoi.

Totodata, cineastul a fost de curand desemnat sa faca parte din Juriul de film documentar din cadrul Festivalului International de Film de la Sarajevo.

In 2010, documentarul "Lumea vazuta de Ion B.", produs de HBO Romania si regizat de Alexander Nanau, a fost premiat la categoria Arts Programming, la cea de-a 38-a editie a premiilor Emmy. De asemenea, "Lumea vazuta de Ion B." a castigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#film romanesc premiat Cannes 2016, #documentar romanesc premiat Cannes, #Toto si surorile lui, #Alexander Nanau premiu Cannes, #filme romanesti Cannes 2016 , #Festival Cannes