Cannes 2016: Succes romanesc la Semaine de la Critique

Vineri, 20 Mai 2016, ora 08:40
3674 citiri
Cannes 2016: Succes romanesc la Semaine de la Critique
Foto: Facebook/Semaine de la Critique

Filmul "Album", de Mehmet Can Mertoglu, o coproductie cu participare romaneasca, a fost recompensat, joi seara, la Cannes, cu premiul Revelation France 4, in sectiunea Semaine de la Critique, au anuntat organizatorii evenimentului.

Filmul "Album", ai carui coproducatori romani sunt Oana Iancu si Calin Peter Netzer, reprezinta o coproductie Turcia/Franta/Romania.

Cannes 2016: Film romanesc, elogiat de criticii americani. Este comparat cu filme de fratii Coen

Aceasta pelicula marcheaza debutul in lungmetraj al cineastului turc Mehmet Can Mertoglu si ii are in rolurile principale pe actorii Sebnem Bozoklu si Murat Kilic.

Lungmetrajul "Album" urmareste povestea unui cuplu de aproape 40 de ani care confectioneaza un album fotografic cu imagini ale unei false sarcini, totul pentru a-i demonstra copilului pe care urmeaza sa-l adopte ca intre ei exista o legatura de sange.

Premiul Revelation France 4 este decernat de juriul sectiunii Semaine de la Critique unuia dintre cele sapte lungmetraje incluse in competitie. Trofeul recompenseaza lungmetrajul de debut sau al doilea lungmetraj al unui cineast care se distinge prin creativitate si inventivitate.

Acest premiu este insotit si de un cec, acordat de France 4, in valoare de 4.000 de euro, atribuit regizorului peliculei castigatoare.

Ce alte premii au mai fost decernate

Juriul sectiunii Semaine de la Critique a atribuit joi seara alte doua trofee. Astfel, Grand Prix Nespresso, principalul trofeu din aceasta sectiune, a fost decernat lungmetrajului "Mimosas", regizat de Olivier Laxe. Premiul Decouverte Leica Cine pentru scurtmetraj a fost atribuit filmului "Prenjak", de Wregas Bhanuteja.

Partenerii sectiunii Semaine de la Critique acorda si ei, in fiecare an, trei premii.

Astfel, premiul Fundatiei Gan pentru difuzare (care sprijina distribuitorul francez al filmului premiat) a revenit distribuitorului de film Sophie Dulac pentru filmul "Shavua ve Yom/ One Week and a Day", de Asaph Polonsky.

Premiul SACD (Societe des Auteurs et Compositeurs Dramatiques) a fost castigat de Davy Chou si Claire Maugendre, coscenaristi ai filmului "Diamond Island".

Premiul Canal+ pentru scurtmetraj a revenit peliculei "L'enfance d'un chef", regizat de Antoine de Bary.

Pentru prima data in istoria festivalului de pe Croazeta, scurtmetrajele din sectiunea Semaine de la Critique din cadrul Festivalului de Film de la Cannes 2016 pot fi vizionate gratuit, in exclusivitate si in lumea intreaga, pe platforma online Festival Scope, intre 20 si 27 mai.

Cea de-a 55-a editie a sectiunii Semaine de la Critique se desfasoara in perioada 12 - 20 mai.

Semaine de la Critique, sectiune paralela a Festivalului de Film de la Cannes, a fost creata de Sindicatul francez al criticilor de cinema, in 1962, cu scopul de a descoperi si de a promova filmele de inceput din carierele unor cineasti tineri. Printre regizorii care au debutat pe plan international cu filme incluse in Semaine de la Critique se afla nume sonore ale cinematografiei mondiale, precum Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Wong Kar Wai, Jacques Audiard, Arnaud Desplechin, Bertrand Bonello, Alejandro Gonzalez Inarritu si Jeff Nichols.

A 69-a editie a Festivalului de Film de la Cannes are loc in perioada 11 - 22 mai.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Cannes 2016 premiu romani, #Oana Iancu premiu Cannes 2016, #Calin Peter Netzer premiu Cannes 2016 , #Festival Cannes