Cannes 2013: Romania, reprezentata de doua scurt-metraje

Luni, 20 Mai 2013, ora 08:12
2043 citiri
Cannes 2013: Romania, reprezentata de doua scurt-metraje
Foto: Arhiva

Romania participa cu doua scurt-metraje la Festivalul de la Cannes din acest an, in al carui juriu se afla si regizorul roman Cristian Mungiu.

Competitia artistica dureaza pana la 26 mai. Potrivit Romania Libera, Romania va fi reprezentata de urmatoarele scurt-metraje: "O umbra de nor", regia Radu Jude (foto), si "In acvariu", regia Tudor Cristian Jurgiu.

"O umbra de nor", a fost selectionat in sectiunea "Quinzaine des Realisateurs" din cadrul festivalului, filmul urmand sa aiba premiera mondiala la 23 mai la "Theatre Croisette", la ora 14.00 (ora locala), in prezenta regizorului Radu Jude, a producatorului Ada Solomon, dar si a actorilor din distributie. Cea de-a doua proiectie a scurtmetrajului este programata in 25 mai, de la ora 16.00 (ora locala) la "Studio 13".

Scurtmetrajul "O umbra de nor" spune povestea unui preot, interpretat de faimosul regizor de teatru Alexandru Dabija, care anul acesta a castigat premiul UNITER pentru cea mai buna regie a spectacolului "Doua loturi", montat la Teatrul National din Bucuresti.

Personajul intrepretat de Alexandru Dabija, preotul, este chemat intr-o zi torida de vara, la capataiul unei muribunde pentru a-i spune ultima rugaciune.

"Sunt numeroase sensuri posibile care pot fi gasite in acest film. Poate ca cel mai important este exprimat intr-un fragment din rugaciunea rostita de personajul principal: 'ticaloasa mea viata ca un somn a trecut, ca o umbra de nor'", explica regizorul Radu Jude titlul filmului sau.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, "Toata lumea din familia noastra", a fost proiectat in premiera mondiala la Festivalul International de Film de la Berlin, in sectiunea Forum, si a avut premiera in cinematografele din Romania in luna aprilie a anului trecut. "Toata lumea din familia noastra" a obtinut, printre altele, marele premiu al Festivalului de la Sarajevo, marele premiu - Bayard d'Or - si premiul pentru cel mai bun actor la Namur IFF, marele premiu la CinEast IFF, trofeul Festivalului International de Film Anonimul, premiul Zilelor Filmului Romanesc la TIFF si premiul pentru regie, alaturi de premiul publicului la B-EST IFF.

Mediumetrajul "In acvariu", de Tudor Jurgiu, a fost selectat in sectiunea Cinefondation a Festivalului de Film de la Cannes.

"In acvariu", productie a UNATC Bucuresti, spune povestea lui George si a Cristinei, care incearca din rasputeri sa se desparta, dar nu reusesc sa faca acest lucru.

Cele trei premii ale Cinefondation vor fi acordate in cadrul unei ceremonii ce va precede proiectia filmelor din palmares, vineri, pe 24 mai, in sala Bunuel a Palatului Festivalului din Cannes, presedinta juriului Cinefondation si de Scurtmetraje fiind regizoarea Jane Campion.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#prezente romanesti Cannes 2013, #Romania festival film Cannes 2013, #scurt metraje Romania Cannes , #Festival Cannes