Cannes 2010: Selectie severa, numai 14 cinematografii se bat pentru premii

Miercuri, 12 Mai 2010, ora 20:05
1340 citiri
Cannes 2010: Selectie severa, numai 14 cinematografii se bat pentru premii
Foto: CBS

Editia cu numarul 63 a Festivalului de la Cannes se va deschide miercuri, 12 mai 2010, cu filmul mult asteptat de public, Robin Hood. Pentru prima data acest film va putea fi urmarit in intreaga lume simultan.

Astfel, in deschiderea evenimentului va rula, in afara competitiei, "Robin Hood" , de Ridley Scott, "You Will Meet a Tall Dark Stranger" de Woody Allen, "Wall Street: Money never sleeps" , de Oliver Stone sau "Tamara Drewe", de Stephen Frears.

Festivalul va fi prezentat de actrita Kristin Scott Thomas, luand locul actorului francez Edouard Baer, prezentatorul oficial al ultimelor doua editii.

Presedintele juriului din acest an este Tim Burton. Din juriu mai fac parte Kate Beckinsale, Giovanna Mezzogiorno, Alberto Barbera, Emmanuel Carrere, Benicio Del Toro, Victor Erice si Shekhar Kapur.

Francezii, preferati la selectie

Filmele favorite au fost selectate sever, doar 14 cinematografii nationale avand sansa sa isi imparta palmaresul.

Vezi lista filmelor selectate

Asa cum era normal, filmele franceze au fost cele preferate in procesul de selectie. Din cele 18 confirmate au fost alese patru. Printre acestea se numara Tournee, regizat de Mathieu Amalric, Des hommes et des dieux, regizat de Xavier Beauvois, La princesse de Montpensier, in regia lui Bertrand Tavernier si Indigenes, o epopee de razboi regizata de Rachid Bouchareb.

Coreea de Sud are si ea doua sanse pentru palmares cu Housemaid, un film realizat in regia lui Im Sangsoo si Poetry, un thriller despre adulterul la asiatici regizat de LEE Chang-dong.

Hollywood-ul a avut parte de o surpriza foarte mare. Singurul maestru care a fost acceptat in cursa pentru faimoasa Palme d'Or este Doug Liman, cunoscut in Romania pentru Mr. and Mrs. Smith si primul episod din seria The Bourne Identity. Filmul acestuia, Fair Game, este un thriller despre relatiile complicate dintre o agenta CIA si sotul acesteia.

Mexicul va participa la Cannes cu Biutiful, in regia lui A.G. Inarritu.

Guvernul italian boicoteaza festivalul de la Cannes

Mahamat-Saleh Haroun din Ciad intra in batalia pentru frunza de aur cu Un homme qui crie. Dupa multi ani de absenta si iranianul Abbas Kiarostami reintra in cursa cu primul film al sau turnat in afara tarii natale si care se numeste Copie conforme.

Takeshi Kitano va participa anul acesta cu Outrage, iar pentru prima oara in cursa pentru premiul cel mare va fi si un ucrainean, Serghei Loznita. Acesta va participa cu My Joy, o drama din viata unui sofer.

Romania la Cannes 2010

Anul asta, Romania are doua pelicule in competitie, la sectiunea "Un Certain Regard": "Marti, dupa Craciun", a lui Radu Muntean si "Aurora" lui Cristi Puiu.

Aurora e un "film despre o crima" care spune povestea unui politist cu o viata nu tocmai simpla, jucat de Cristi Puiu. Casatorit, cu doua fetite mici plus o amanta cu copil la randu-i, Gigi politistul investigheaza uciderea unui doctor si pe masura ce cunoaste tot mai multe despre viata victimei observa asemanari cu propria sa viata.

Festivalul de la Cannes nu este strain pentru regizorul Cristi Puiu, care a mai participat la aceeasi sectiune cu filmul "Moartea domnului Lazarescu", competitie pe care a si castigat-o in 2005.

"Marti, dupa Craciun" a lui Radu Muntean (Furia, Hartia va fi albastra, Boogie) nu dezvaluie decat ca este povestea unui barbat care intr-o marti, dupa Craciun, trebuie sa aleaga intre sotie si amanta. Din distributie fac parte: Mimi Branescu, Mirela Oprisor, Maria Popistasu, Dragos Bucur si Victor Rebengiuc.

Cat despre Radu Muntean, sansa de a participa la cel mai impozant festival de film din lume se datoreaza Centrului National al Cinematografiei, care i-a oferit regizorului un credit de 318.000 euro pentru realizarea filmului "Marti, dupa Craciun", in urma concursului de proiecte organizat in 2008.

Ziare.com va tine la curent cu tot ceea ce se intampla la Festivalul Cannes 2010

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Cannes 2010, #filme Cannes 2010, #romani Cannes 2010 , #Festival Cannes