Cafenelele vieneze, pe lista Patrimoniului Cultural UNESCO

Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 17:37 2917 citiri
Foto: travelandleisure.com

Eleganta cafenelelor tipic vieneze si "atmosfera lor deosebita" au atras atentia comisiei austriece la UNESCO, Agentia Nationala pentru Patrimoniul Cultural Intangibil, care a facut un inventar al atributelor unice ale cafenelelor vieneze si a decis sa le includa pe lista Patrimoniului Cultural al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura.

In Viena se spune ca o cafenea este un loc in care "te poti delecta cu istorie si un spatiu aparte la pretul unei cafele". Zicala vieneza nu poate surprinde pe nimeni, intrucat traditia cafenelelor austriece dateaza din secolul al XVII-lea si, in plus, odata ce ai trecut pragul Cafe Central, de exemplu, ai impresia ca te intorci in timp.

Intr-o cafenea traditionala din Viena, turistul se poate aseza la masute de marmura pe elegantele scaune Thonet si admira interiorul baroc. Nu pot fi trecute cu vederea nici selectia variata de ziare si reviste pe care le poate citi orice simplu vizitator in timp ce-si savureaza cafeaua sau isi indulceste timpul cu un Sachertorte (prajitura tipic vieneza).

Din cand in cand, in cele peste 1.000 de cafenele ale orasului se organizeaza serate muzicale sau lecturari.

Legenda privind originile cafenelelor vieneze incepe cu misteriosii saci plini cu boabe verzi lasati in urma de turci, dupa asediul fara succes din 1683 asupra Vienei. Toti sacii de cafea au revenit victoriosului rege polonez Ian Sobietki II. La randul sau, regele i-a facut cadou unuia dintre ofiterii sai, Georg Franz Kulczycki, care imediat dupa aceea a inceput sa fiarba si sa infuzeze misterioasele boabe si astfel a aparut prima cafea.

Cu toate acestea, prima cafenea adevarata din Viena a fost deschisa de grecul Johannes Theodat (cunoscut si sub numele de Diodato) in 1685. Cinsprezece ani mai tarziu, patru cafenele detinute de greci aveau privilegiul de a servi noua bautura la Viena.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News