Boboteaza de odinioara, cu alai regal prin Bucuresti

Miercuri, 06 Ianuarie 2016, ora 07:16
4573 citiri
Boboteaza de odinioara, cu alai regal prin Bucuresti
Foto: bucurestiivechisinoi.ro

In cele mai vechi vremuri, care inca mai persista in memoria mea, nu a existat Craciun fara zapada si derdelus, nici Boboteaza fara sa inghete Dambovita bocna si nici iarna fara troiene ca de basm.

Cu toate acestea, singurele utilaje de deszapezire de care imi aduc eu bine aminte erau lopetile si tarnacoapele, actionate cu palmele. Putini s-ar fi gandit atunci ca poti aduna zapada de pe strazi altfel decat cu propriile forte.

Dar nici nu le trecea prin cap sa lase asemenea treaba de izbeliste, intrucat curatatul zapezii ajunsese ca o cutuma intrata in sangele fiecaruia si nu prea cred ca se incumeta cineva sa se eschiveze.

Eschivatul ar fi fost o chestiune periculoasa, pentru ca primaria nu avea in grija ei zapada ta. Grija cea mare a primariei nici nu era sa deszapezesti tu iarna, ci sa-ti cumperi lopata si tarnacop vara.

Logica e corecta. Primaria stia ca, daca nu esti dotat, n-ai cum sa cureti zapada si gheata, dar dimpotriva, daca ai lopata si tornacop, le cureti pe toate, pentru ca n-ai incotro.

Practic, in anii '30, de cand ma ajuta pe mine capul sa am amintiri, nu exista trotuar nedegajat de zapada "inclusiv 20 cm dincolo de rigola", asa cum scria atunci in norma, si nu exista casa careia sa-i atarne turturii pe cornisa, ca o amenintare. Doar pentru asta aveai tarnacop.

In plus, santul de 20 cm facut dincolo de rigola drena apa chiar pe masura topirii zapezilor si n-o lasa sa inunde.

Amenajarea rigolei a intrat astazi in uitare, iar despre turturi aflam din cand in cand la televizor ca se prabusesc la dezghet, iar victimele ajung la reanimare.

Principalele artere erau, totusi, deszapezite cu niste camioane sau carute cu cai, in care echipe de vlajgani anume angajati incarcau zapada cu lopetile si apoi, tot cu lopetile, o descarcau in Dambovita, dupa ce era transportata la marginea podului din Piata Unirii.

De obicei, prima zapada consistenta cadea inaitne de Craciun si era musai sa descongestionezi pentru ca, daca te-a prins gerul Bobotezei cu nametii necuratati, ingheata totul si se putea sa ramana asa pana in primavara.

Iar de Boboteaza orasul trebuia sa fie curatat, macar prin centru, acolo unde se desfasura in fiecare an procesiunea uneia dintre cele mai frumoase si mai vechi traditii romanesti: scoaterea din apa a crucii de lemn.

Solemnitatea era anuntata in jurul orelor 10 dimineata, cand membrii Guvernului, patriarhul, inalti ierarhi si alti demnitari ajungeau la biserica unde urma sa se oficieze slujba. Nu era totdeauna aceeasi biserica si, spre exemplu, imi amintesc ca in 1939 oficierea a avut loc la biserica Zlatari.

Dupa circa o jumatate de ora, sosea si cortegiul regal, in frunte cu regele si cu marele voievod Mihai de Alba Iulia, mostenitorul tronului. Imediat se oficia o slujba religioasa scurta, dupa care intreg cortegiul, cu casa regala, inaltii prelati si preoti, demnitari ai statului, ofiteri superiori, se indreaptau pe jos spre "Podul Senatului", locul denumit astazi Piata Natiunilor Unite.

Aici era amenajata din timp in Dambovita inghetata o copca destul de mare ca sa poata plonja in ea cativa barbati, dupa ce regele arunca in rau crucea de lemn. Este un ritual stravechi, transmis din vremuri voievodale, in opinia unora provenind chiar din traditiile stravechi ale dacilor, adaptate intre timp.

Cei cativa temerari plonjau, iar cel care reusea s-o apuce avea favoarea sa o prezinte regelui, unde avea loc de asemenea o scurta slujba religioasa. Iata cum descrie istoricul Nicolae Iorga incheierea procesiunii la Boboteaza anului 1939:

"Dupa slujba, s-a format un cortegiu, in frunte cu regele si principele mostenitor, avand ca antemergatori doi diaconi care aveau cadelnite, dicherul si tricherul, urmati de reprezentantii Casei Regale civile si militare, membrii guvernului si inaltii demnitari ai statului. Cortegiul era incheiat de preoti, diaconii care purtau ripide, icoane si arhiereul cu Sfanta Cruce".

Traditii, obiceiuri si superstitii de Boboteaza

Boboteaza a fost totdeauna una dintre procesiunile cele mai spectaculoase in capitala noastra, ea nefiind intrerupta decat in perioada comunista, de dupa abdicarea regelui Mihai.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Boboteaza procesiune religioasa, #biserica Zlatari, #Nicolae Iorga istoric, #Regele Mihai abdicare, #Regele Carol II abdicare , #documentar