BBC, elogiu adus lui George Enescu: Este foarte onorat in Romania

Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 23:59
2597 citiri
BBC, elogiu adus lui George Enescu: Este foarte onorat in Romania

Compozitorul roman George Enescu este laudat de prestigiosul post britanic BBC, care il compara cu compozitorul national britanic, Edward Elgar, care este mult mai putin evidentiat decat cel roman.

"Daca Marea Britanie ar avea un compozitor national, ar fi probabil Elgar. Insa comparat cu onoarea aratata rasfatatului compozitor roman George Enescu, in tara sa natala, Elgar se stinge in obscuritate, in Regatul Unit", noteaza site-ul oficial al BBC Music Magazine.

Enescu, care a trait intre anii 1881 si 1955, nu doar ca apare pe una dintre bancnotele tarii, dar sunt si cateva muzee care ii sunt dedicate, strazi denumite in onoarea sa, un festival care se desfasoara in memoria sa, un aeroport numit dupa el si chiar si localitatea George Enescu, remarca sursa citata.

Prin urmare, este dificil sa ii judeci muzica in mod corect - sa razbati prin straturile de iconografie care au fost construite in jurul lui. Fara indoiala, a fost o figura importanta a muzicii secolului 20. De altfel, sunt fotogragii in muzeul din Bucuresti care il infatiseaza in concerte impreuna cu David Ostrakh, luand cina cu Shostakovich si sfatuindu-l pe tanarul Yehudi Menuhin.

De asemenea, sunt postere si programe ale unor concerte in care a condus opere istorice ale lui Wagner. Insa muzica sa - si chiar si numele sau - sunt foarte putin cunoscute in afara Romaniei. Si, fara incurajarea venita din partea Festivalului George Enescu, opera sa ar ramane in mare parte neredata.

Festivalul Enescu: Despre mitocani de top, melomani in baston si bataia de joc a TVR Interviu

Enescu s-a inscris la Conservatorul din Viena, in anul 1888, inainte de a merge la Paris, pentru a studia, in anul 1895, sub indrumarea lui Jules Massenet si Gabriel Faure. A devenit foarte cunosc pentru extraordinarul fel in care canta la vioara, desi visul sau era sa devina compozitor.

"Nu ma gandeam prea mult la vioara. Eram imbatat de muzica si nu performam la un instrument. Visam doar sa compun, sa compun si din nou sa compun", a spus Enescu odata.

Cele mai cunoscute opere ale sale includ cele doua rapsodii romanesti, din anul 1902, dar si "Oedipe", la care a lucrat timp de zece ani, completand-o intr-un final in anul 1931. Festivalul George Enescu din acest an gazduieste o rara reprezentatie a acelei opere de arta.

Ulterior, Enescu a devenit un important profesor de vioara, printre elevii sai aflandu-se Yehudi Menuhin, Ivry Gitlis, Ida Haendel si Arthur Grumiaux.

George Enescu s-a casatorit cu Maria Rosetti, cunoscuta drept printesa Cantacuzino, care a mostenit unul dintre cele mai generoase palate din Bucuresti - Palatul Cantacuzino. Cu toate acestea, compozitorul si sotia sa au locuit intr-o casa mult mai modesta, desi la fel de frumoasa, aflata in spatele palatului. Atunci cand Enescu a murit, vaduva sa a scris un testament care mentiona ca locuinta sa devina parte a muzeului care celebreaza viata si realizarile compozitorului.

Acesta era si unul dintre favoritii reginei Elisabeta a Romaniei, primit o lista lunga de onoruri.

Enescu a murit in anul 1955, la Paris, dupa ce a parasit Romania in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Festivalul care ii poarta numele se afla la cea de-a 21-a editie si se desfasoara in luna septembrie. Prima editie a avut loc la trei ani de la moartea compozitorului, in anul 1958.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#BBC George Enescu, #festival George Enescu , #Festival Enescu