Bavaria face lobby pe langa Romania sa adauge trei castele pe lista UNESCO

Duminica, 20 Septembrie 2009, ora 18:22 2690 citiri
Foto: Daylife

Ministerul Finantelor din landul german Bavaria incearca sa convinga Romania sa propuna, pe langa castelul Peles si Pelisor, si castelele bavareze Neuschwanstein, Linderhof si Herrenchiemsee pe lista monumentelor protejate de UNESCO.

Cum propunerile Bavariei pentru lista monumentelor protejate de Organizatia natiunilor unite pentru educatie, stiinta si cultura (UNESCO) au sanse de a fi incluse abia in 2017, ministrul finantelor din Bavaria, Georg Fahrenschon, incearca "pe canale diplomatice" sa convinga Romania sa includa cele trei castele pe lista proprie de propuneri, alaturi de Peles si Pelisor.

"Ne luptam pentru recunoasterea castelelor regale bavareze ca patrimoniu cultural mondial", a spus Fahrenschon sambata, in deschiderea unui festival de muzica clasica gazduit in castelul Neuschwanstein, pe care ministrul l-a numit un "factor economic important" si "un brand de elita recunoscut la nivel global".

Pe langa castelele Peles si Pelisor, biserica de la Manastirea Sucevita si centrul orasului Sibiu au mai fost propuse pentru lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

In prezent, pe lista monumentelor si ariilor naturale protejate de UNESCO in Romania se numara Delta Dunarii, centrul istoric al orasului Sighisoara, bisericile pictate din Moldova (Arbore, Humor, Moldovita, Patrauti, Probota, Suceava si Voronet), satele sasesti din Transilvania (Biertan, Calnic, Darjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor si Viscri), manastirea Horezu, bisericile de lemn din Transilvania (Barsana, Budesti, Desesti, Ieud, Plopis-Sisesti, Poienile Izei, Rogoz-Targu Lapus si Surdesti-Sisesti), precum si vestigiile dacice din muntii Orastiei.

Anul acesta, UNESCO a mai adaugat patru monumente pe lista patrimoniului sau mondial: Domolitii din nordul Italiei, orasul Cidade Velha de pe insula Capului Verde, muntele sfant din China Wu-Tchaj si Marea Wadden din nordul Germaniei.

Germania a fost anul acesta sanctionata de UNESCO prin retragerea de pe lista de patrimoniu a orasului Dresda, dupa ce autoritatile locale au ignorat avertismentele organizatiei internationale, construind un pod rutier ce strica privelistea monumentelor baroce din oras.

Compus din experti, comitetul UNESCO se reuneste anual pentru a alege cel mult 30 de noi obiective care merita sa fie integrate in patrimoniul cultural al lumii, pentru "valoarea lor universala exceptionala". Cele 13 situri de anul aceste se adauga unei liste de 878, dintre care 679 culturale, 174 naturale si 25 de mixte.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News