Batalie juridica pe lista lui Schindler: Povestea complicata a copiilor dintr-o valiza

Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 19:56
12475 citiri
Batalie juridica pe lista lui Schindler: Povestea complicata a copiilor dintr-o valiza
Foto: Oskarschindler.dk

Un proces pentru stabilirea proprietarului arhivelor lui Oskar Schindler, industriasul german care a salvat peste 1.200 de evrei de Holocaust, se deschide miercuri, la Ierusalim.

Lepoint.fr aminteste ca in 1999 fundatia Yad Vashem a primit din Germania o valiza cu sute de documente, printre care doua din cele patru copii ramase din lista lui Schindler.

Misterioasa valiza primita de la Stuttgart de fundatia Yad Vashem, insarcinata in Israel cu conservarea tuturor documentelor despre Holocaust, continea, printre altele, doua din totalul de sapte copii facute de pe pretioasa lista. Valiza, a carei valoare istorica si materiala este greu de stabilit, fusese gasita intamplator in podul unei case din Hildesheim (Saxonia Inferioara), la o anume Anne-Marie Staehr, care murise cu 15 ani inainte de 1999.

Descoperire mai ceva ca-n filme: Bunicul meu m-ar fi impuscat. E criminalul nazist din Lista lui Schindler

Descoperirea a fost facuta de fiii ei, care faceau ordine in casa dupa moartea tatalui lor. Dandu-si seama repede de importanta continutului valizei, ei s-au hotarat sa anunte presa, care a tratat subiectul cu generozitate. Apoi ziaristul german Ulrich Sahm a trimis pretioasele documente fundatiei Yad Vashem, pentru a fi studiate si conservate in conditii optime.

Dupa acest moment, lucrurile s-au complicat. Emilie - vaduva Schindler, decedat in 1974 - care plecase in Argentina dupa razboi, a aflat din presa de existenta documentelor si i-a cerut prietenei si biografei sale, Erika Rosenberg, sa ii aduca geamantanul la Buenos Aires. Numai ca, atunci cand aceasta s-a dus la redactia publicatiei Stuttgarter Zeitung, valiza fusese deja expediata in Israel.

Nu se stie cum au ajuns documentele in podul casei Annei-Marie Staehr. Versiunile difera in aceasta privinta. Potrivit Erikai Rosenberg, Anne-Marie Staehr era iubita lui Schindler, iar aceasta s-a dus discret la Oskar dupa moartea acestuia pentru a-i lua documentele.

Fundatia Yad Vashem considera insa ca este vorba despre o donatie. Afland ca fundatia nu intentioneaza sa ii restituie comoara sotului ei, Emilie Schindler a considerat ca este

"o imensa nedreptate".

"Am salvat evrei cu sotul meu si acum evreii imi iau valiza. Trebuie sa continui sa te lupti pentru mine, chiar si dupa ce voi muri!", i-ar fi spus Emilie prietenei sale, Erika, potrivit cotidianului israelian Haaretz.

Lista a lui Schindler, scoasa la licitatie - vezi cat costa

Emilie Schindler a murit in 2001, fara sa aiba mostenitori. Ca si sotul ei, a primit postum titlul de "Drept intre popoare", cea mai inalta distinctie civila acordata de Israel unor cetateni care nu sunt de origine evreiasca si care au salvat vieti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Dorind sa indeplineasca ultimele dorinte ale prietenei ei, Erika Rosenberg, desemnata executor testamentar, a inceput in 2013 o actiune judiciara impotriva fundatiei Yad Vashem pentru uzurpare de proprietate. Fundatia, care afirma ca "a obtinut documentele legal", apreciaza ca demersul nu are sens din moment ce valiza nu i-a apartinut niciodata sotiei lui Schindler.

In orice caz, batalia juridica pare demna de o continuare a filmului "Lista lui Schindler", incheie lepoint.fr.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#proces lista Schindler, #Lista lui Schindler, #evrei Oskar Schindler , #cultura generala