A murit autorul danez al unei caricaturi cu profetul Mahomed. Era vizat de atacurile teroriștilor

Luni, 19 Iulie 2021, ora 08:043581 citiri
A murit autorul danez al unei caricaturi cu profetul Mahomed. Era vizat de atacurile teroriștilor
Kurt Westergaard avea 86 de ani FOTO Facebook

Graficianul danez Kurt Westergaard, autor al unei caricaturi a profetului Mahomed care a provocat revolte violente în unele ţări musulmane, a încetat din viaţă la vârsta de 86 de ani, a anunţat duminică, 19 iulie, familia sa citată de presa daneză, relatează AFP.

Kurt Westergaard a murit în somn după o suferinţă îndelungată, a declarat familia sa pentru ziarul Berlingske.

Ilustratorul se află la originea celui mai faimos dintre cele 12 desene publicate la 30 septembrie 2005 de cotidianul conservator danez Jyllands-Posten sub titlul ''Chipul lui Mahomed''.

Caricaturile au trecut neobservate la început, dar după 15 zile a avut loc o manifestaţie la Copenhaga şi apoi au protestat ambasadorii ţărilor musulmane din Danemarca.

Nemulţumirea a degenerat în proteste anti-daneze în lumea musulmană în februarie 2006, incidentele fiind percepute în Danemarca drept cea mai gravă criză de politică externă a ţării după cel de-al Doilea Război Mondial.

Violenţele legate de caricaturi au culminat în 2015 cu atentatul soldat cu 12 morţi asupra birourilor săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo din Paris, care retipărise caricaturile în 2012.

Kurt Westergaard a lucrat la Jyllands-Posten de la mijlocul anilor '80 ca ilustrator şi, potrivit Berlingske, desenul în cauză fusese tipărit o dată înainte, fără a provoca mari controverse.

În ultimii ani ai vieţii sale, Kurt Westergaard, la fel ca şi alte persoane asociate cu caricaturile, a trebuit să locuiască sub protecţia poliţiei şi la o adresă secretă.

La începutul anului 2010, poliţia daneză a arestat somalez în vârstă de 28 de ani înarmat cu un cuţit în casa lui Kurt Westergaard şi care intenţiona să-l omoare pe acesta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Comentarii
Injineru
rank 5
Militienii lui Sputnik !
Porcul
rank 1
Cu toata secretizarea adresei,dracul tot l-a gasit.