Au trecut 117 ani de cand in SUA s-a vandut primul autoturism

Marti, 24 Martie 2015, ora 08:52
11675 citiri
Au trecut 117 ani de cand in SUA s-a vandut primul autoturism
Foto: Infoniac

In ziua de 24 martie 1898 se comercializa pentru prima oara in America un vehicul auto. Cumparatorul, inginerul Robert Ellison din Port Carbon, Pennsylvania, a indraznit sa plateasca pretul de 1.000 dolari, pretins de firma Winton Motor Carriage Company, care realizase acest prototip.

Compania fusese infiintata cu doi ani inainte, la 15 martie 1896, de intreprinzatorul Alexander Winton, proprietar deja al unei fabrici de produs biciclete: Winton Bicycle Company, potrivit Infoniac.

Dar Winton tintea mult mai departe si, in anul urmator, si-a creat o noua companie, in cadrul careia a realizat doua modele experimentale de automobil diesel.

Unul dintre ele atragea chiar atentia specialistilor, fiind echipat cu un motor de 10 C.P, ceea ce i-a permis constructorului sa faca o demonstratie publica de performanta: masina atingea viteza inimaginabila de 54,14 km/ora.

Pana in martie 1898, noua firma, cu pretentiosul nume Winton Motor Carriage Company a reusit sa fabrice patru turomobile, fiecare in regim de prototip, oferindu-le spre vanzare printr-un anunt publicitar in Scientific American. Anuntul care l-a atras pe Robert Ellison.

Incurajat de acest succes in vanzari, Winton a reusit sa construiasca pana la sfarsitul anului, prin mijloace artizanale, nu mai putin de 21 masini - o adevarata serie. Unul dintre aceste vehicule a fost cumparat de James Ward Packard.

Acesta n-a cumparat masina pentru ca i-ar fi placut modelul. A luat-o ca s-o perfectioneze si sa produca el insusi automobile mai performante. A fost un bun inceput, care pe parcurs a dus la aparitia unei forme noi: celebrul Packard.

In 1899, Winton Motor Carriage Company produsese deja peste 100 vehicule, ajungand astfel sa fie declarat cel mai important producator de automobile diesel din America. Cu asemenea succes, si-a permis sa inceapa vanzarea printr-un dealer exclusiv, H. W. Koler din Reading, Pennsylvania.

Dealerul a construit prima platforma mobila pentru transportul vehiculelor de la producator la client, una dintre aceste platforme fiind expusa si astazi la Larz Andersoon Museum din Brooklin, Massachusetts, SUA.

Si, astfel, un simplu producator de biciclete a reusit sa lanseze pe piata americana automobilul, care astazi misuna pe toate soselele lumii. Totul numai intr-un secol si ceva.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#primul autoturism vandut SUA, #prima masina vanduta America, #autoturism Winton Motor , #documentar