VIDEO Artisti celebri intr-un videoclip-manifest de Ziua Romaniei. Victor Rebengiuc si Alexandru Tomescu, implicati in proiect

Marti, 01 Decembrie 2020, ora 11:44
4896 citiri
VIDEO Artisti celebri intr-un videoclip-manifest de Ziua Romaniei. Victor Rebengiuc si Alexandru Tomescu, implicati in proiect
Victor Rebengiuc, in clipul "Brancusi. Balada drumului spre infinit"

Actorul Victor Rebengiuc, violonistul Alexandru Tomescu, harpista Miruna Vidican si balerinii Francesca Velicu, Marina Minoiu, Dinu Tamazlacaru, Robert Enache si Alice Minoiu apar intr-un clip-manifest care uneste prin arta romanii din toate colturile Europei.

Proiectul promoveaza arta, cultura si valorile identitare romanesti ca expresii ce apropie oamenii in vremuri de pandemie.

"Brancusi. Balada drumului spre infinit" este o productie video realizata special pentru a fi oferita publicului de Ziua Nationala. Proiectul este posibil datorita DPD Romania si organizat de PiArt Vision si Arta nu Musca.

In clip, actorul Victor Rebengiuc este vocea lui Constantin Brancusi, care ne reaminteste vorbele marelui sculptor: "singura, Arta ne mai poate procura, in aceste vremuri, cheia intelegerii si perceperii frumosului". La randul lor, balerinii interpreteaza o coregrafie inspirata din cateva dintre sculpturile artistului: Sarutul, Madame Pogany si Rugaciunea. Dansul are loc pe muzica "Baladei pentru vioara si orchestra" op. 29 a lui Ciprian Porumbescu, interpretata la vioara Stradivarius Elder Voicu de violonistul Alexandru Tomescu, acompaniat la harpa de Miruna Vidican.

Victor Rebengiuc: "Am fost impresionat de credinta lui Brancusi in forta artei"

"Am citit cu voce tare, in cadrul unui proiect dedicat romanilor, oriunde s-ar afla, cateva randuri scrise de Brancusi. Am fost impresionat de credinta lui in arta, in forta artei. A fost un omagiu adus acestui mare artist. Pasarile, maiestrele si coloanele lui fara sfarsit ar putea sustine bolta cereasca", a declarat actorul Victor Rebengiuc.

Alexandru Tomescu: "Balada lui Ciprian Porumbescu face parte din ADN-ul nostru de romani"

Violonistul Alexandru Tomescu interpreteaza in stilul sau unic, la celebra sa vioara Stradivarius Elder Voicu, "Balada" lui Ciprian Porumbescu, una dintre melodiile cele mai apropiate de sufletele romanilor de pretutindeni. El este acompaniat de harpista Miruna Vidican.

"Cred ca Balada lui Ciprian Porumbescu face parte din ADN-ul nostru de romani. Ce alta piesa ar putea fi mai potrivita pentru a sarbatori Ziua Nationala? Este o zi care, mai mult decat oricand, ar trebui sa ne aduca impreuna, spiritual in primul rand. Fara indoiala, muzica este cea dintai care ne poate ajuta. A fost o bucurie si un privilegiu sa pot canta aceasta bijuterie muzicala in compania unei artiste de exceptie: harpista Miruna Vidican", a declarat violonistul Alexandru Tomescu.

Elena Andrei: "Exista intotdeauna drumuri care ne unesc, indiferent de vreme si de vremuri"

"De Ziua Nationala ne gandim la romanii aflati in toate colturile Europei. Asa cum, de obicei, ii tinem in legatura pe cei de acasa cu rudele si cu prietenii lor plecati in strainatate, astazi sprijinim cu bucurie acest proiect, care ii uneste prin arta. Exista intotdeauna drumuri care ne unesc, indiferent de vreme si de vremuri", a declarat Elena Andrei, director de marketing DPD Romania, compania de curierat care a facut posibil acest proiect.

Francesca Velicu: "Am participat la acest proiect cu bucurie si cu dorinta de a transmite tuturor incredere si speranta".

Plina de simbolistica este si coregrafia gandita de Alice Minoiu si interpretata de unii dintre marii balerini ai noului val, care danseaza pe cele mai mari scene ale lumii. In videoclip, balerinii danseaza in spatii neconventionale, pe "Balada" lui Ciprian Porumbescu. Francesca Velicu danseaza la Londra, Marina Minoiu la Copenhaga, Dinu Tamazlacaru la Berlin, iar Robert Enache si Alice Minoiu la Targu Jiu, langa "Coloana Infinitului".

"Indiferent de forma ei, arta este un elan, un zbor catre o cu cunoastere de sine mai aprofundata. Mi-am luat elan incercand sa ii descopar ideile lui Brancusi si am descoperit simplitatea. Zborul catre infinit este bucuria de a fi liber. Proiectul "Brancusi. Balada drumului spre infinit" este o poveste frumoasa pe care o atinge aripa Maiastra a marelui Brancusi", a declarat Alice Minoiu, balerina la ONB, cea care a gandit coregrafia acestui moment.

"Nevoia de frumos, visul de a zbura, arta care patrunde in suflete si emotioneaza sunt fara sfarsit. Precum coloana lui Brancusi, ele vor ramane cat va exista omul pe pamant. Am participat la acest proiect cu bucurie si cu dorinta de a transmite tuturor incredere si speranta. La multi ani, Romania!", a spus balerina Francesca Velicu de la English National Ballet.

"Arta uneste oameni, suflete, indiferent de limba sau cultura. In timpuri incerte, cum sunt cele pe care le traim acum, locurile frumoase, valorile si unitatea ne ajuta sa mergem inainte. Sunt onorata si bucuroasa sa fac parte dintr-un proiect care sarbatoreste neamul romanesc", a declarat Marina Minoiu, balerina la Royal Danish Ballet.

Robert Enache, prim-balerin la ONB, este de parere ca "sarcina noastra principala ca artisti este sa realizam arta pe care numai noi o putem face. Chiar acum, in vremurile in care traim, arta este medicamentul care hraneste si vindeca sufletul".

"Arta este baza societatii. Este prima necesitate pentru viata. Este important sa ducem arta mai departe, indiferent de context sau loc, sa ne exprimam prin arta", a adaugat prim-balerinul Dinu Tamazlacaru, de la Staats Ballet Berlin.

Productia "Brancusi. Balada drumului spre infinit" a fost realizata in luna noiembrie 2020. S-a filmat la Targu Jiu (Coloana Infinitului), la Muzeul National de Arta (sub bolta Marii Uniri si in Sala Brancusi), la Londra, Copenhaga si Berlin. Au participat artisti aflati in diferite colturi ale Europei, cu care romanii se mandresc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Victor Rebengiuc, #Alexandru Tomescu, #Constantin Brancusi, #Ziua Nationala a Romaniei, #1 decembrie , #arta