Arhiepiscopul Tomisului a anuntat ca Boboteaza se va desfasura fara restrictii: "Sarbatorile trebuie sa invinga pandemia"

Luni, 04 Ianuarie 2021, ora 14:54
8380 citiri
Arhiepiscopul Tomisului a anuntat ca Boboteaza se va desfasura fara restrictii: "Sarbatorile trebuie sa invinga pandemia"
Foto: Facebook/ Arhiepiscopia Tomisului

Arhiepiscopul Tomisului, Inaltpreasfintitul Teodosie, a anuntat, luni, ca slujba de Boboteaza va avea loc fara restrictii, spunand ca "sarbatorile trebuie sa invinga pandemia", si ca asteapta 10.000 de credinciosi sa asiste la ceremonia care va avea loc in Portul Tomis, si nu pe faleza Cazinoului cum s-a intamplat in anii trecuti.

IPS a precizat ca motivul pentru care ceremonia religioasa are loc in alta parte este legat de faptul ca la Cazinou sunt in desfasurare lucrarile de modernizare a monumentului. El a cerut celor care vor participa la ceremonie sa pastreze distanta si sa nu mai stea inghesuiti, iar Jandarmeriei si Politie sa fie printre oameni si sa vegheze ca acestia sa respecte regulile.

Arhiepiscopul Tomisului a declarat, intr-o conferinta de presa, ca ceremonia religioasa de Boboteaza va avea loc ca in fiecare an.

"Arhiepiscopia a organizat in fiecare an la fel. Adica, sarbatorile trebuie sa invinga pandemia, daca ne ascundem de sarbatori insemneaza ca vrem sa fim iubiti de boala, intrucat vrem sa biruim boala cu ajutorul lui Dumnezeu, pentru ca e sarbatoarea darurilor, sarbatoarea sfinteniei, multe raze de sfintenie vor fi maine si poimaine asupra apei care se sfinteste si asupra oamenilor care vin la aceasta sfintire. Tocmai de aceea am pregatit ca in fiecare an Boboteaza", a transmis IPS Teodosie.

El a precizat ca in acest an procesiunea va avea loc in portul Tomis.

"Vom face procesiune in portul Tomis unde este foarte larg ca oamenii sa nu stea inghesuiti, dam si toate instructiunile, invit si Jandarmeria si Politia sa fie printre oameni ca sa pazeasca toate regulile, iar noi ne facem toata slujba ca in fiecare an pentru ca slujbele nu se schimba in pandemie, ci raman aceleasi.

Noi trebuie sa inmultim slujbele in pandemiei. Eu faceam inainte acatistul in taina, acum il fac public pentru oameni sa ii incurajez si sa inchin rugaciuni cu noi", a explicat Arhiepiscopul Tomisului.

El a afirmat ca in Ajunul Bobotezei slujba Sfintei Liturghii va incepe la ora 5.15, iar la 7.15 va avea loc slujba de sfintirea, dupa care va incepe imbutelierea apei sfintite in sticlele care vor fi impartite de Boboteaza.

In 6 ianuarie, slujba va incepe la ora 8.30, urmand sa se plece in procesiune in Portul Tomis la ora 11.00 - 11.15.

Intrebat daca vor fi restrictii si la cati credinciosi se asteapta sa fie prezenti, Arhiepiscopul Tomisului a raspuns: "Sa fie 10.000, ca si altadata. De ce sa fie restrictii? Sa stea mai la distanta, nu vor mai sta unul langa altul, dar loc pentru 10.000 avem. Ca vor fi mai multi, se vor imprastia mai departe. Sigur ca trebuie sa aiba toti oamenii sarbatoarea Bobotezei, sarbatoarea darurilor care vin de sus din Ceruri.

Cine nu crede, sa stea deoparte, nu sa critice, sa nu ii opreasca pe cei ce cred sa isi faca sarbatoarea. De accea, noi vom tine sarbatoare ca intotdeauna, nu avem motive sa anulam o sarbatoare sau sa o restrictionam. Sarbatoarea vine din Cer, nu poate fi Cerul supus Pamantului, ci Pamantul se supune Cerului".

El a mai spus ca vor fi imbuteliate 110-120.000 de sticle cu apa sfintita care vor fi impartite credinciosilor dupa ceremonie, iar trei cruci vor fi aruncate in apa, urmand sa fie aduse la mal de tineri care vor sari dupa ele.

Inaltpreasfintitul Teodosie a precizat ca nu exista tensiuni intre Biserica si autoritati.

"Se vor arunca trei cruci in portul Tomis, acolo nu e pericol ca aici, la Cazinou, unde apa este mai adanca, valurile sunt mai mari, aici acum este santier, de aceea am mutat dincolo, cand se va termina santierul ne vom intoarce aici pentru ca e mai larg din punctul de vedere al desfasurarii barcilor, dar vom avea si acolo barci, chiar si autoritatile isi dau concursul, m-am sfatuit, nu suntem in nicio tensiune, suntem in comunicare, in comuniune", a mai declarat Arhiepiscopul Tomisului.

Te Deum-ul

Arhiepiscopul Tomisului, Inaltpreasfintitul Teodosie, a transmis, joi noaptea, la finalul Te Deum-ului oficiat la Catedrala Arhiepiscopala, ca multumeste autoritatilor care l-au facut sa intuiasca faptul ca se pot ruga credinciosii si la miezul noptii. Organizand slujba dupa ora 23.00, el a incalcat restrictiile impuse de carantina instituita in municipiul Constanta, faptul ca dupa ora 23 exista si interdictie de circulatie, precum si recomandarile Patriarhiei.

El a afirmat ca bisericile nu trebuie sa se inchida orice boala ar veni si ca el ar fi trebuit sa se imbolneasca primul avand in vedere cati oameni s-au aflat in biserica. La Te Deum in Catedrala au fost prezenti zeci de credinciosi, cei mai multi purtand masca de protectie, dar fara a respecta si distantarea sociala.

Politia Judeteana Constanta a anuntat ca politistii si jandarmii au actionat in noaptea de Anul Nou la Catedrala Arhiepiscopala, unde a avut loc o ceremonie religioasa dupa ora 23.00, si au informat persoanele prezente despre interdictiile de deplasare intre orele 23.00 - 05.00 si despre obligativitatea purtarii mastii de protectie. De asemenea, politistii au atentionat verbal persoanele prezente si le-au amintit "despre necesitatea adoptarii unui comportament responsabil".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Arhiepiscopia Tomisului, #teodosie boboteaza, #Arhiepiscopia Tomisului boboteaza , #stiri cultura