Amat Escalante, castigatorul Premiului pentru regie la Cannes, vine in Romania

Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 15:00
875 citiri
Amat Escalante, castigatorul Premiului pentru regie la Cannes, vine in Romania

Amat Escalante, unul dintre cei mai provocatori cineasti contemporani, distins anul acesta cu Premiul pentru regie la Cannes, vine pentru prima data in Romania, la cea de-a patra editie a Les Films de Cannes a Bucarest, care va avea loc intre 25 - 31 octombrie, la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu si CinemaPRO din Bucuresti.

Regizorul este unul dintre invitatii speciali ai editiei, alaturi de Abdellatif Kechiche, castigatorul Palme d'Or, care isi va prezenta in premiera filmul La Vie d'Adele: Chapitres 1 & 2 (Adele: Capitolele 1 si 2, n.red.).

Escalante, realizatorul filmului Heli, un autodidact remarcat de la primul sau film, realizat la doar 26 de ani, va avea o discutie cu studentii de la scolile de cinema, se va intalni cu jurnalistii romani si va raspunde intrebarilor spectatorilor la proiectiile filmelor sale.

Heli, un film cu o imagine impresionanta si cu scene de violenta extrema, a socat audienta de la Cannes. Mexicul de azi, o tara a contrastelor si paradoxurilor, e ca un camp de lupta pe care cad victime familii intregi - circa 70.000 de oameni prinsi in razboaiele duse de mafia drogurilor au murit in ultimii sapte ani. "Cu siguranta, este filmul cel mai explicit si mai realist in violenta lui din tot ce am vazut la Cannes din 2009 incoace, de la Kinatay al lui Brillante Mendoza", scria "Variety".

Heli, premiat anul acesta la Cannes, in cinematografele din Romania

Amat Escalante (34 de ani) a parasit scoala la 15 ani si a intrat in lumea filmului, invatand pe cont propriu. A trait in Barcelona, Los Angeles, Austin, iar acum locuieste in Guanajuato (Mexic) si a fost asistent de regie al renumitului regizor mexican Carlos Reygadas (Premiul pentru regie la Cannes 2012 cu Post Tenebras Lux).

Celelalte doua lungmetraje ale sale, ambele premiate in numeroase festivaluri, au surprins audienta de la Cannes. Debutul Sangre (2005), distins cu Premiul criticii internationale - FIPRESCI in sectiunea Un Certain Regard, este povestea unui tata a carui rutina de cuplu e intrerupta de venirea fiicei sale dintr-o casatorie anterioara; Los Bastardos, inclus in aceeasi sectiune a Festivalului de la Cannes, trei ani mai tarziu, urmareste doi imigranti mexicani in Los Angeles care primesc intr-o zi o sarcina suspect de bine platita. Los Bastardos va fi proiectat si pentru spectatorii de la Bucuresti, in prezenta regizorului.

Les Films de Cannes a Bucarest a fost initiat in 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Fremaux. Editia a patra va fi organizata de Asociatia Cinemascop si Voodoo Films, in parteneriat cu Institutul Francez din Bucuresti si cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Ministerului Culturii. Festivalul beneficiaza de sprijinul distribuitorilor Independenta Film si Asociatia Macondo.

Detalii despre filme, program si bilete pot fi gasite pe site-ul oficial: www.filmedefestival.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#regizor premiat Cannes Romania, #regizor Amat Escalante Romania, #Amat Escalante preimu regie Cannes , #regizori