Alina Mungiu Pippidi: Micuta Benea si intelectualii de aur

Autor:
Vineri, 22 Iulie 2011, ora 13:42
6217 citiri
Alina Mungiu Pippidi: Micuta Benea si intelectualii de aur

E frumoasa foc si poarta noroc. Altfel nu se explica de ce fiica directorului Loteriei a fost pusa de Baconschi si compania, la 26 de anisori si cu studii de specialitate zero, ca director de formare a diplomatilor la Institutul Diplomatic Roman (IDR), job temporar, pentru ca aspiratia ei e sa devina diplomata, astfel ca s-a si inscris la concursul de admitere pentru diplomati organizat chiar de ea si s-a clasat intre primele locuri.

Numai scandalul creat a oprit-o sa se prezinte si la interviu, dar a ramas directoare, post ocupat fara niciun concurs!

Intreaga existenta a IDR, institutie care a tot crescut in ultimii zece ani mancand banii de la buget pentru a da o patalama, care nu e o acreditare reala, la absolventi, este cat se poate de problematica, MAE avand mai inainte un sistem mult mai putin costisitor de format diplomati, in cooperare cu Universitatea din Bucuresti, de care se ocupa o singura persoana in tot ministerul (azi sunt vreo treizeci, ca doar nu o sa restructuram pe micuta Benea in vremurile astea de austeritate).

Au fost si incercari de a inchide jucaria, numai ca repede s-a descoperit ca, decat sa o inchizi, e mai rentabil sa o dai la clientii tai, si asa s-a ajuns la ultima clienta din linie, micuta Benea, cu poza pe site-ul IDR chiar sub Baconschi si Carp, care au numit-o si care e directoare de formare profesionala dupa ce a lucrat la Camera de Comert si televiziunea mogula Antena 1 in scurta ei viata profesionala.

Altfel, e cunoscut ca fara Baconschi teologia ar produce doar someri, dar cu el si sub el sunt toti reciclati cu succes in diplomati, rata acestora in noile recrutari depasind orice eroare statistica posibila.

Micuta Benea e doar un exemplu de impostura, scandalos pentru ca jobul de educat pe altii e chiar prea de tot. Dar impostura in viata noastra publica tinde sa devina generalizata. Situatia nu se imbunatateste cu anii. Dimpotriva, clientelismul si coruptia fac ca intreaga noastra viata publica sa fie dominata de impostori care se consolideaza.

Sa facem o dovada simpla. Asociatia Ad-Astra a publicat recent rezultatele in cercetare obtinute de savantii din universitatile romanesti pe anul 2010. Acestea sunt mai democratice ca niciodata, fundatia ISI Thomson care se ocupa cu omologarea academica acreditand intre timp multe reviste in alte limbi decat engleza. Si ramane de referinta, pentru ca, daca un sociolog sau un economist nu are macar o lucrare acreditata de altii cu lucrari deja acreditate, se cheama ca e un impostor, in democratie toti putem sa ne tiparim singuri carti, reviste, ba chiar enciclopedii scrise integral de noi si asta nu ne face savanti.

Un colaborator de al meu a luat la mana figurile cele mai frecvente din spatiul public romanesc si a descoperit ca profesional sunt zero barat. Faceti singuri exercitiul si cautati pe cine vreti.

"Profesorul" Bogdan Teodorescu, mare sef al rezistentei anti-Basescu? Profesor in ce, poate in turism? Ca nu are nicio lucrare in nimic. Incercati pe alti colegi de televiziuni, ca nu doar Puterea e putreda, tot spatiul public e afectat. Cate lucrari referate are Marius Pieleanu in 2010? Cristi Parvulescu? Adrian Moraru? Daniel Barbu? Cristi Preda? Mihai Neamtu, bursier la Wilson Center, cu o admitere organizata de ICR, pe banii nostri (desi Wilson Center platesc ei cand vor sa te aduca, eu am fost de mai multe ori, deci nu era nevoie sa bagam noi banii si pilele)?

Vorbesc doar de oameni cu catedre in universitati, care sunt invitati la televiziune in virtutea capacitatii lor profesionale, ca nu o sa cer de la Oana Dobre, Ion Cristoiu si Mugur Ciuvica, acestia macar au scris din start pe ei ca nu sunt specialisti in nimic si cine ii asculta o face pe riscul sau.

Cum de esecul de la bacaulaureat nu a fost urmat de o discutie serioasa despre programa? Pai cine sa o poarte? Oameni de calitate ca Nicolae Manolescu par sa fi tras pe dreapta la capitolul asezat valori in societatea asta. Probabil pentru ca in sinea lor nu mai cred ca se poate face ceva si au obosit, asa ca scriu cronici sportive.

Luati la mana comisia de acreditari in stiinte sociale propusa de reformistul Daniel Funeriu, in cap cu Mihaela Miroiu si incluzand si alte figuri pedeliste, Lazaroiu, Stanomir etc. Luati anul 2010, sau 2009, sau ce an vreti dvs si urmariti performanta profesionala a acestor persoane care dau titluri si acreditari la altii.

Nu e greu, ca e zero barat in toti anii la capitolul lucrari acreditate, numai la capitolul lucrari nereferate unii sunt scriptomani. Luati-l pe doctorul Ciohodaru, o tanara speranta profesionala si deja traseista, l-am auzit eu vorbind de etnobotanice de sinteza, un fel de organic anorganic, merita o coperta la Academia Catavencu.

Impostura din viata noastra publica a ajuns la maxim. In viata mea trecuta de producator TV am mai auzit si de oameni care refuzau sa ia parte la emisiuni pe motivul ca nu sunt pregatiti pentru subiect. Azi nu mai exista asa ceva. Populatia care umple functiile noastre publice, de la ministri la participanti in talk-show-uri la istoria comunismului sau a revolutiei (doua surse de rente pe bani publici), e pregatita pentru orice si nu refuza nimic.

Asociatia impostorilor care are libertatea de a practica orice a depasit cu mult in organizare, putere si tupeu asociatia consumatorilor siliti.

Sectorul public e victima de preferinta, dar nu numai. In Romania si sectorul privat e capturat de impostura. Luand cu taxiul meu de la aeroport un amic de la Bookfest, ca altfel nu avem niciodata timp (eu nu am mai intrat de ani de zile la un Bookfest, ca lipsa de selectie a titlurilor si proasta calitate a traducerilor ma respinge), acesta mi-a povestit ca la edituri private celebre din Romania in ultimii ani redactorii au devenit si principalii autori, care isi impart intre ei bugetul de publicitate si deplasari, isi fac mari prezentari in care se infatiseaza ca genii etc. Captura la noi nu e doar la stat, e deci si in privat. Si impostura e enorma!

De asta de fiecare data cand cineva de la ICR ma cauta sa facem serii de conferinte, sa aducem si in strainatate aceste valori autohtone (se face, si vin cinci exilati romani sa-i asculte), eu dau din umeri.

Pai, eu caut de zece ani oameni sa mearga in locul meu sa vorbeasca la conferinte internationale (nu in romana), ca nu fac fata la cate invitatii am, si pe banii organizatorilor, si nu gasesc. Am incercat eu pe unii sau pe altii, dar romanii celebri in tara sunt adesea inadecvati si gafeuri in Occident.

Am rezolvat demult problema, renuntand la celebritati si trimitand tineri cu studii in Occident. Ei nu m-au facut niciodata de ras, ba chiar unii au reusit dupa aceea sa capete invitatii individuale si sa intre in circuit. Aici vezi, cand vrei sa convertesti faimele autohtone in prezente pur si simplu decente in Vest, ca imparatul e gol. Mare parte a celor convertibili a cam plecat, ei s-au convertit singuri.

In urma lor, pervertirea nu mai iarta nimic. Impostura intretine coruptia si vice versa. Lumea face bancuri de intelectualii lui Basescu, ok, pana la un punct inteleg, dar poate preferati intelectualii Gold Rosia Montana, care ies brusc din anonimat zilele astea, ca sa ne spuna ca mineritul cu cianura e leac pentru toate, inclusiv patrimoniul pe care il va distruge?

Unii, ca Mircea Angelescu, director in Ministerul Culturii, sunt plagiatori cu acte si sub sigla ministerului, numiti de PDL. Partizanatul politic dat de clientelizarea in exces face ca orice discutie pe fond, de la Bac la regionalizare, sa fie moarta din fasa, devenind o discutie pro sau anti-Putere, iar persoanele cele mai corupte nu fac decat sa se mute de la o putere la alta pentru a-si conserva cu succes pozitiile strategice.

Alina Mungiu-Pippidi

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#institutul diplomatic roman, #sef Loteria Romana, #intelectuali Romania , #cultura romaneasca