Alina Mungiu-Pippidi: Despre fractura dintre merit si succes in societatea romaneasca

Joi, 30 August 2012, ora 15:13
4066 citiri
Alina Mungiu-Pippidi: Despre fractura dintre merit si succes in societatea romaneasca

De ce ravnesc romanii la premiul Nobel fara sa il obtina? In noul volum al Alinei Mungiu-Pippidi, "De ce romanii nu iau premiul Nobel", aparut recent la editura Polirom in colectia "Ego. Publicistica", vom gasi cateva dintre raspunsurile care au atras sute de mii de cititori si mii de comentatori ai editorialelor semnate de una dintre cele mai cunoscute voci ale societatii civile din Romania zilelor noastre.

Raspunsurile Alinei Mungiu-Pippidi din aceasta antologie aparuta si in editie digitala dezvolta o intreaga critica a societatii romanesti de azi, de la un sistem de educatie care si-a pierdut busola, la o fractura care a aparut intre merit si succes, fie ca e vorba de politica, mari averi sau profesii intelectuale.

Un fragment din editorialul ce da numele volumului si care confirma succesul de presa al autoarei: "Din ce motiv nu stam mai bine? In nici un caz pentru ca am avea mai putine calitati decat altii. Lumea e organizata pe distributii statistice normale, deci nu exista popoare mai talentate sau mai putin talentate.

Daca unii construiesc civilizatii, iar altii inca incearca sa impuna cosul de gunoi contra aruncatului pe maidan, daca unii au multe Nobeluri, iar altii deloc e o problema a proiectului, nu a populatiei de baza.

Proiectul esueaza in a crea un mecanism social de selectie si promovare a valorii si, astfel, ramine etern neperformant, ca e vorba de scriitori care sa ia premiul Nobel sau de oameni politici care sa fie ministri europeni.

Viciul este la trierea interna, candidatii rezultati din civilizatia noastra clientelara si autosuficienta nu pot fi competitivi, spre deosebire de romanii care pleaca si iau pe cont propriu competitia. Aceia pot ajunge orice."

Plastic si elocvent, osciland de la sarcasmul plin de umor la imagini a caror sensibilitate ne emotioneaza, stilul publicistic al Alinei Mungiu-Pippidi nu poate lasa pe nimeni indiferent si dezvaluie personaje ca Elisabeta Rizea, Monica Lovinescu, Vasile Paraschiv sau George Pruteanu, care ne apar stralucind intr-o lumina noua.

Volumul de fata ofera pentru prima data conceptia de la baza acestui succes de presa.

Articolele ce alcatuiesc volumul "De ce romanii nu iau premiul Nobel" au aparut in perioada 2005-2012 in publicatiile: Romania libera, Dilema veche, 22 si pe Ziare.com.

Cartea este recomandata de Ziare.com

Alina Mungiu-Pippidi (n. 1964), doctor in psihologie sociala al Universitatii din Iasi, este una dintre cele mai cunoscute voci ale societatii civile din Romania si o personalitate academica recunoscuta peste hotare, fiind de mai multe ori invitata sa conferentieze la universitati ca Harvard, Oxford, Stanford si European University Institute.

In prezent este profesor de politici publice la Hertie School of Governance din Berlin, presedinte fondator al Societatii Academice din Romania si expert al Comisiei Europene.

Printre cele mai importante carti ale sale se numara: A Tale of Two Villages (CEU Press, 2010), Ottomans into Europeans (cu Wim van Meurs, Columbia University Press, 2010) si Romanii dupa '89 (Humanitas, 1995). La Editura Polirom au aparut: Doctrine politice. Concepte universale si realitati romanesti (1998), Introducere in politologie. Manual optional pentru liceu (2000), Secera si buldozerul. Scornicesti si Nucsoara. Mecanisme de aservire a taranului roman (cu Gerard Althabe, 2002). In 2006 a fost republicata la Cartea Romaneasca Evanghelistii (Premiul UNITER pentru cea mai buna piesa a anului 1993).

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#lansare carte Alina Mungiu, #carte Alina Pippidi Mungiu, #articole Alina Pippidi Mungiu , #carte