Adrian Cioroianu, despre Roșia Montană: „Sunt peste 90% șanse să intre în Patrimoniul Mondial UNESCO”

Luni, 26 Iulie 2021, ora 08:09 3705 citiri
Înscrierea pe lista Patrimoniul Mondial nu exclude continuarea exploatării în zonă, susține Adrian Cioroianu FOTO Hepta

Roșia Montană are peste 90 la sută șanse să fie inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, susține fostul ambasador al României la UNESCO, istoricul Adrian Cioroianu.

Potrivit lui Cioroianu, dosarul Roșia Montană era ultimul pe lista discuțiilor Comitetului Patrimoniului Mondial din 25 iulie, dar cum dezbaterile s-au prelungit, dosarul Roșia Montană va fi pus în dezbatere în ședința de luni 26 iulie.

„Dacă ceva neprevăzut nu se întâmplă până mâine (sau dacă nu există detalii de ultima oră pe care eu să nu le cunosc), sunt peste 90% ȘANSE CA ROȘIA MONTANĂ SĂ INTRE IN PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO”, a scris Adrian Cioroianu în cursul zilei de duminică, 25 iulie, pe Facebook.

Potrivit fostului ambasador al României la UNESCO, dosarul RM urma să intre pe lista UNESCO la ședința de anul trecut, din iulie 2020, „dar în condiții de pandemie, acea ședință, (care urma să aibă loc în China) nu s-a mai întrunit - și s-a amânat până în aceste zile, adică final de iulie 2021”.

„În Patrimoniul UNESCO nu intră întreaga localitate Roșia Montană, ci o arie delimitată, cea care apare în dosarul depus de guvernul României (prin delegația pe care am condus-o) în ianuarie 2017 și, apoi, în ianuarie 2020. În dosar este vorba, în principal, despre fosta exploatare/mină romană (adică de pe vremea Imperiului roman, ca să fie clar) și NU de întreaga zonă RM.

Practic, înscrierea pe lista Patrimoniul Mondial NU EXCLUDE continuarea exploatării în zonă, cândva, în viitor, de către firme românești sau în parteneriate. În istoria recentă a UNESCO au fost cazuri de state care au decis modificarea/exploatarea unor situri, drept care ele au fost retrase de pe lista Patrimoniului Mondial”, a subliniat Cioroianu.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
vgabriel2k
rank 4
Pe zi ce trece sansele sunt tot mai mici cu acest guvern