Adio filme romanesti! Descentralizarea va distruge cinematografia, avertizeaza cineastii

Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 17:15 3418 citiri
Foto: arhivafoto.ro

Peste 40 de regizori, scenaristi si actori, printre care Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Nae Caranfil, Radu Muntean, Lucian Pintilie, Ada Solomon, Tudor Giurgiu si Calin Netzer, au semnat o scrisoare de protest fata de prevederile din Legea descentralizarii.

In scrisoarea adresa premierului Victor Ponta si vicepremierului Liviu Dragnea, cineastii protesteaza fata de doua din prevederile din proiectul Legii descentralizarii. Prima prevede ca 50% din veniturile la Fondul Cinematografic sa treaca in administrarea consiliilor si primariilor locale, pentru intretinerea sau construirea de noi cinematografe, se arata in comunicatul aparut pe filmreporter.ro.

Acesti bani erau folositi pana acum la finantarea productiei de film si cu timpul sumele colectate s-au diminuat oricum. "Daca, in 2007, la Fond s-au colectat 40.000.000 de lei, in 2012, suma s-a diminuat pana la 25.000.000 de lei", se arata in scrisoare.

The Guardian: Noul val al cinematografiei romane ar putea seca, daca nu este sustinut si acasa

Al doilea punct din proiectul de lege care a starnit reactia cineastilor romani este cel care propune ca un numar de peste 180 de sali de cinematograf aflate in administrarea RADEF "Romania-Film" sa treaca "in domeniul public al unitatilor administrativ-teritoriale, dupa caz, si in administrarea autoritatilor administratiei publice locale".

Semnatarii scrisorii ii atrag atentia premierului Victor Ponta si vicepremierului Liviu Dragnea ca 107 sali care au intrat anterior in administrarea autoritatilor locale si-a pierdut obiectul de activitate, dintre acestea doar 3 mai functionand pana acum ca cinematografe.

Regizorul "Pozitiei copilului": In Romania facem filme doar pentru a fi vazute in strainatate

Semnatarii scrisorii cer, in consecinta, "Pastrarea intacta a Fondului Cinematografic al CNC si eliminarea oricaror propuneri de micsorare a Fondului prin diferite masuri care vizeaza fie diminuarea unor contributii la Fond fie transferuri de sume catre autoritati locale".

De asemenea, ei cer pastrarea unei retele de 26 de sali de cinema in toata tara in subordinea ministerului Culturii sau Centrului National al Cinematografiei, sali in care sa se poata difuza film romanesc si european.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News