Episcopul Husilor acuza ca o institutie a statului a vrut sa cenzureze un volum dedicat arhimandritului Mina Dobzeu. "Avem curajul de a ne opune ideologiilor progresiste"

Duminica, 06 Iunie 2021, ora 16:51
4907 citiri
Episcopul Husilor acuza ca o institutie a statului a vrut sa cenzureze un volum dedicat arhimandritului Mina Dobzeu. "Avem curajul de a ne opune ideologiilor progresiste"
Ignarie, Episcopul Husilor

Episcopia Husilor a lansat un volum de documente dedicat personalitatii arhimandritului Mina Dobzeu, de la decesul caruia se implinesc trei ani, ierahul Husilor, Ignatie, amintind ca a intampinat o serie de piedici in editarea cartii.

Episcopul Husilor a afirmat ca volumul ar fi trebuit sa fie editat de o institutie a statului, dar ca acest lucru nu s-a intamplat, din cauza faptului ca i s-a cerut sa renunte la un pasaj din cuvantul introductiv, motiv pentru care cartea a vazut lumina tiparului la editura Horeb, care apartine episcopiei.

"Povestea acestei carti este una trista, asa cum a fost si viata Parintelui Mina in ceea ce priveste vrajmasii din afara, cei ai regimului comunist. Nu ne-a fost foarte usor sa editam aceasta carte. Ne-am planificat sa o punem la indemana doritorilor anul trecut. Ar fi trebuit sa apara sub egida unei institutii a statului, insa am intamhttps://ziare.com/social/religie/episcopul-husilor-mesaj-la-inceperea-postului-pastelui-1667703pinat o dificultate majora. Mi s-a cerut, la modul propriu, sa renunt la un pasaj din cuvantul introductiv, ca apoi sa o putem publica. Nu am fost de acord, pentru ca mi s-ar fi parut un act de lasitate din partea mea.

Astazi nu ne inchide nimeni daca avem curajul de a ne opune ideologiilor progresiste, mai degraba regresiste, si corectitudinii politice - ideologii care vin cu impetuozitate si vor sa ne alinieze gandirii lor. Cel mult putem suporta linsajul mediatic, al celor ce sunt afiliati acestei ideologii. Am decis sa nu publicam sub egida acelei institutii si a trebuit sa reluam tot parcursul procedural de acces la documentele din arhivele Securitatii. Le multumesc foarte mult tuturor celor ce au fost implicati in acest proiect", a precizat episcopul Husilor.

Episcopia Husilor a postat pe site pasajul despre care ierarhul sustine ca ar fi urmat sa fie cenzurat: "Tragem nadejde vie ca paginile acestei carti vor constitui o perfuzie de curaj in favoarea unei si mai intense si constante marturisiri a valorilor traditionale pentru toti cei care, la 30 de ani de la destramarea cortinei intunericului moral al comunismului, (inca) opun rezistenta totalitarismului neocomunistilor contemporani, deghizati in predicatori ai corectitudinii politice; in predicatori ai tolerantei umanist-seculare, care, de fapt, raspandesc, cu sarg, discursul urii si propun desfiintarea diferentelor naturale dintre oameni pana la omogenitate; in predicatori ai detonarii valorilor civilizatiei crestine si in predicatori ai ideologiei neomarxiste gender fluid, care instaureaza idolatria si suprematia drepturilor de grup si declanseaza lupta de clase intre sexe" ("Parintele Mina Dobzeu - Duhovnicul Husilor. Documente (1946-2011)", editura Horeb, 2021, p. 11).

In memoria arhimandritului Mina Dobzeu a fost lansat si documentarul video "Un om de flacara: Parintele Mina Dobzeu, duhovnic si marturisitor".

Cine a fost Mina Dobzeu

Parintele Mina Dobzeu s-a nascut la data de 5 noiembrie 1921, in satul Grozesti, judetul Lapusna (Republica Moldova). La varsta de 13 ani a intrat ca frate de manastire la Manastirea Hancu. In 1948, este tuns in monahism la Schitul Bradicesti, aflat atunci in Episcopia Husilor, fiind hirotonit ierodiacon in acelasi an. Primeste Taina Preotiei in 1955.

In perioada 1948-1949 este arestat timp de 11 luni pentru proteste impotriva scoaterii invatamantului religios din scoala. In 1959 a fost exmatriculat din anul al II-lea de studii (Facultatea de Teologie din Bucuresti), scos din monahism si condamnat la inchisoare pentru atitudinea sa contra Decretului 410/1959, privind desfiintarea manastirilor si reducerea personalului monahal. A fost inchis la Galati, Jilava, Gherla si in colonia de munca din Delta Dunarii.

Aflat la inchisoarea Jilava, pe 15 martie 1960, Mina Dobzeu l-a botezat in credinta ortodoxa pe marele carturar Nicolae Steinhardt, cunoscut ulterior ca monahul Nicolae Delarohia, autorul celebrului "Jurnal al fericirii". A iesit din inchisoare in 1964.

Din anul 1969 a fost chemat sa slujeasca Biserica la Manastirea "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Husi, al carei staret a fost intre anii 1978-1988.

In anul 1988 este din nou arestat, timp de 8 luni, pentru "razvratire" si "uneltire impotriva sigurantei statului", in fapt pentru protestele sale materializate in 7 scrisori adresate direct lui Nicolae Ceausescu, cu privire la morala poporului roman si la ateismul adus de comunism.

Dupa reinfiintarea Episcopiei Husilor (in 1996), intre anii 1996-2002, a indeplinit functia de consilier cultural-misionar la Centrul Eparhial Husi.

In anul 2017, parintele Mina Dobzeu a primit distinctia "Crucea Moldava", in cadrul Sfintei Liturghii arhieresti dedicate sarbatorii Sfintei Cuvioase Parascheva.

Parintele Mina Dobzeu a decedat in luna iunie a anului 2018, la varsta de 97 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când apare cartea de memorii a lui Aleksei Navalnîi. Va fi lansată în 11 limbi, inclusiv în rusă
Când apare cartea de memorii a lui Aleksei Navalnîi. Va fi lansată în 11 limbi, inclusiv în rusă
Memoriile postume ale principalului opozant al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, o mărturie a "angajamentului său neclintit în lupta împotriva dictaturii", potrivit văduvei sale, vor fi...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#episcopia husilor, #carte, #acuzatii cenzura, #mina dobzeu , #carte